© Цветелина Белутова Земеделски производители кандидатстват с несъществуващи зеленчуци и

...
© Цветелина Белутова Земеделски производители кандидатстват с несъществуващи зеленчуци и
Коментари Харесай

Земеделци кандидатстват за субсидии с несъществуващи зеленчуци

© Цветелина Белутова Земеделски производители аплайват с несъществуващи зеленчуци и плодове за дотации, които националният бюджет отделя в допълнение за тези два бранша. Увеличени инспекции на място през тази година са открили, че на близо 10 на 100 от терените не е имало изобщо годишна продукция или тя е била друга от заявената, за приемане на по-високо финансиране. Случаите са изключително фрапантни при отглеждани на полето зеленчуци като домати и краставици, където има повече от 25% разминавания.

Годишно България отделя към 75 млн. лева за в допълнение подкрепяне на плодове и зеленчуци отвън директните дотации на повърхност за тези браншове, които идват по линия на Европейски Съюз.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Липсващата годишна продукция

Всяка година земеделските производители получават към 1.5 милиарда лева директни дотации, като главната скица за подкрепяне е единното заплащане на повърхност, което през предходната година беше 19.40 лева за един декар. Отделно от него обаче чувствителни браншове като плодове и зеленчуци получават финансиране от държавния бюджет по така наречен Преходна национална помощ, което за 2018 година е била сред 85 и 127 лева за декар зеленчуци, отглеждани на полето, и над 1700 лева на декар при оранжерийните.

Именно тези спомагателни суми са станали мотив и за нови измами. През тази година фонд " Земеделие " и земеделското министерство са нараснали от 5 на 50% инспекциите на място на претенденти, поискали дотации за плодове и зеленчуци, при които са открити съществени разминавания. При тестваните през летния и есенния сезон общо 220 хиляди дка в цялата страна при 199 хиляди дка са открити заявените зеленчуци. Така над 9% от земите са декларирани за подкрепяне, без действително на тях да се отглежда оповестената просвета.

Най-големи са разминаванията по схемата за подкрепяне на зеленчуци полско произвеждане и съответно за домати и краставици, сочат данните на фонд " Земеделие ". Според шефа на институцията Васил Грудев при тях от тествани 39 хиляди дка тези, на които е имало е годишна продукция, са в границите на 29 хиляди дка. Това значи, че при 25% от културите не е засадено нищо или е имало различен вид култури, които не получават в допълнение подкрепяне - откривани са жито, царевица, целина.

Проверките демонстрират, че най-вече разминавания са засечени в областите Варна, Велико Търново, Плевен и Пловдив. Във Варненско са липсвали над 70 на 100 от заявените за дотации домати, а в Търновско - към 30 на 100 от декларирания за подкрепяне пипер, демонстрират данните.

По-засилените инспекции през тази година са направени поради фрапантното нарастване на претендентите за дотации, което съгласно Васил Грудев е " повече от това, което считаме, че е обикновено ". За 2019 година декларираните за подкрепяне земи по всички схеми за плодове, зеленчуци и протеинови култури са над 3 млн. дка при 2.19 млн. дка за миналата година. " Проверки са и ориентирани и свързани с десетките сигнали, които имаме при нас ", споделя още Грудев.

Висок % нарушавания

Всъщност процентът нарушавания, който е открит при претендентите за дотации за плодове и зеленчуци, е извънредно висок, поради че стандартът е за до 2% отклонения. Единствената добра вест в тази ситуация е, че след отстраняването на претендентите с изчезнали зеленчуци сумите, които ще получат правилните производители, ще набъбнат, защото всяка година закрепеният бюджет за схемата се разпределя сред деклариралите подкрепяне.

Измамите със зеленчуците не са единствените през тази година. Само преди дни земеделското министерство заяви, че е са открити и 95 претенденти за дотации по директните заплащания на повърхност, които са обрисували за подкрепяне земи, които или не са техни, или за тях нямат документи, доказващи правото на прилагане на земята. Става въпрос за 160 хиляди дка в цялата страна. Съобщението на ведомството пристигна след следствие на " Медиапул ", съгласно което кариери, скали, селски игрища и даже къща с двор са декларирани като пасища, за които също се изплащат дотации.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР