© Юлия Лазарова Два търга на ВиК Смолян за над

...
© Юлия Лазарова Два търга на ВиК Смолян за над
Коментари Харесай

"ВиК Смолян" поднови търгове за 70 млн.лв. без ДДС

© Юлия Лазарова Два търга на " ВиК Смолян " за над 68 млн.лв. без Данък добавена стойност още веднъж са в придвижване. Дружеството съумя да възобнови блокирани поръчки, които се бавеха поради тъжби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховният админситративен съд (ВАС).

Група локални строителни компании апелираха изискванията за опит и оборот в поръчката, защото смятаха, че са ограничаващи и няма по какъв начин да вземат присъединяване, даже в обединяване. Критериите съгласно тях са били подобаващи за по-големите строителни компании, които са и постоянни спечелили в скъпите инфраструктурни поръчки.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Както Комисия за защита на конкуренцията, по този начин и Върховен административен съд обаче отсъдиха в интерес на водоснабдителното сдружение и в този момент търговете са на стадий събиране на предложения. Едната поръчка е за 46 млн.лв. без Данък добавена стойност, а другата - за 22.7 млн.лв. без Данък добавена стойност.

В търга за по-малката сума е избран краен период за подаване на предложения 31 юли - т.е. те към този момент са събрани. За поръчката за 46 млн.лв. към момента няма избран период за подаване на предложения. Закакво е поръчката
Поръчката за 46 млн.лв. е разграничена на две позиции, надлежно за 31.2 млн.лв. и малко под 15 млн.лв. Първата е за реорганизация и доизграждане на ВиК мрежа, като новите водопроводи са над 7.5 км на дължина, а новата канализация - 8.8 км, а втората - за реорганизация на основен градски сборен колектор.
По-малкият търг е с планирана стойност 22.7 млн. лева без Данък добавена стойност. По него би трябвало да се построи нова водопроводна мрежа в размер на 2.7 км и на 8.4 км канализационна, както и да се извърши реорганизация надлежно на 5431 м водопроводна и 9070 м канализационна мрежа.
Апетитните търгове

Въпросните публични поръчки са измежду по-големите във ВиК бранша и е разумно да провокират интерес, изключително измежду локалните компании. Цели 24 компании от смолянския район апелираха някои от поставените от " ВиК Смолян " условия. Например в по-малкият търг за 22.7 млн.лв. условието беше фирмите за последните три финансови години да са осъществили 30 млн. лева оборот. Според обжаващите обаче условието е несъобразено с " икономическото положение на строителния бизнес в региона на водоснабдяването и канализацията ". В жалбата си компаниите показват, че защото множеството ВиК планове са се изпълнявали през предишния програмен интервал, е мъчно компании с фокус в тази сфера да са изпълнявали планове в такива размери след 2015 година

" Дори в обединяване всички 25 компании не може да отговорят на условията ", сподели преди време пред " Капитал " Владимир Кехайов, мажоритарен притежател в " Крис-МТ ", една от компаниите жалбоподатели. Неговата компания има 1.65 млн. лева доходи за 2018 година В жалбата смолянските строители сочат, че това е едно от няколко ограничаващи условия, като другите още веднъж са свързани с изпълнени размери.

" Така се отстрани локалният бизнес ", разяснява пък Георги Писков, притежател на " Барин Алп ", която има 810 хиляди лева доходи за 2017 година съгласно последния си оповестен финансов доклад.

Регионалните дребни компании в бранша обаче са скъпи за огромните строители, защото те ги наемат за подизпълнители постоянно.

Отговорът на Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли произвеждане по двете тъжби на група от 24 дребни строителни компании от Смолянска област още преди месец поради документни пропуски, а не всъщност. От уеб страницата на Комисия за защита на конкуренцията стана ясно, че жалбоподателите не са отстранили нередовности в жалбите си в тридневния законов период и по тази причина производствата са прекъснати. Смолянските компании прецизираха, че не са внесли държавната такса, която се желае по производството, тъй като първоначално жалбата е била групова и това е значело 24 сдружения да внесат по 4500 лева

Още тогава Кехайов изясни, че ще апелират на по-горна инстанция, макар че беше ясно, че съдът ще се съгласи с комисията.

В последна сметка с определение от 8 юли Върховен административен съд одобри аргумента на " ВиК Смолян " и Комисия за защита на конкуренцията, че поръчката е значима за обществото, тъй като ще усъвършенства качеството на питейната вода, надлежно не би трябвало да бъде спирана. Така на последна инстанция частната тъжба е призната за неоснователна и ВиК сдружението продължи да търси огромен строител за своя огромен воден план.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР