© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Аферата Дунарит в нашата политика е моментът

...
© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Аферата Дунарит в нашата политика е моментът
Коментари Харесай

Мнения Daily - Кражбата на фирми стана рутина по времето на "Бойко-2"

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Аферата " Дунарит " в нашата политика е " моментът ЮКОС ". Още по тематиката
Мнения Daily: Всички желаят по-ниски налози

И още: Съспенсът на Слави
17 сеп 2017
Мнения Daily - Атаките против оръжейния ни експорт са някакъв " късен пацифизъм "

И още: Източна Европа не може да се подчини с кохезионни фондове; Исканията за репарации поради Третия райх са в ущърб на всички
13 сеп 2017 Рейдърство

Кражбата на компании стана рутина по времето на " Бойко-2 "

От коментар на политолога Евгений Дайнов за " Дневник "

Преди повече от 10 години в Узбекистан чух следната история. Направил един човек бизнес, сносно му тръгнал. Дошъл обаче делегат на щерката на диктатора: " Дай 50 % от бизнеса на момичето. " Човекът му показал вратата. На идващия ден през нея нахлул районният прокурор с въоръжена милиция и му посочил нотариален акт, съгласно който бизнесът е на щерката.

Преди две години в българската провинция пострадал ми описа следната история: " Идва в предприятието партийният гаулайтер и вика::Дай 40 % на шефа! " Аз му показвам вратата. На другия ден през нея влизат данъчни, ХЕИ-та, пожарникари и всевъзможни други. Написаха ми актове, блокираха всички сметки. Не мога да тегля пари да заплащам ни заплати, ни осигуровки, ни налози, ни – заеми. " Фалираха го за два месеца.

Кражбата на компании стана рутина по времето на " Бойко-2 ". Тогава вървеше по партийна линия: партията желае парите, партията активизира локалните държавни структури да тероризират индивида. Днес това е към този момент публична държавна политика.

Преди време страната хвърли око на бизнеса на оръжейните фабрики " Емко " и " Дунарит ", в последна сметка – благосъстоятелност на еднакъв човек. Не блокираха сметки, тъй като можеха да сторят друго – да лишават лицензи. Отнеха ги. После държавниците – чиято съществена задача, подсещам, е да поддържат справедливостта и изискванията за нея, а не да плячкосват – се пробваха да откраднат " Дунарит " в границите на закона поради задължения. Само че тия задължения се оказаха платени сега, в който осъмнаха у страната (която ги купи от офшорка, " свързвана " с Пеевски).

Ами в този момент? Ами в този момент – както в края на 1947 година - с гола мощ. Това в нашата политика е " моментът ЮКОС ". Напомням: при започване на 2000-те години ЮКОС е една от най-големите нефтени компании в Русия, а нейният притежател, Михаил Ходорковски, е най-богатият руснак. През 2003 година е задържан, ЮКОС е попилян, а Ходорковски прекарва идващите 10 години в Сибир.

След случая " ЮКОС " Русия стана оня затвор, който е през днешния ден. След случая " Емко " / " Дунарит " каква ще бъде България? Ако съумеят да смъкват тези две компании, сътрудниците на " тримата шишковци " ще могат да смъкват всекиго. И ще го вършат постоянно, с цел да държи влага на останалите.

-------
Един нов руско-турски съюз ще е голям проблем за българската и балканската сигурност.

Геополитика

Русия се завърна в постсъветското пространство

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук профил

Фотограф: SERGEI KARPUKHIN
Включването на Русия в орбитата на евроатлантическата система за сигурност бе допустима и осъществяваща се цел доникъде на първите 10 години от XXI век. Фокусирането на атлантическата тактика за сигурност върху интеграция на по-голямата част от постсъветското пространство - включването на Южен Кавказ до Каспийско море, Молдова и Украйна в партньорските стратегии на НАТО - бе методът за попречване на антиевропейско - антизападно обединяване на територията на Евразия.

Збигнев Бжежински бе може би най-изявеният стратегически мъдрец, който наблягаше основното стратегическо значение на контрола и съдействието с постсъветските общества за гарантиране на сигурността на евроатлантическото пространство. За страдание след военната интервенция на администрацията на Дж. Буш-младши в Ирак от 2003 година Америка се концентрира напълно и единствено в тази част на Близкия изток и на практика отсрочи във времето реализирането на цялостната тактика за партньорство в сигурността с постсъветското пространство. Това отвори стратегическо пространство за Русия на Вл. Путин да излезе на сцената като противник на Запада, вместо да бъде принудена да бъде негов сътрудник. Нови стратегически пространства откриха за себе си и Китай, и Иран и - както се оказва - Турция на Ердоган.

Тези процеси са извънредно рискови в частност за България, която може да се изправи пред действителностите на един нов руско-турски съюз, който - въпреки и малко евентуален като дълготрайна стратегическа структура - може да сътвори големи краткосрочни и средносрочни проблеми за българската и за балканската сигурност. Да не приказваме за евентуално унищожителното влияние на един сходен съюз върху Южен Кавказ и Черноморския район като цяло. Стратегическите неточности се заплащат скъпо и дълго.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР