© НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ Най-добър лек за религиозните конфликти си остава

...
© НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ Най-добър лек за религиозните конфликти си остава
Коментари Харесай

Мнения Daily -Да променим сериозно отношението си към исляма

© НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ Най-добър лек за религиозните спорове си остава секуларизацията. Още по тематиката
Мнения Daily - Борисов ще получи радикална съпротива

И още: Не, чехите не са станали десни радикали; Европейски Съюз не би трябвало да затваря вратата за Турция; Българите възпламениха печките и си съкратиха живота
24 окт 2017
Мнения Daily - Защо пленената страна се възпроизвежда

И още: Какво да се прави с безконечните правосъдни началници; Задава ли се екотероризъм
23 окт 2017 Религии

Да променим съществено отношението си към исляма

От коментар на проф. Ивайло Дичев за " Дойче веле "

Преди няколко дни журналистката Силвия Великова зададе следния обоснован въпрос: за какво Каракачанов, министър на защитата, се занимава със Закона за вероизповеданията? Очевидно националпопулистите нямат доста хрумвания в сериозната политика и по тази причина бунят пристрастености към исляма и ромите.

Позволявам си да приказвам по тематика, по която не съм експерт, само поради обществената нервност, която тя още веднъж и още веднъж провокира. Разбира се, добре е имамите да се приготвят в България или най-малко в съюзна европейска страна. Под марката " ислям " тук следва да се продава артикул, лицензиран от българските управляващи, в съдействие с мюфтийството и общността. Но дали би трябвало да тръгваме в посока на възбраните? Или назад - последователно да улесняваме и подтикваме образованието в самата България?

Най-добър лек за религиозните спорове за мен си остава секуларизацията – изместването на религиозната религия от фанатичния буквализъм към преносния смисъл и моралната поука, от Средновековието към ХХI век. Но това отново е дълготрайна политика. Ако би трябвало нещо незабавно да се направи, то е да променим съществено отношението си към исляма, да преобърнем езика си и да кажем: български ислям, част от нашата просвета.

Насажда се възгледът, че ислямът у нас би трябвало да бъде следен, наблюдаван, подозиран - както беше с християнството при комунизма. Натисната в една посока, пружината нормално отскача в противоположната с двойна мощ. Дали печелим нещо като общество от напъване на конфесионалните връзки? Вземете битката с ислямофашизма на така наречен Ислямска страна. Ами нали точно арабски и кюрдски сили жертват живота си в щурма на Ракка? Нали на следващия ден ще чакаме от българските мюсюлмани да алармират за инфилтрирани джихадисти, да пресичат опитите за милитаризиране на религията им? Дали ще ги създадем лоялни съдружници на националната идея, като ги притискаме? Не ми се има вяра.

Исторически и културни траектории са се пресекли по този начин, че една забележителна част от нашето население изповядва тази вяра. Трябва да приемем този факт, както одобряваме, че има католици, секуларни, та даже неопаганисти, възстановяващи тракийските мистерии. Бихме могли даже – чувствам, че тук внезапно скача температурата на хейта – да почнем да преосмисляме османското завещание, което за нашата просвета си остава една празна дупка. Ами и то е наше, част от нашата история, белязало ни е всички - и с хубаво, и с неприятно.

----------- И в Народна република България, и в този момент разпределянето на приходите се прави на правилото " за всекиго по нещо ".

Държавни финанси

Бюджет на маскирания социализъм

От коментар на Гроздан Караджов, ръководител на съдружие " Граждански съвет ", в неговия фейсбук профил

Фотограф: НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Всяка година почти по това време финансовият министър показва бюджета на България за идната. Така е от десетилетия - било е и по времето на непобедилия, и на победилия, и на зрелия социализъм. Така е и в този момент - по времето на маскирания социализъм.

Защо е маскиран ли? Защото май единствено на книга скъсахме с него. Няма и диря в бюджет 2018 от финансиране на дълготрайни планове. Липсва явен и авансово необятно разискван приоритет на нацията, чието финансиране да се подсигурява за десетилетия напред. А за какво е социализъм, всички знаем. И по времето на Народна република България, и в този момент разпределянето на приходите се прави на правилото " за всекиго по нещо ".

Всяка година бюджетът разпределя над 35 милиарда лв., а за следващата година цифрата е съвсем 40 милиарда лева Проблемът е, че тези пари потъват в черни дупки, които никой не желае да запуши. Защото ще би трябвало да се захване с непопулярни и тежки промени, които ще му докарат недоволни протестиращи под прозорците, а това напряко ще му утрепе рейтинга.

Да не приказваме, че плодовете и славата остават за неговите наследници, които ще извадят шанса да ръководят страната след 5, 10, 15 години. А и няма нищо по-удобно от следения електорат - тези хора, които разчитат основно на страната, с цел да вържат двата края, и които са подготвени да гласоподават за всеки, който им обещае 5-10 лева повече месечно. Затова и държавните управления се държат като господари, а не като прислужници на обществото. Те " дават ", " подаряват ", " смиляват се ", само че не ръководят.

Всичко това ясно проличава и в бюджета за 2018 година.

- При добре разрастваща се стопанска система (4% предстоящ ръст) отново се усилват налози, осигуровки, минимални осигурителни прагове, акцизи и се натрупа недостиг от 1.1 милиарда лева
- Най-много пари отиват за обществено подкрепяне - 13 милиарда лева, или 35% повече от предходната година. Но по-голямата част от тях са за пенсии, които ще се усилят едвам с 3.8%.
- С 14% (до 3 милиарда лева.) се усилват парите за обучение. Но от това качеството няма да се усъвършенства, тъй като всичко потъва в заплащания на калпак. Няма нито визия, нито предпочитание за смяна на качеството, нито на преподаването, нито на просветителния развой.
- С 12% повече, или общо 14 милиарда лева, ще получи опазването на здравето, само че системата ще продължи да бъде източвана, тъй като не се плануват никакви ограничения против мошениците и стягане на контрола.
- 90% от гигантския бюджет на Министерство на вътрешните работи от 1.3 милиарда лева отиват за заплати!?! А служителите на реда заслужено стачкуват против ниското възнаграждение, неналичието на облекло и техника! Просто служителите там са прекалено много.
- Същият е казусът и при Министерството на защитата - 911 млн. лева от 1.2 милиарда бюджет отиват за заплати! Откъде пари за превъоръжаване? Докато комисионерите във високите си кабинети се надцакват и наумуват, войската ще се самозакрие.

Така че пари има! Ефективно ръководство липсва!

------------ С Бабиш чехите най-вероятно в действителност ще са " спирачка " за Европейски Съюз.

Централна Европа

Чешкият министър председател надали ще е " сътрудник на Кремъл "

От коментар на Иван Преображенски от съветската секция на " Дойче веле ". Преводът е на Българска телеграфна агенция

Фотограф: DAVID W CERNY
Милиардерът Андрей Бабиш завоюва чешките парламентарни избори; някои към този момент назовават спечелилия " двойник на Тръмп " в сърцето на Европа. Всъщност прилики в действителност има - и двамата са богати (не се знае кой повече), и двамата вършат гръмки, нищо не означаващи изказвания, и двамата са обвинени в благосклонности към Кремъл и най-после - никой от тях няма премислена външнополитическа тактика. Тук прочее сходството свършва, тъй като интернационалната политическа тежест на Андрей Бабиш е в пъти по-малка от тази на Доналд Тръмп. Точно толкоз, колкото е по-ниско въздействието на Чехия в съпоставяне със Съединени американски щати.

С министър-председател Бабиш чехите най-вероятно в действителност ще се трансфорат в " спирачка " за евросъюза - наред с евроскептиците от Братислава, Будапеща и Варшава. А чешкият министър председател би желал да включи в този алианс Австрия, Словения и Хърватия. Да не забравяме, че по време на миграционната рецесия бъдещият общественик подлагаше на критика и участието на Чехия в НАТО. Всичко това няма по какъв начин да не се хареса на Кремъл.

Дали обаче ще забележим и външнополитически завой на изток, към Кремъл? Мнозина си спомнят, че Бабиш поддържа в общи линии концепцията на чешкия президент Земан да се заплати на Украйна обезщетение за анексирания Крим, а самият полуостров да бъде приет за съветско притежание. Тъй че пространство за взаимни отстъпки с Москва към този момент има. Още повече че бъдещият чешки министър председател е прагматик без каквато и да било идеология.

Но това може да проработи и против интереса на Кремъл в Чехия. Според политическите му съперници Бабиш се води единствено от личните си ползи - само с веществен темперамент. А милиардерът няма бизнес в Русия. Агрохолдингът му е насочен преди всичко към Германия и другите страни от Европейски Съюз. Той нееднократно е показал подготвеност да подлага на критика канцлерката Ангела Меркел и миграционната й политика, само че единствено до момента в който не стане дума за стопанска система. Тук към този момент Бабиш става от угодлив по-услужлив.

Така че Бабиш очевидно няма да стане " сътрудник на Кремъл " в Европейски Съюз - по-скоро гальовно теле, което ще се помъчи да издои и Брюксел с Берлин около него, и Москва.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР