© Pixabay Още по темата Jaguar Land Rover ще предлага

...
© Pixabay Още по темата Jaguar Land Rover ще предлага
Коментари Харесай

Дай ми ток до морето

© Pixabay Още по тематиката
Jaguar Land Rover ще предлага електрическа версия на всичките си модели

Все повече автомобилни производители подхващат сходни стъпки
12 сеп 2017
Nissan ще конкурира Tesla при електрическите автомобили за дълъг пробег

Японската компания показа нов модел Leaf
7 сеп 2017
Електрически, от Бавария

i3 на BMW е лек, маневрен, чевръст, хубав градски електрически автомобил и явно постанова посоката, в която би трябвало да се движи секторът
18 авг 2017
Нова гигафабрика за акумулатори в Германия ще конкурира Tesla

Тя ще бъде издигната от консорциум от 17 компании
7 авг 2017

В България съгласно КАТ има едвам към 270 електрическия автомобил. И въпреки делът им към момента да е прекомерно дребен спрямо общо регистрирани 2.8 млн. леки коли (в Европа те са към 1.5% от всички), инфраструктурата за зареждане продължава да се развива. Докато преди години имаше едвам няколко станции в София, в този момент броят им в цяла България е над 70. Това разрешава да се стигне до морето и Гърция, само че естествено зависи от модела електрически автомобил, маршрута и метода на каране. Зарядната инфраструктура не е хомогенна, т.е. разнообразни участници на пазара конфигурират свои станции, като някои са платени, други не, трети са с елементарен контакт и така нататък Все още броят на бързозарядните (DC) за сметка на общоприетите (AC) е невисок, само че мрежата непрекъснато се разраства. Според източници от сектора изцяло действително е броят им да доближи 300 през 2018 година В момента има няколко участници на пазара, а ползата се усилва.

Eldrive

Мрежата на платформата Еldrive към този момент включва към 32 станции в цялата страна - няколко в София, само че и такива в Пловдив, Бургас, Варна, Благоевград, Дамяница и други места. Системата е платена, като е нужна регистрация на дебитна или кредитна карта. Всяко зареждане с пари става или посредством мобилното устройство, или посредством физически притежател (RFID карта), който е обвързван с акаунта на потребителя, който по-късно се разпознава от зарядния терминал. Ценообразуването става на минута и се движи сред 3 ст./мин. за най-бавния AC заряд до 72 ст./мин. за най-бързия DC. Eldrivе предлага и наем на електрически автомобили. Системата ще демонстрира във всеки миг и кои станции са свободни или заети.

еCars

еCars построява, обслужва и продава съоръжение и зарядни станции. Тя има 18 обекта в България. Сред тях са Сандански и Кулата, което разрешава пътешестване до Гърция.

KIA Motors

Вносителят на южнокорейския производител в България стартира да построява безвъзмездни станции независимо и с сътрудници, като към този момент има единадесет такива в градовете София, Сливен, Габрово, Велико Търново.

" Кауфланд " и " Лидл "

Двете вериги са обособени сдружения в България, само че в интернационален проект са част от групата Schwarz. И двете подписаха съглашение с АВВ за инсталиране на безвъзмездни зарядни станции на паркингите на някои от магазините им. Засега " Кауфланд " има два такива обекта - в София и Варна (с по три зарядни), а " Лидл " - един в " Младост " (също с три).

И другите

Компанията " Фулчарджър България " е една от първите, които започнаха да построяват платени станции в София преди пет години в взаимен план с " ЧЕЗ България " и Столична община, които обаче не са най-удобните и бързи на света. Освен това постоянно местата пред тях в центъра се употребяват за гратис и безнаказано паркиране на всевъзможни коли, а не по предопределение - образец за това е станцията до министерство на стопанската система. Неотдавна компанията подписа контракт с " Газпром " за инсталиране на зарядни на бензиностанциите на съветската компания. Първоначалните проекти са за няколко такива обекта. Отделно има и значително независими зарядни станции в паркинги, търговски центрове и хотели в цялата страна, които не са част от някоя платформа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР