© Цветелина Белутова Страхът ражда компромис, а компромисът е краят

...
© Цветелина Белутова Страхът ражда компромис, а компромисът е краят
Коментари Харесай

Смущения в "Нова тв"

© Цветелина Белутова " Страхът ражда компромис, а компромисът е краят на свободната публицистика " - тези думи от отвореното писмо на изпълнителния шеф на най-голямата онлайн група " Нет инфо " (част от " Нова броудкастинг груп " - бел. ред.) Христо Христов сигурно още кънтят в ушите на доста публицисти. Защото изричат точната диагноза на българските медии сега. Те страдат от натиска на пазара и политическата власт и са потънали в оглушително безмълвие. Не инцидентно още от 2017 година България има най-лошите индикатори в целия Европейски Съюз във връзка с държавната интервенция в медийния бранш. И до през днешния ден картината освен че не се е трансформирала, а още повече е сгъстила сивите тонове.

Има ли интервенция в наличието

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Малко повече от месец откакто ръководството на " Нова броудкастинг груп " (НБГ) мина в ръцете на новите притежатели - братята Георги и Кирил Домусчиеви, те започнаха да вършат кадрови промени в медийната компания. С днешна дата от малкия екран са освобождавани и принуждавани да изоставен одобрени публицисти, градили дълго престижа на медията. На пазара се разяснява, че измененията в екипа на " Нова " няма да приключат, като към този момент е направен лист на хора, които следва да бъдат освободени и надлежно се разискват нови назначения.

Особено мощно в общественото пространство отекна отстраняването на основния редактор на спортното радио " Гонг ", част от портфолиото на НБГ. В средата на предходната седмица Христо Христов, който държи 3% от капитала на " Нет инфо ", разгласи в профила си във Фейсбук, че вижда " засилена интервенция в редакторската политика на уеб страниците " Гонг ", " Вести " и " Дарикнюз ". Два дни по-рано, в понеделник, стана ясно, че дългогодишният публицист от спортния уебсайт gong.bg и негов основен редактор от основаването му преди 12 години Николай Александров към този момент не е на поста. Официално раздялата идва по " взаимно единодушие ". Неофициално обаче свалянето на Александров е след напън от страна на новите притежатели на " Нова броудкастинг груп " – братята Домусчиеви, които имат и футболния клуб " Лудогорец ", до момента в който Александров е открит последовател на ЦСКА. " Нова " държи 70% от акциите на " Нет инфо " (освен 3% на Христов останалите 27% са благосъстоятелност на Радосвет Радев). Сайтовете " Гонг ", " Вести " и " Дарикнюз " са част от договорката, при която компания на Кирил Домусчиев и брат му Георги купи " Нова броудкастинг груп ". Христов също по този начин разгласи, че до момента в който е основен редактор на " Нет инфо ", няма да разпише " взаимното единодушие " за отдръпването на Александров. В отговор в четвъртък правата му на управител са били замразени (виж изявлението долу).

" Междувременно до взимане на решение от съвета апелирам да считате правата на Христов като изпълнителен шеф за суспендирани. За всички въпроси от неговата подготвеност се обръщайте към мен ", написа в известие до чиновниците на " Нет инфо ", подписано от ръководителя на СД Николай Андреев, който е дълготраен финансов шеф на " Нова тв ".

В коментар в профила си във Фейсбук Христов разгласи, че дейностите на Андреев са " жестоко нарушаване както на устава на " Нет инфо " и на Търговския закон, по този начин и на подписания контракт сред акционерите " Нет инфо ", които категорично плануват условия, ред и процедура за назначение на изпълнителния шеф ".

Каква ще е развръзката

От НБГ разясниха пред " Капитал ", че все още Христо Христов е член на съвета на шефовете и изпълнителен шеф на " Нет инфо " и в това си качество е виновен за репутацията и резултатите на сдружението. " В формалната позиция на " Нова броудкастинг груп " ясно бе декларирано, че компанията се опълчва на опита за дискредитация на медията за обслужване на ползите на миноритарния притежател в миг на търговски договаряния. Предстои да се организира съвещание на съвета на шефовете на " Нет инфо ", на което ще бъдат прегледани бизнес резултатите на компанията, както и уронващите престижа на компанията изказвания на Христо Христов. Ангажиментът на НБГ е да отбрани ползите на потребителите и акционерите ", разясниха пред " Капитал " от медийната компания.

В изявления в някои медии Христов беше упрекнат, че с реакцията си против напускането на Николай Александров няма за цел да отбрани свободното слово, а в действителност желае да повиши цената на своето и на Радосвет Радев присъединяване в " Нет инфо " от общо 30%. Пред " Капитал " той отхвърли тези изказвания, като съобщи, че изказванията му по-скоро ще навредят на договарянията с НБГ за продажба на дяловетe. Такива се водят от години още с предходния притежател на НБГ - шведската MTG. " Като изпълнителен шеф на " Нет инфо " от 2013 година съм се употребил с доверието на всички притежатели и съм управлявал сдружението, както аз преценява. През всички тези години аз съм избирал мениджмънта и съм определял организационната конструкция. Но едно от нещата, които възприех, беше, когато взимам значими решения, да се опитам да го върша въз основата на необятен консенсус ", добавя мениджърът и акционер в " Нет инфо ". Според него точно неналичието на информация и обосновка за решението за освобождението на Александров го е предиздвикало да реагира. Спиралата на измененията
Новото управление е сложило пред избор и трима проверяващи публицисти в медията: Миролюба Бенатова, Генка Шикерова и Марин Николов. На тримата е препоръчано да трансформират трудовите си взаимоотношения с " Нова " и да стартират да работят на цивилен вместо на трудови контракти. Предложен им бил план на контракт, в който липсвала каквато и да било конкретика, като единственото, което се обяснявало, е, че при подготвеност за договаряния предлагането ще бъде конкретизирано. От НБГ споделиха пред " Капитал ", че в новинарския екип на " Нова " работят повече от 130 експерти и компанията не разяснява единични персонални решения за овакантяване. " Поканата за ново договаряне е част от цялостния развой на преструктуриране в групата. В нюзрумите на медийните компании по целия свят също се преценя формата на договаряне - трудови взаимоотношения или авторски контракти с обезпечено заплащане и спомагателна финансова и техническа обезпеченост за производството на материалите. Предвид амбициозната бизнес тактика на НБГ това би довело до основаване на повече качествена продукция при усъвършенстване на разноските ", споделиха от мениджмънта на медиата. Те са безапелационни, че на всички равнища се прави оптимизация на бюджета и повишение успеваемостта на процесите. Което е явен знак, че от екипа на " Нова " ще има още освободени или принудени да изоставен. Ще се боря, даже и с цената да изгубя работата си Изпълнителният шеф на " Нет инфо " Христо Христов пред " Капитал "
Какво се промени в " Нет инфо ", когато се смени собствеността на " Нова броудкастинг груп "? - Започнахме да си задаваме въпроси. Какво следва оттук насетне? Каква ще е тактиката на новия мажоритарeн притежател? Ще се ориентираме ли към растеж на приходите, нови вложения, бизнес сегменти, ще търсим ли растеж на облагата или какво? Появи се и нов изпълнителен шеф в " Нова " - Ники Андреев, който стартира да съставлява интереса на мажоритарния притежател в " Нет инфо " и който най-малко първоначално не даваше явен отговор на тези въпроси. Не че аз съм давал, когато съм бил в сходна обстановка.

Кога започнахте да усещате интервенция в публицистичната политика на " Гонг ", " Вести " и " Дарик нюз "? Има ли интервенция в работата и на другите уеб сайтове от групата съгласно вас?
- Като изпълнителен шеф на " Нет инфо " от 2013 година аз съм се употребил с доверието на всички притежатели и съм управлявал сдружението, както аз преценява. През всички тези години аз съм избирал мениджмънта и съм определял организационната конструкция. Когато през 2013 година продадохме 70% от " Нет инфо " на " Нова броудкастинг груп ", която по това време беше благосъстоятелност на шведската MTG, първите няколко месеца бяха потрес за мен, тъй като ме възпитаваха на скандинавските бизнес полезности, които тогава ми изглеждаха много странни. Но едно от нещата, които възприех, беше когато взимам значими решения, да се опитам да го върша въз основата на необятен консенсус. Не " по този начин взех решение, аз съм шефът ", а пробвайки се да убедя екипа си в правотата на моите съждения. Затова, когато получих разпореждане, че би трябвало да освободя Ники Александров от позицията основен редактор на " Гонг ", пробвах да отвръщам по този начин, както съм си представял, че моите чиновници ще реагират на моите странни нареждания, а точно, пробвайки се да схвана мотивацията зад едно такова решение, проекта за деяние и така нататък Увериха ме, че е за по-добро, и дори за доста малко им повярвах Веднага обаче се разбра, че се пробват да освободят Ники без ясна обосновка (през последните години уеб сайтът, за който Ники Александров дава отговор, се показва страхотно), без обезщетение, посредством напън, изобщо по един доста непрофесионален метод за човек, който от 12 години е основен редактор на екипа. Ники, несъмнено, беше много отвратен и отчаян от целия метод на компанията и реши да подпише " взаимното единодушие ". Аз от своя страна отхвърлих да подпиша.

В какво се показва намесата? Дайте образци?
- В по този начин създалата се блъсканица на полунапуснал основен редактор в екипа на уеб страницата имаше известно комплициране какво се случва и тъкмо тогава се появиха някои странни вести. Как тъкмо тези вести се оказваха на уеб страницата няма да кажа по две аргументи: от една страна, има заплаха да навредя на сътрудници, които към момента работят в " Нет инфо ", въпреки това, не желая да бъде упрекнат в клюка, тъй като не съм участвал персонално на случките, а са ми разказвани от трето лице. Но мога да кажа, че това са вести, които не попадат в новинарския поток по преценка на редакторите от екипа на спортния ни уебсайт.

Вие сте от дребното хора, които имаха смелостта да излязат със мощна позиция и да кажат, че има невиждана интервенция в публицистичната политика на онлайн издания от групата. Ще се отрази ли това на бъдещата ви работа в компанията? Може ли да загубите работата си?
- Бях задължен да защитя своя сътрудник. Собствениците са ми упълномощили ръководството на " Нет инфо " и през годините аз съм потвърдил, че мога да се оправя. Независимо какво се приказва сега данните за финансовото положение на компанията са обществени и елементарно може да се види, че приходите са утроени, откогато с моя екип управляваме. Като изключим от сметките Хост.бг, който беше продаден, приходите на сдруженията от групата на " Нет инфо " за 2013 са към 6.5 млн. лева, а в последния обществен доклад от 2017 те са над 20 млн. лева ( " Нет инфо не прави консолидиран доклад, тъй като " Нова броудкастинг груп " консолидира сдруженията като мажоритарен притежател. За да се стигне до общите доходи на " Нет инфо ", би трябвало да се вземат резултатите на " Нет инфо ", " Вбокс ", " Дарик нюз ", " Грабо медия " ). Това са обществени данни, които всеки може да ревизира в Търговския указател. 2018 също я завършихме с двуцифрен растеж. Към днешна дата " Нет инфо " е в съвършено финансово положение: няма заеми и има милиони по сметките си. Иначе по какъв начин ще се отрази на работата ми все още мога само да кажа, че съдружниците ми не са очаровани от моята реакция и я одобряват като офанзива към сдружението, когато тя в действителност е опит за отбрана на интереса на сдружението и акционерите.

Запазихте ли каузи си в " Нет инфо "?
- Да. Това е значимо да се означи. Заявих позицията си, когато акциите не са продадени и парите не са в джоба ми. Тоест обратно на това, което пишат кафявите медии, аз нямам интерес от компрометиране на " Нет инфо " като сдружение.

Как мислите, че ще се развият бизнес връзките ви с компанията на Домусчиев оттук насетне? Има ли по какъв начин да отбраните ползите си на миноритарен акционер?
- Не имам вяра да е във екстаз от моите дейности, само че тук би трябвало да се подчертае следното. Аз договарям с MTG за продажбата на миноритарния дял от септември 2017. Има голям брой специалисти, които са въвлечени в тази договорка, има самостоятелна оценка на " Нет инфо " от началото на предходната година и така нататък Тоест това е един дълъг развой и през последните два месеца той вървеше добре с разбирането и на другата страна, че продължаваме оттова, където спряхме с MTG. В тази обстановка е доста елементарно да кажа, че за всичко е отговорен Домусчиев. Това ще е историята, която хората желаят да чуят, с цел да могат да обяснят неволята, която и тях в миналото ги е сполетяла. Но аз няма да го направя. Вярвам, че всеки човек носи отговорност за своите дейности. Виждате и моята реакция, когато ми се споделя, че би трябвало да направя нещо срещу възгледите ми. Отказвам да приема решение, което считам за нездравословно за компанията, и стартирам да се боря даже и с цената да изгубя работата си и цената на акциите си. Иначе какви ми остава? Да подвигам плещи и да споделям страната ми е отговорна. Не, благодаря.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР