© Цветелина Белутова Още по темата Капитал събира информация за

...
© Цветелина Белутова Още по темата Капитал събира информация за
Коментари Харесай

Девет нови рибни предприятия ще бъдат изградени с над 9 млн. лв. евросредства

© Цветелина Белутова Още по тематиката
" Капитал " събира информация за стратегиите, по които компании могат да аплайват, както и за средствата, които са разпределени към компании
1 авг 2017 от 1 авг 2017
" Капитал " събира информация за стратегиите, по които компании могат да аплайват, както и за средствата, които са разпределени към компании
3 май 2017

Девет нови рибопреработвателни предприятия ще бъдат построени, а четири съществуващи заводи ще бъдат осъвременени със средства от Програмата за морско дело и риболовство, оповестиха от Министерството на земеделието, храните и горите. Подписани са 13 контракта за общо 9.3 млн. лева, които ще се влагат в увеличение на рибопреработвателната индустрия у нас.

Къде са вложенията

Два от плановете ще се осъществят в Панагюрище, останалите ще са в Пловдив, Каварна, Несебър, Бургас, Монтана, с. Бенковски, Пирдоп, Пазарджик, София, Сливен и Шумен. С реализацията на плановете ще се разкрият над 130 работни места, оповестяват от ведомството. Одобрените претенденти са поели ангажимент да вкарат стабилно ръководство на ресурсите и да реализират оптималната енергийна успеваемост на предприятията. Срокът за осъществяване на вложенията е сред една година и година и половина според от плануваните действия.

Следващото отваряне на банкет на планове по размер 5.4 " Преработване на продуктите от лов на риба и аквакултури " от Програмата за морско дело и риболовство е планувано за октомври тази година, допълниха от ведомството.

Програмата

Оперативната стратегия за морско дело и риболовство за новия интервал 2014-2020 година потегли с огромно закъснение, откакто първият й вид беше върнат от Брюксел с над 270 забележки. Нейният бюджет е 113 млн. евро, от които 88 млн. идват по линия на европейската поддръжка. Средствата са разпределени в шест предпочитани области и 23 ограничения, като единствено две от областите са ориентирани към администрирането и контрола на рибарския бранш, а не към бизнеса. За аквакултури и рационализация плануваният финансов запас е 36.21 млн. евро, или над 30% от целия бюджет, 25.5 млн. евро е финансирането по ограниченията за възстановяване на рибарската инфраструктура и диверсификация на дейностите, а 12.7 млн. евро са средствата за преправка, основаване на организации на производителите и други В сегашния интервал програмата не се ръководи от Изпълнителна организация " Рибарство и аквакултури " (ИАРА), а от Министерството на земеделието и храните. Агенцията резервира единствено контролните си функционалности по надзора на риболова, откакто в нея се развихри корупционен скандал.

От оперативна стратегия за развиване на бранш " Рибарство " в интервала сред 2007 година и 2014 година България усвои 63.7 млн. евро, или към 75% от целия бюджет на програмата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР