© Велко Ангелов СледизборноГЕРБ получи урок вместо гръмотевичен шамар Абонирайте

...
© Велко Ангелов СледизборноГЕРБ получи урок вместо гръмотевичен шамар Абонирайте
Коментари Харесай

Мнения Daily - ГЕРБ получи урок вместо гръмотевичен шамар

© Велко Ангелов Следизборно

ГЕРБ получи урок вместо мълниеносен пестник

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От коментар на Светлана Джамджиева за " Клуб Z "

Местните избори са несъмнено политически и също толкоз несъмнено мажоритарни. Те са освен явен знак за идващите парламентарни избори, само че и лакмус за грешките на всяка политическа мощ. Ще си създадат ли партиите заключения от резултатите?
Хората стопират да правят оценка издигнатото, в случай че строителите дерибействат.
ГЕРБ завоюва от тези избори. Не приказвам за най-големите градове на България, нито за броя на общините, които са взели. Говоря за това, че партията имаше редкия шанс да получи урок, без да получи мълниеносен пестник. И това се дължи освен на " издигнатото от нас ", само че и на тези, чиято работа директно зависи от властта. А те не са малко.

Сега две думи би трябвало да водят управлението на партията към идващите избори - ПРОТЕСТЕН ВОТ. Протестният избор, уважаеми, не е плод на умората от вас, както постоянно споменавате, сякаш самокритично, само че в действителност самохвално - " толкоз дълго стоим на власт, че хората се умориха от нас ". Не - протестният избор е рожба на всичко това, което трупате през годините.

Хората стопират да правят оценка издигнатото, в случай че тези, които го строят, дерибействат, по сполучливия израз на Борисов. Ако виждат, че в издигнатото се влагат половината материали, което го прави некачествено; в случай че строят единствено близки на кмета и на партията фирми; в случай че те печелят всички търгове, в случай че във всяка община се знае кои са " нашите ", а всички останали са непознати... Ако дребният бизнес на " непознатите " е скъсван от инспекции, а при " нашите " си затваряме очите... Ако всички в сектора знаят авансово за кого е изработен търгът, а този някой е брачната половинка на шефа на... каквото желаете.

Едно време един партиен активист ми обясняваше, че като дойдат на власт, партията би трябвало да се храни, " нашите хора " би трябвало да се обгрижват, с цел да останат наши. Е, да, но не напълно. Затварянето на бизнес средата, капсуловането й води до все по-голям брой недоволни. А " разпищолването " на локалните величия, техният несекващ вкус, тяхната безпардонна надменност и твърдата увереност в безнаказаността ще настроят даже тези, които са получили я някоя дребна службица, я някое късче от баницата (извинявам се за пошлия израз).

А всичко това, пренесено на национално равнище, би трябвало да кара хората в ГЕРБ да се усещат щастливи, че изгубиха единствено няколко регионални града. Но в случай че тази партия просто продължи да повтаря, че е победител, и не стартира незабавна смяна, шамарът ще пристигна на парламентарните избори. Ако не се пренастроят, в случай че не се отворят за " непознатите ", в случай че не търсят нови лица, в случай че не скъсат с порочните връзки на национално равнище, протестният избор ще се уголемява. Независимо от това, че опозицията им е нефелна и не коства.

-------

Столичните роми гласоподават за Фандъкова в съответствие 5 към 1.
Циганско лято

Кой е властелинът на ромите

Анализ на Полина Паунова за " Свободна Европа "

Точно с 20 366 гласа преднина Йорданка Фандъкова в профил от конкуренцията издигнатата от Инициативен комитет и подкрепена от Българска социалистическа партия Мая Манолова и завоюва четвърти кметски мандат. Проверка на Свободна Европа демонстрира, че съвсем 7 000 от тях, или с акуратност - 6985 гласа, са регистрирани в ромските махали в София. Интересът към тези секции идва от обстоятелството, че резултатите там се разграничават значително от картината в останалите квартали на столицата.

Фотограф: Красимир Юскеселиев

След първия тур на изборите щабът на Манолова упрекна ГЕРБ в пазаруване на ромски избор в столицата. Отговорът на ръководещите пристигна от водача на партията и министър председател Бойко Борисов, който в петък упрекна Манолова, че прави " предизборна уйдурма ". Според него от щаба на някогашния омбудсман са карали група роми да кажат, че ще гласоподават под строй за Фандъкова. Манолова се закани да съди премиера за тези думи.

Крайният резултат в София е 49,98% за Йорданка Фандъкова и 45,13% за Мая Манолова. В нито един квартал не се следи деформиране от общата наклонност. В секциите на кв. " Христо Ботев " и " Факултета " обаче ГЕРБ е решителен победител. В други секции да вземем за пример в " Лозенец ", " Триадица " или " Младост " разликата сред двете е сред 10 и 40 гласа.

Населеният с роми квартал " Христо Ботев " е измежду рекордьорите по изборна интензивност в неделя. Хората там гласоподават в секции от 70-та до 77-ма. На първия тур гласоподавателите там всеобщо поддържаха общинската листа на Движение за права и свободи за столицата, а подадените гласове в секциите за тях варираха сред 408 и 218. Общо в осемте секции тогава за съветници на Движение за права и свободи имаше 1751 гласа или 65%. Във всяка една от секциите Движението бе първа политическа мощ и то с огромна преднина. Листата на ГЕРБ бе на второ място с шест пъти по-малко поддръжка - 306 гласа в квартала.

На първия тур Фандъкова получи тя 1993 гласа от " Христо Ботев " от общо 2690 дали своят вот. Манолова имаше 239 гласа.

Разликата на втория тур е забележителна. За Фандъкова гласоподават 3147 души, а за Манолова 563. В някои секции броят на гласовете за листата на Движение за права и свободи от първия тур съответствува с броя на гласовете, които Фандъкова прибавя на втория тур.

Сходно е ситуацията в " ромските " секции в регион " Красна поляна ", където е квартал " Факултета ". Там в секциите с номера от 56 до 67 се следят също огромни отклонения от общата наклонност. В секция 224611075, да вземем за пример, Фандъкова има 161 гласа, а Манолова 12. В прилежащата секция – 224611074, Мая Манолова получава 21 гласа, а Йорданка Фандъкова 187. В секция 224611064 за Фандъкова гласоподават 290 индивида, а за Манолова 32. Следващата секционна изборна комисия 224611065 регистрира 276 гласа за кандидатката на ГЕРБ и 29 за подкрепената от Българска социалистическа партия.

Така единствено от посочените секции в " Красна поляна " Фандъкова Йорданка Фандъкова получава 2751 гласа, а Манолова – 513.

Отклонения се следят и в столичния квартал " Филиповци " в регион " Люлин ". Там секциите, където гласоподава най-вече ромско население, са четири. Те са с номера от 224619069 до 224619072.

В първите две секции съотношението е 2:1 в интерес на Фандъкова. За претендента на ГЕРБ там са дали своят вот 209 и 201 души, а за подкрепената от Българска социалистическа партия - 126 и 124. Разликата е още по-впечатляваща в секции 71 и 72. В първата от тях Фандъкова е подкрепена от 305 души, а Мая Манолова от 43. Във втората секция разликата е още по-драстична - 372 души са подкрепили Фандъкова, а 34 Манолова. Така във " Филиповци " резултатът в сбор гласове е 1087 за Фандъкова и 327 за Манолова.

Така в част от " ромските " секции в София общият брой на годните бюлетини за Фандъкова е тъкмо 6985, а за Манолова 1404. Кандидатката на ГЕРБ печели в съответствие пет към едно.

----------
Мая Манолова сякаш загатна за собствен политически план.
Равносметка

Има ли връщане към политическата нормалност

От разбор на Емилия Милчева за " Дойче веле "

Нещо се носи във въздуха, откакто машините за популизъм и агитация стопираха работа, тъй като изборите минаха. ГЕРБ не бяха съборени в София, само че десетгодишното статукво се поразклати след балотажите в неделя. Движение за права и свободи и изгубилата изборите за кмет на столицата Мая Манолова сложиха под въпрос легитимността на вота. Партията на Ахмед Доган разгласи курс към отбрана на демокрацията в България поради изопачен избирателен развой, а Манолова и инициативният ѝ комитет ще желаят анулиране на изборите поради подозренията си за пазаруване на гласове.

Фотограф: Надежда Чипева

След първия тур ръководещата партия, въпреки и първа мощ, калкулира загуби на общински съветници на доста места. След балотажите ГЕРБ печели трите най-големи регионални центъра - столицата, Пловдив и Варна, само че губи Перник, Благоевград, Русе, Видин, Разград, Ямбол, както и десетки по-малки общини като Созопол. В София " Демократична България " ще има кметове в една трета от 24-те районни кметства, Българска социалистическа партия - в едно. Новият остарял кмет на столицата Йорданка Фандъкова, която е и зам.-председател на ГЕРБ, даде обещание структурни промени в Столична община, обвързани с лични.

Премиерът и водач на ГЕРБ Бойко Борисов дефинира отстъплението като връщане към " нормалността ": " Не е обикновено една партия да завоюва всички регионални градове. С шарените общински препоръки ще имаме опция да споделим отговорността ", съобщи Борисов по демократичному и даде обещание да продължи прочистването на партията от " дерибеи ".

Но откъм Движение за права и свободи, крепило до момента статуквото с задоволително гласувания в Народното събрание, повя студ поради усъмняване в честността на изборите. " Политическите действителности в България към този момент не са същите ". Тази фраза на два пъти повтори водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ на първата за локалните избори конференция на Движението, на която прикани " всички свободни и дейни жители да защитим демокрацията в България ". Причината - опълчването и експанзията, основани от ръководещите в предизборната акция, поставящи демокрацията в риск.

С обвинявания за опорочени избори изясни загубата си и Манолова, която ще желае анулиране на вота. По думите ѝ действителната обстановка и в София, и в страната е " безобразно и безнаказано пазаруване на гласове ". " Видяхме по какъв начин силово се склоняват хора да гласоподават, а правоохранителните органи работят селективно. Властта няма боязън от закона и няма позор от хората ", разгласи някогашната омбудсманка след края на изборния ден, когато стана ясно, че изостава с към 5% от победителката Фандъкова.

Но какво се случи с ръкостискането сред (условно) левите и (условно) десните в столицата и основаването на " Отечествен фронт " против ГЕРБ? " Трудно и не до дъно, само че си подадохме ръце ", сподели Манолова. Според някогашната соцдепутатка, обединяването не би било допустимо " без полезностите, зад които застанахме - независимост, народна власт, господство на закона ".

Всъщност, по-голяма част от гласовете на демократичната общественост на втори тур са били за Манолова, а по-малка - за Фандъкова. Към момента няма данни какъв брой от гласоподавателите на Българска социалистическа партия са откликнали на апела на лидерката Корнелия Нинова да поддържат на балотажите за районни кметове в София претенденти на " Демократична България ".

Какво ще прави Манолова оттук насетне? " Няма да се откажа, ще намеря метода и формата тази гражданска сила да не бъде разпиляна, с цел да докара до смяна на модела в София и в България ", разгласи тя след края на изборния ден поради близо 170-те хиляди гласа за нея. Тези думи бяха разчетени като поръчка за политически план, въпреки че този мажоритарен избор може да я подведе, по този начин както я заслепи високият ѝ рейтинг на омбудсман.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР