© Юлия Лазарова България е нетен вносител на плодове и

...
© Юлия Лазарова България е нетен вносител на плодове и
Коментари Харесай

Износът на български плодове и зеленчуци расте

© Юлия Лазарова България е чист вносител на плодове и зеленчуци, само че в последните пет години експортът им се усилва, съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов при формалното разкриване на интернационалната конференция InteliFresh 2020, проведена от фондация " ИнтелиАгро " с поддръжката на посолството на Кралство Нидерландия.

През 2018 година общото произвеждане на плодове доближава 229 хиляди тона, а на зеленчуци - 841 хиляди тона. През последните пет години износът на зеленчуци пораства, като през 2018 година доближава 134 млн. $. При плодовете стойностният размер на експорта също се усилва за този интервал от време, като е съвсем 125 млн. $. Сравнително положителни конкурентни позиции на непознатите пазари имат бобовите зеленчуци, оранжерийните домати и краставици, а от 2018 година - и картофите, заяви заместник-министър Чавдар Маринов.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Потребителски настройки

Шестдесет и два % от пазаруващите са купили най-малко един артикул от категорията " плодове и зеленчуци ", демонстрира потребителско изследване на Nielsen в най-големите градове в страната. Категорията е измежду първите (заедно с хляба, млякото и месото), които карат хората да отидат до магазина, заключи Ангелос Георгиу, началник на отдела за ритейл услуги в Nielsen.

Над 40% от интервюираните считат, че плодовете и зеленчуците са доста значими при избора на обект за извършване на покупки, а 67% настояват, че нововъведенията в този бранш са от огромно значение. Затова комерсиалните вериги влагат доста в секциите за плодове и зеленчуци - във визията им, в разнообразието от оферти, в това число на екзотични плодове и биопродукти, демонстрира изследването.

Потребителите са склонни да платят по-висока цена за артикули с високо качество, с добра опаковка и визия, заключи Ангелос Георгиу.

Очакванията на производителите

Пътят към световния пазар минава през сдружаването на производителите, обобщават участниците в конференцията.

" Продължаваме да мислим, че българските плодове и зеленчуци са по-вкусни и би трябвало да костват повече, само че сме длъжни да се съобразяваме с цените на международния пазар. В България всеки желае самичък да създава, самичък да пакетира, самичък да продава. В същото време веригите вършат централизирани доставки с огромни количества. Затова производителите би трябвало да се сдружават, това е печелившият вид ", счита Габриела Баранска, шеф на компания " Арон ", която се занимава с търговия и пакетаж на плодове и зеленчуци.

Кристо Кумчев, шеф на " Агропродукт груп ", която създава и търгува с плодове и зеленчуци, също е уверен, че " пътят е единствено един - да произвеждаш по-големи размери продукция с по-високо качество ". " Натискът на външните производители е голям. Оправданията, че страната или министърът са отговорни, не са състоятелни. Сдружаването на производителите е единственият път, с цел да останем на пазара и да продаваме на веригите ", сподели Кумчев.

" Ако не се поддържаме, в случай че не вървим в една посока - ще имаме проблеми. Ние, в нашата компания, обичаме да споделяме информация, ноу-хау, компликации, неточности, с цел да не повтарят други нашия неприятен опит. Грехота е да не оказваме помощ, когато можем. В момента се създава повече, в сравнение с се използва. За да се развиваме, би трябвало да заемем непознат пазарен дял, а това може да стане единствено със сдружаване и организации на производителите ", заключи Микеле Санторели, основен изпълнителен шеф на Kuminiano Fruit (част от групата Santorelli) - най-големият преработвател на череши в България.

Земеделското министерство е изготвило експортна тактика за бранш " Плодове и зеленчуци ". Нейната съществена цел е да помогне за превъзмогване на съществуващия дисбаланс сред износа и вноса, да подтиква вътрешното произвеждане, да разшири задграничните пазари. Стратегията към този момент е показана пред браншовите организации, които би трябвало да показват своите бележки и мнения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР