© Николай Дойчинов Още по темата Кабинетът ще отложи решението

...
© Николай Дойчинов Още по темата Кабинетът ще отложи решението
Коментари Харесай

Валери Симеонов се чувства "изработен" от Борисов за Банско

© Николай Дойчинов Още по тематиката
Кабинетът ще отсрочи решението за смяна на концесията в Банско

Екоминистърът ще внесе корекциите в контракта дружно с тези в проекта за ръководство на Пирин след 22 декември
12 дек 2017
Зелените бойкотираха срещата в екоминистерството за Банско

В сряда предстоят митинги за и срещу проектите за строителство в ски зоната на курорта
11 дек 2017
Кабинетът вижда втори въжен превоз на Банско против по-висока концесионна такса

Готвени промени в проекта за ръководство на Пирин може да отворят вратата за по-мащабно строителство съгласно природозащитници
20 ное 2017 Лансираният за следващ път план за строителство на втори кабинков въжен превоз в Банско е на път да сътвори съществено напрежение в ръководещата коалиция откакто вицепремиерът от " Обединени патриоти " Валери Симеонов, вносител на предлагането, заяви в телевизионно изявление, че министър председателят Бойко Борисов го е саботирал и даже " не желае да го вижда " след " това разработване ".

Повод за гневната му реакция е отсроченото по искане на Борисов на съвещанието на Министерски съвет предходната седмица разглеждане на предлагането за смяна на концесията на компанията " Юлен ", която позволява на концесионера да строи втория въжен превоз в ски зоната в Банско против по-висока концесионна такса. Тогава министър председателят подреди да се направи ново публично разискване с всички, които имат възражения против плана.

Пред телевизия BiT в четвъртък Валери Сименов сподели фотоси от опашки пред настоящия въжен превоз в Банско, акцентирайки, че никой чужденец няма да се върне на отмора в България откакто чака толкоз дълго. " Борисов компрометира и саботира непосредствено, в очите ми, моето предложение, което беше в съгласие с всички министерства за смяна на концесията предходната сряда ", съобщи той и добави: " В програмата сме написали, че би трябвало да се развива туризмът, че би трябвало да се предизвикват стратегическите вложители, че би трябвало да се покачва качеството на услугите.... Те не се извършват, те се саботират сега ".

Симеонов сподели още, че малко преди съвещанието предходната седмица министър председателят е изпратил sms на ръководителя на асоциацията на парковете в България Тома Белев, който е измежду съперниците на плана, с цел да го осведоми, че решението ще бъде отсрочено. Вицепремиерът схванал това, тъй като протестиращите по думите му " две фамилии " против втория въжен превоз в този ден са се похвалили във Facebook.

На въпрос какво ще направи откакто твърди, че министър председателят го саботира, Симеонов сподели, че " сяда и мисли " до 28 декември, когато ще има съвещание на държавното управление. Преди дни министърът на околната среда Нено Димов заяви, че ще отсрочи предложевието за смяна ва концесионния контракт на " Юлен ", с цел да бъде прегледано дружно с проектопромените в проекта за ръководство на " Пирин ", които са в процедура за публично разискване до 22 декември, само че не уточни съответна дата, на която ще внесе двата документа. Промените в проекта за ръководство на националния парк също дават зелена светлина за строителството в ски зоната на Банско.
В изявлението си Валери Симеонов сподели, че след публичното разискване смяната в консесионния контракт " е редно да влезе за гласоподаване в Министерския съвет. Репликата му, че " 28-и е доста основна дата " прозвуча предупредително.
Вицепремиерът посочи, че не е разговарял с Бойко Борисов за отсроченото решение. " Не желая да го виждам... В някакъв интервал представете си, че не ми е прелестно да го виждам по-късно разработване, което ми направи ", изясни той.
След изявлението по BiT забърканият в него еколог Тома Белев уточни във фейсбук, че не е получавал никакъв sms от премиера и предложи на Валери Симеонов в случай че желае, да ревизира телефона му.

Междувременно министър председателят Бойко Борисов заяви пред публицисти във връзка изявленията на Симеонов, че " се отнася с почитание " към заместниците си и съблюдава " прецизно и тъкмо " съглашението си с съдружните сътрудници. По мотив поисканото от него отсрочване на решението за смяната на концесионния контракт, Борисов заяви, че не счита, че " най-важната тематика " за министерството на околната среда е трябвало да бъде обсъждана в отсъствието на отрасловия министър Нено Димов, който бе на посещаване в чужбина. Премиерът сподели още, че първо би трябвало да има проект за ръководство на Пирин и едвам по-късно да се преглежда концесията за ски зоната.

" За да няма никакви спекулации, и на Нено Димов, и на сътрудниците си съм споделил: Ако има опция да се одобри точка " позволява се ", " предлага се ", " утвърждава се " втори въжен превоз на Банско, вносител ще бъда аз ", сподели Борисов, съгласно който " нито в проекта за ръководство, нито в концесията става въпрос за втори въжен превоз ".

Предлаганите промени провокираха още веднъж митинги. В сряда вечерта в София природозащитни организации проведоха шествие против желанията на държавното управление да разреши ново строителство в ски зоната. В Банско пък бранители на плана блокираха пътя в региона на Симитли против отлагането на решението за концесионния контракт на " Юлен ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР