© shutterstock Хората често не осъзнават колко много информация за

...
© shutterstock Хората често не осъзнават колко много информация за
Коментари Харесай

Търсачка в САЩ предлага Конгресът да забрани на компаниите да проследяват лични данни

© shutterstock Хората постоянно не осъзнават какъв брой доста информация за тях бива събирана в интернет пространството. Но основният изпълнителен шеф на онлайн търсачката DuckDuckGo Габриел Вайнбърг е уверен, че щом те научат по какъв начин софтуерните колоси като Гугъл и Фейсбук употребяват персоналните им данни, ще изискват смяна.

" Компаниите получават достъп до историята на покупките, местоположенията, търсенията и страниците, които посещавате ", споделя Вайнбърг в един от последните епизоди на софтуерния подкаст Recode Decode. " Когато посетите уеб страница, който съдържа реклама от една от тези мрежи, вашите данни биват предоставяни – фирмите в действително време се пробват да ви продадат реклама въз основа на цялата персонална информация, която непринудено сте дали, без да осъзнаете ", прибавя той.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Алтернативи има

Онлайн търсачката DuckDuckGo се пробва да предложи опция, предпазваща персоналната информация на потребителите. Тя не събира никакви потребителски данни, само че все пак съумява да изкарва задоволително пари от онлайн реклама, с цел да се устоя. Търсачката държи близо 1% от пазара в Съединени американски щати, като това я трансформира в четвъртата най-използвана – всеки месец на платформата й се правят над 1 милиард търсения. Компанията предлага и гратис уголемение за браузъри като за Firefox и Гугъл Chrome, което блокира следенето на персоналните данни на потребителите за рекламни цели. " Ако напишете " ипотека " в търсачката ни, ще получите реклами на тази тематика. Не ни би трябвало да знаем или да съхраняваме данни за вас, с цел да създадем това ", разяснява пред онлайн изданието TechnologyReview създателят на компанията.

DuckDuckGo оперира от 11 години, като за този интервал е еволюирала от онлайн търсачка, поставяща сигурността на данните на потребителите преди всичко, в компания, грижеща се за неприкосновеността на персоналната информация като цяло. Освен разширенията за други браузъри компанията работи и върху основаването на личен подобен, който да блокира по този начин наречените " тракери " – програмен продукт, който събира персоналните данни на потребителите. Най-много от тях събират информация за Гугъл и Фейсбук, само че DuckDuckGo блокира такива за стотици компании, като в същото време дава опция за в допълнение криптиране на уеб страниците, които посещавате. Неприкосновеността на персоналните данни се оказва и главният мотор за триумфа на търсачката.

Вайнбърг счита, че не е належащо търсачките да " наблюдават " хората, с цел да са печеливши. Гугъл, който държи 88% от пазара, може да монетизира активността си по същия метод, по който DuckDuckGo го прави – посредством контекстуални реклами. Това доста би подобрило прекарването на потребителя.

В предишното контекстуалната реклама беше единствената на пазара. В средата на предишното десетилетие се появи поведенческата реклама – това бяха тези реклами, които ни следваха през другите уебстраници. Фейсбук и Гугъл преобладават в тази сфера, тъй като в действителност разполагат с най-вече данни за хората. По-рано тази година Европейската комисия (ЕК) разгласи, че ще санкции американския колос с 1.5 милиарда евро точно поради сходни дейности. Става дума за AdSense бизнеса на компанията с реклами в трети уеб сайтове, които се базират на интернет историята на всеки консуматор.

Малка крачка за потребителя, огромна стъпка за сигурността на данните

В Съединени американски щати, за разлика от Европа, липсва изцяло законодателство, което да подсигурява неприкосновеността на персоналните данни. В обособени щати като Калофирния, Луизиана и Върмонт има обособени закони, само че като цяло липсва повсеместен метод. Вайнбърг предлага дребна смяна в американското законодателство за отбрана на персоналните данни, вместо да чака изчерпателен законопроект да си проправи път в Конгреса – данните на потребителите да не бъдат събирани по дифолт, а ползвателите сами да дават позволение за това ръчно в браузъра. " Фактът, че потребителите към този момент са възприели концепцията, че данните им се събират, е невероятна законодателна опция. Ръчното избиране на желаната конфигурация в браузъра е доста добър механизъм във връзка с разпоредбите за дискретност – един път щом изберете тази конфигурация, уеб страниците не могат да ви наблюдават, нито ще би трябвало да се сблъсквате с изскачащите рекламни прозорци ", споделя Вайнбърг.

Създаването на обстойно законодателство, което да пази персоналните данни на потребителите, стартира в края на 90-те със основаването на US Communications Decency Act. Раздел 230 на този закон дава на фирмите имунитет, който ги пази от протичащото се на техните платформи – планиран е по този начин, че да ги защищава от безкрайни правосъдни процеси. По това време множеството интернет компании са дребни бизнеси, които се пробват да порастват. Днес обаче те към този момент са софтуерни колоси като Гугъл и Фейсбук, а Раздел 230 продължава да ги пази.

Големите компании са мощно срещу анулирането на Раздел 230, тъй като това би означавало, че те ще бъдат обект на многочислени правни офанзиви. В тази връзка Вайнбърг счита, че концепцията за регулации в цифровия бизнес, които не се трансформират с времето, е неуместна поради обстоятелството какъв брой променлива е самата промишленост. Той счита, че предлагането му за настройката в браузъра е доста по-практичен вид от GDPR и би могла да бъде първата стъпка към основаването на изцяло законодателство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР