© Юлия Лазарова Тандеморакция е политически неологизъм, родил се когато

...
© Юлия Лазарова Тандеморакция е политически неологизъм, родил се когато
Коментари Харесай

Мнения Daily - Борисов ли е реалния носител на властта

© Юлия Лазарова " Тандеморакция " е политически неологизъм, родил се когато Путин конфигурира Медведев.
Двувластие

Борисов ли е действителния притежател на властта

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От коментар на Българския институт за правни начинания

Поставянето на Иван Гешев на позицията основен прокурор и изборът на Сотир Цацаров за началник на КПКОНПИ доста припомнят на съветския модел на шерване на властта. В България сякаш се обрисува необикновен вид политически режим на тандемокрация. Тя не би трябвало да се бърка с построяването на нова номенклатура и трудоустрояването на националните " благосъстояния " и " наслади " в правоприлагащите органи. Залогът е доста по-голям: Цацаров да поеме Върховния касационен съд след 2022 година, а в тандем с Гешев да ръководи прокуратурата – цикълът ще е затворен.

" Тандеморакция " е политически неологизъм, който закупи известност след 2008 година, когато Владимир Путин конфигурира като номинален президент Дмитрий Медведев, а той краткотрайно пое министър-председателския пост. Този ход, на ръба на съветската конституция, разреши на Путин да ръководи Русия повече от 20 година Тандемокрацията се разграничава от двувластието, където има два центъра на власт с явен периметър на пълномощия, които работят в съдействие или спор. При тандемокрацията имаме официално шерване на властта, размиване на политическата отговорност и обединен център за взимане на решения.

Въпросът, който напира и остава без отговор, е къде в тази, оформяща се по съветски пример, тандемокрация, в която основният прокурор Гешев и ръководителят на КПКОНПИ – Цацаров ще разполагат със напълно действителни лостове за надзор над всички управляващи в страната, стои министър председателят Борисов? Докъде се простира неговата власт и в действителност ли обликът му на човек, който взема самичък всички решения в страната е автентичен? Борисов ли е действителния притежател на легитимността на властта, или все по-често ще му се постанова да влиза в ролята на разположение, което просто бива уведомявано в крачка за основните назначения в страната?

---------
Добре най-малко, че евродепутатите не престават да се безпокоят.

Ние ги хващаме...

" Гешевци " ни връщат в казана към този момент 30 години

От коментар на Любен Обретенов за " Клуб Z "

" Ние, българите, сме една антична страна. С това име сме най-древната страна в Европа. И имаме доста позитивни качества. Имаме и някои неприятни. Съжалявам, че пред Европарламента показахме някои неприятни черти. Едната от тях е онагледена от вица по какъв начин единствено към казана с българите в пъкъла нямало защита, тъй като в случай че някой тръгне да излиза от него, другите го хващат и го връщат. Но това са си наши дефекти. "

Фотограф: Георги Кожухаров

Това сподели новоизбраният основен прокурор Иван Гешев малко откакто взе участие в диспути в Европарламента, където наличието му, по думите на една евродепутатка, е провокирало безпокойствие. И където му се наложи да отговори на някои неуместни въпроси.

Гешевото наличие провокира още по-голямо безпокойствие в България. И в действителност известната сентенция за казана и българите в действителност важи за неговия случай, само че в тъкмо противоположната посока. Българите се опитваме да се измъкнем от казана, в който Гешев и тези, които стоят зад избора му, ни " хващат " и ни " връщат " към този момент 30 години.

В казана, в който Иво Прокопиев е " олигарх ", а Делян Пеевски - просто " народен представител ".

В казана, в който Ахмед Доган е най-големият предприемач в България, въпреки че формалните му приходи са единствено и само от депутатската му заплата, като към този момент и този приход липсва.

В казана, в който прокуратурата е с толкоз ниско публично доверие, че даже компрометирани персони като Цветан Василев, Баневи, Арабаджиеви, Миню Стайков са надали не симпатични, откакто станат обвинени.

В казана, в който всички парламентарни партии без изключение поддържат единствения претендент за основен прокурор посредством представителите си във Висш съдебен съвет, до момента в който безочливо изясняват на обществото, че не се месят в този избор.

В казана, в който основният прокурор е всесилен и неконтролируем от никого с изключение на от задкулисието, което го е показало.

В казана, в който върховенството на закона се стоварва единствено върху тези, които не са задоволително покрай властта.

В казана, в който всеки, който подлага на критика властта, е екстремист, клатещ стабилността, съсипващ светлото бъдеще на България и надлежно предстои на правосъдно профилактиране.

В казана, в който някогашният основен прокурор като феодален монарх показва наследника си и той се избира с единогласие, на което биха завидели даже римските императори.

В казана, в който някогашният основен прокурор, откакто за 7 години не е осъдил нито един върховен общественик за корупция, става началник на органа, който би трябвало да се бори тъкмо с корупцията.

В казана, в който Гешев е наслада, а Цацаров благосъстояние.

В казана, в #КОЙто...

Добрата вест е, че явно българите ще можем да разчитаме на Европарламента за помощ за излизането от казана. Защото Еврокомисията, както е известно, неизвестно за какво към този момент счита, че в българската правосъдна система всичко е наред и няма потребност от мониторинг. Добре най-малко, че евродепутатите не престават да се безпокоят.

---------- Блазе им на нашите управници - подобен (дигитален) народ елементарно се ръководи.

Функционална (не)грамотност

И се впуснаха да бранят България

От коментар на проф. Ивайло Дичев за " Дойче веле "

Нали не сте се съмнявали, че отхвърлянето на Истанбулската спогодба ще ни сътвори проблеми? Огромното болшинство, с което Европарламентът настоя няколкото периферни страни като нашата да я ратифицират, демонстрира в какъв малоумен сюжет ни вкараха манипулаторите.

Фотограф: Юлия Лазарова

Политическите му измерения обсъждахме неведнъж. Уплашени, че ще се обезличат в обединението с ГЕРБ, националистите взеха решение да си измислят зложелател (при това с " турско " име), пък и да се обтегнат на Европа, за което май ги подканяше Москва. Българска социалистическа партия на собствен ред видяха опция да " цакат " ръководещите, изобразявайки се като консерватори, подготвени за обединения с крайнодесните. Маргинални евангелистки организации откриха мотив да зародят, а църквата се впусна в следващия си литийно-кръстоносен поход след разгрома на йогите, Мадона и Хелоуин.

Уплашени от упадъка на остарялата десница, редица медийни мислители се преориентираха, надявайки се, че в борбата против Конвенцията ще обновят поразклатената си дясна еднаквост. А що се отнася до Конституционния съд, той сякаш трябваше да постави точка на рецесията, само че това, което направи, беше друго - просто избави обединението сред ГЕРБ и лъжепатриотите, която мощно беше застрашена от разлома по тематиката. Слава богу, откриха се четирима почтени членове, които не поддържаха странното решение, в което се споделяше, че документът противоречал на Конституцията. Естествено, не бе обяснено на кой тъкмо член в нея опонира и с какво.

Но и с това никаква точка не бе поставена, тъй като при всяка нова убита жена тематиката още веднъж и още веднъж излиза на дневен ред. Последният епизод беше необяснимото държание на Сергей Станишев и Радан Кънев, които, очевидно плъзнали се по популистката пързалка, гласоподаваха в Екологичен потенциал с " въздържал се ". Особено трагично го посрещнаха последователите на втория - във Facebook заваляха обети, че " повече в никакъв случай няма да гласоподавам за него ".

Да се чудиш кое е по-малкото зло: да считат европейците, че конституцията ни окуражава багра на дами - или да ни мислят за олигофрени

Така стигаме до друга серия изявления, от които научихме, че България е на последно място в Европейски Съюз в просветителната ранглиста PISA. Депресираха ни с обстоятелства като този, че 9 % от учениците не вършат разлика сред факт и мнение. Че се усилва функционалната неначетеност - т.е., децата могат да прочетат даден текст, само че не го схващат. Как тези бъдещи жители ще могат да се съпротивляват на операциите? Как ще прочетат сами някакъв документ и ще схванат дали някой ги лъже?

Ами да, блазе им на нашите управници - подобен (дигитален) народ елементарно се ръководи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР