© Stoyan Nenov Национална компания Железопътна инфраструктура (НКЖИ) е подновила

...
© Stoyan Nenov Национална компания Железопътна инфраструктура (НКЖИ) е подновила
Коментари Харесай

Двоен стандарт в търговете на НКЖИ за гарите в Стара Загора и Нова Загора

© Stoyan Nenov Национална компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ) е възобновила публичната поръчка за реорганизация на гарата в Нова Загора. Това е втори опит за ведомството да подписа контракт с реализатор, откакто през лятото приключи поръчката поради липса на конкуренция. Този претекст по принцип е състоятелен, защото съществуването на една-единствена оферта за даден план по никакъв метод не подсигурява, че обществените средства ще се употребяват дейно. Но НКЖИ не всеки път работи по този начин - през октомври държавната компания умерено избра реализатор без конкуренция за ценовата оферта в поръчката за гарата в Стара Загора.

Сега за плана за гарата в Нова Загора има необичайно покачване в прогнозната стойност на възложителя. При първото оповестяване на поръчката точно фактът, че единственият претендент бе предложил малко над прогнозната стойност, притесняваше НКЖИ. Половин година по-късно обаче самият възложител подвига летвата до 3.15 млн. лева без Данък добавена стойност, които са обезпечени по оперативна стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014 - 2020 година Крайният период за подаване на предложения е 11 февруари 2020 година

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Искаме повече участници, само че не постоянно

Първоначално поръчката за гарата в Нова Загора беше оповестена през февруари, а офертите бяха събрани през април. Интерес прояви единствено един претендент - обединяване " Билд инженеринг ", в което влизат " Трейс груп холд ", " Си Билд компания " и " Инжпроект ". Тогава НКЖИ реши, че слабият интерес е съображение за преустановяване на поръчката, като по закон в такива случаи има право да работи по този начин.

" Ефективност при разходване на публични средства се реализира единствено при обезпечаване на конкурентна среда за избор на стопански най-изгодното за възложителя предложение ", написа в решението за преустановяване. Освен това претендентът е предложил цена, която е по-висока от прогнозната стойност с 14.13%, и комисията счита, че в случай че подписа контракт непосредствено, няма да се отбрани общественият интерес.

Странни в тази ситуация са две неща. Първото - при повторното оповестяване на поръчката НКЖИ покачва съществено цената и от 2.7 млн. лева без Данък добавена стойност тя става 3.15 млн. лева без Данък добавена стойност. Така излиза, че в случай че " Трейс " в този момент подадат оферта със същата цена, ще са под прогнозната стойност.

Фирмата, която е преди всичко в класацията за най-големите строителни компании за 2018 година К100, в последно време отпада на относително ранен стадий от скъпите търгове на НКЖИ, пътната организация и други

Вторият любопитен подробност е, че неналичието на конкуренция при ценовите предложения не е тормозила НКЖИ при подобен търг - този за ремонт на гарата в Стара Загора. Там на стадия с отваряне на препоръчаните цени остана единствено един участник, само че въпреки всичко офертата на определения реализатор за проектирането и ремонта на старозагорската гара беше 11.67 млн. лева при планирана 13.1 млн. лева с Данък добавена стойност.

Заплатите порастват

" Капитал " попита НКЖИ на какво се дължи това покачване на разноските по плана за нова гара в Нова Загора, като в отговор получи пояснение, което демонстрира, че поради прекратяването на процедурата с претекста да се отбрани публичният интерес в действителност ще се похарчат повече средства, тъй като периодите се съкратяват и заплатите порастват.

" След преустановяване на първата процедура и преди повторното й пускане НКЖИ подписа контракт за осъществяването на план " Проектиране и създаване на системи за сигнализация и телекомуникации по железопътната линия Пловдив - Бургас " на стойност близо 185 млн. лева, финансиран от Европейски Съюз ", изяснява възложителят. Тъй като периодите за осъществяване обаче се съкратяват, с цел да се вмести осъществяването в сегашния програмен интервал, трябвало изпълнителят да ангажира повече хора и машини в ремонта.

" Необходимо е да се регистрира фактът, че първичната планирана стойност бе формирана въз основа на
количествено-стойностните сметки към планове, направени през 2018 година, а се чака реконструкцията на гаровия комплекс да стартира в средата на 2020 година, като в сегашната планирана стойност е регистрирано и нарастването на минималната работна заплата от 1.01.2020 година ", настояват още от НКЖИ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР