© Цветелина Белутова Само 20 дни след като обяви плановете

...
© Цветелина Белутова Само 20 дни след като обяви плановете
Коментари Харесай

ПИБ вече има внесен проспект в КФН за плана си да набере 200 млн. лв. от борсата

© Цветелина Белутова Само 20 дни откакто разгласи проектите си за рекордно борсово набиране на капитал за България, Първа капиталова банка (ПИБ) към този момент има направен и импортиран проспект за утвърждение. Това излиза наяве от решение на Комисията за финансов контрол от 9 януари, с което регулаторът изпраща писмо до банката с искане за спомагателна информация и документи.

Това значи, че реалистично ПИБ би могла да има утвърден проспект даже в границите на месеца и да завърши нарастването на капитала в границите на първото тримесечие. Експедитивността е подбудена от декларираните от финансовия министър Владислав Горанов упования до края на април България да успее да влезе във валутния механизъм ERM II и банковия съюз. Последното съществено затруднение за това е преценката на Европейската централна банка до каква степен двете банки с открит от нея финансов дефицит през лятото - ПИБ и Инвестбанк, са изпълнили шестмесечните си проекти за укрепване на капитала.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Същевременно и Инвестбанк очевидно работи в тази посока, като на 10 февруари акционерите й ще вземат решение за конвертиране на 39.2 млн. лева зависещ дълг в акции, както и за нарастване на капитала с 22 млн. лева

Планът на ПИБ

Според първичното известие от 20 декември ПИБ, в която финансовият дефицит след инспекцията на ЕЦБ беше 262 млн. евро, има намерение да усили капитала си с 200 млн. лева За задачата се планува да бъдат издадени 40 млн. нови акции с номинална стойност 1 лева, които обаче ще бъдат препоръчани за по 5 лева емисионна стойност.

Сега капиталът е 110 млн. лева, което значи, че всеки от актуалните притежатели на книжата на ПИБ би трябвало да получи за всяка своя акция по едно право, а с цел да запише една нова акция, ще са му нужни 2.75 права. Той ще може или да направи това, като заплати емисионната цена, или да продаде правата си на различен искащ да взе участие в нарастването.

Любопитен миг е, че нарастването би се смятало за сполучливо даже и да се продадат единствено 4 млн. нови акции, което подхожда на едвам 20 млн. лева пресен капитал.

След оповестяването на плануваното нарастване цената на акциите скочи от малко под 3 лева до 3.60 лева, само че след това се върна леко на равнища към 3.4-3.45 лева Това е много под заложените в проекта 5 лева В известието на ПИБ от декември категорично се показва, че емисионната цена и броят акции може да претърпят промени, които ще бъдат оповестени навреме в проспекта или в допълнение към него. Така действително, в случай че при тази цена няма инвеститорски интерес, е допустимо да се реши да се продаде по-голям дял при по-ниска цена. Увеличението на капитала се обслужва от свързаната с ПИБ Първа финансова брокерска къща.

Планът на Инвестбанк

През декември и Инвестбанк, където установеният дефицит беше 51.8 млн. евро, съобщи планове да излезе на борсата, само че без елементи. В свиканото общо заседание на акционерите на банката за 10 февруари обаче такава точка няма.

Все отново се планува нарастване на капитала с близо 22 млн. лева Според плана всеки акционер ще може да придобие съразмерно на каузи си от новите акции в съответствие 6 към 1 по емисионна цена 1 лева За тази цел акционерите ще имат по 30 дни. Ако по-късно останат незаписани акции, те могат да бъдат записани от сегашни акционери или трети лица, за което те би трябвало да заявят интерес към управителния съвет.

Отделно акционерите ще би трябвало да одобрят и към този момент оповестеното конвертиране на 39.2 млн. лева подчинени облигации в капитал. Така по тези две линии Инвестбанк покрива към 60% от финансовия дефицит. През декември оттова разясниха още, че облагата на банката преди амортизация към 30 ноември 2019 година е 24 млн. лева, като се чака в края на 2019 година да доближи 31 млн. лева Това би осигурило още към 30% покритие на дефицита, като към този момент не е явен проектът за останалите към 10%. Те подхождат на относително по-малка сума и може да бъдат реализирани и посредством продажби на заеми или възстановяване на обезпечения.

След като нарастването на капитала се подхваща преди излизане на борсата обаче, наподобява евентуално възможното листване на Инвестбанк да не е единствено за вторична търговия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР