© Велко Ангелов Още по темата Кои са екообщините на

...
© Велко Ангелов Още по темата Кои са екообщините на
Коментари Харесай

Седем общини и две организации бяха отличени в конкурса "Екообщина"

© Велко Ангелов Още по тематиката
Кои са екообщините на 2017 година

Конкурс на френското посолство в България отличи районите с сполучливи практики в устойчивото ръководство на ресурсите и опазването на околната среда
16 окт 2017
Десет общини бяха отличени в състезанието " Екообщина "

Конкурсът ще се организира наново през 2017г., само че евентуално с леки промени в регламента
9 окт 2016 Седем общини и две организации са тазгодишните носители на премиите " Екообщина ". Конкурсът се провежда за трета поредна година от посолството на Франция в България в партньорство с министерствата на околната среда и водите и на районното развиване и благоустройството и отличава локалните администрации с най-хубави практики в устойчивото ръководство на ресурсите и опазването на околната среда.

Тази година в самодейността са се присъединили 32 общини (от общо 265 в страната), които са кандидатствали с 35 плана в петте конкурсни категории " Устойчиво ръководство на водите ", " Устойчиво ръководство на битовите боклуци ", " Енергийна успеваемост на постройките ", " Устойчива подвижност " и нововъведената категория през тази година " Устойчиво ръководство на обществените пространства ". В другата нова категория – " Спорт и гражданско общество ", която е ориентирана към жители и неправителствени организации, са били получени над 120 кандидатури, оповестяват уредниците.

" През 2019 година предвиждаме още една нова категория, която ще отличи гражданските начинания, които създават просветителни планове, свързани с устойчивото развиване и опазването на околната среда, " заяви френският дипломат Ерик Льобедел.

Малки и огромни общини отличници

Традиционно във всяка от категориите журито отличава по една огромна и една дребна община, разграничени на база броя на популацията в съответния район. Всяка от наградените общини получава като специфична премия образователно пътешестване за двама представители на локалната администрация до Франция, обезпечено от едно от министерствата - сътрудници на самодейността.

Тази година в категория " Устойчива подвижност " не са излъчени спечелили, а в " Устойчиво ръководство на водите " е наградена единствено огромна община – Етрополе (с население над 10 хиляди жители), която получава самопризнание за съответните си дейности за намаляването на загубите на вода.

Призовете в категория " Устойчиво ръководство на отпадъците " получават Павликени (население под 40 хиляди жители) и Пловдив (над 40 хиляди жители). Община Павликени е отличена за добре развитата си система за разделно събиране на биологични боклуци и високата степен на оползотворяване на отпадъците – над 50%. Признанието за община Пловдив е за сполучливата и поредна политика на локалната администрация в региона на ръководство на отпадъците и също високата степен на оползотворяване на отпадъците – над 40%.

Малката община (с население под 40 хиляди жители) с най-хубави практики в категория " Енергийна успеваемост на постройките " е Кнежа. Наградата е за осъществения огромен план за създаване и инсталиране на възобновими енергийни източници в " Многопрофилна болница за интензивно лекуване - Кнежа ", както й за създадената дълготрайна стратегия за енергийна успеваемост и осведомителна система за култивиране на данни в тази област. Отличие в категорията получава и община Добрич (над 40 хиляди жители) за целенасочената си политика в региона на енергийната успеваемост, присъединяване си в редица интернационалните стратегии и планове за устойчива енергийна политика и за сполучливото привличане на пазарно финансиране.

Наградите за " Устойчиво ръководство на обществените пространства " са за Чипровци (с население под 40 хиляди жители) и Бургас (над 40 хиляди жители). Отличието за Чипровци е за целенасочените дейности на локалната администрация за възстановяване на средата за младежи и деца и за развиването на дребна туристическа инфраструктура, основана на изявени локални практики. Бургас получава самопризнание за целокупност и обязаност на политиката на общината в сферата – за последните 5 година в тази посока са вложени 75 млн. лева за възобновяване и обновяването на градските региони, културноисторически дестинации, реорганизация и рационализация на обекти от културната инфраструктура в общината и за развиването на спортни действия.

Отличените цивилен планове

В първата година от съществуването на новосъздадената категория " Спорт и гражданско общество " журито излъчи два спечелилия. Единият от тях е организацията " Ruse Go – безвъзмезден спорт навън в Русе ", която е отличена за плана си " Игри и спорт за цялото семейство " – самостоятелна самодейност, която основава придвижване в града и промотира спорта и връзката сред жителите.

Другият призьор е сдружението с нестопанска цел " Черно море ултра " с плана си " Туристически маршрут Черно море ", който съгласно журито носи забавни благоприятни условия и може да бъде отворен за голям брой разнообразни спортове като планински преходи, колоездене и тичане, както и да построи имидж на състезателен маршрут, свързващ Северна България с Южна и Източна България със Западна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР