© Цветелина Белутова Николай Янев е един от авторите на

...
© Цветелина Белутова Николай Янев е един от авторите на
Коментари Харесай

Проблемът с Търговския регистър, или когато л@йното удари вентилатора

© Цветелина Белутова Николай Янев е един от създателите на Закона за комерсиалния указател (ЗТР) и водещ създател на Наредбата за водене, запазване и достъп до Търговския указател, както и други актове по използване на ЗТР. Той е дипломиран юрист в Ню Йорк (от 2009), България (2009-2015) и Австрия (2010-2015) и има опит в дружествено и картелно право, M&A и комплайънс системи. Още по тематиката
Томислав Дончев: За виновността за Търговския указател ще кажат прокуратурата и Министерство на вътрешните работи

Властта проговори за казуса и нищо ново не сподели, от през днешния ден могат да се вършат информации в регистъра, само че единствено по ЕИК
15 авг 2018
Проблемът с Търговския указател - немарливост и несръчност или бойкот

Експерти: Единственият метод да се заличи информация без диря от регистъра е да се симулира щета, като авансово е компрометиран механизмът за бекъп
14 авг 2018
Агенцията по вписванията: Търговският указател ще рестартира " поетапно "

Нямало злонамерена външна офанзива, нито заплаха да изчезне информация, заявяват от ведомството
13 авг 2018
България остава без Търговски указател неразбираемо докога

Неработещата система блокира комерсиалния оборот и отваря вратите за измами
13 авг 2018
Търговският указател няма да работи през днешния ден
10 авг 2018 Представете си, че сте деен фейсбук консуматор – постоянно актуализирате образованието, местоработата и местоположението си, отбелязал сте брака със брачната половинка си, годишнината от сватбата, раждането на децата си, публикувате свои авторски текстове, мемоари, фотоси и прочие. Представете си също по този начин, че цялата тази информация, грижливо събирана и исторически проследима (примерно 10 години назад), внезапно изчезне.

А в този момент си представете, че публикуването на тази информация във фейсбук има правно значение. Тоест в следствие от това издание ви се признават просветителната степен, кариерното развиване (включително трудовият стаж), бракът, бащинството (и обвързваните с него наставнически права и задължения) и така нататък С изгубването на тази информация изчезват и тези условия. Изведнъж се оказвате без обучение и трудов стаж, ерген, бездетен (децата ви – без родители), без адресна регистрация. Занапред пък не можете да започнете нова работа, да се ожените, да имате деца...

Такъв е почти мащабът на казуса с неработещия от предходната седмица Търговски указател и евентуалната загуба на (част от) неговата база данни.

Какво съставлява Търговският указател

Търговският указател служи за " формален оповестител " по отношение на избрани от закона условия и документи, чиято гласност е от голяма важност за комерсиалния оборот. За да извърши тази своя роля, Търговският указател събира и съхранява въпросната информация и обезпечава достъп до нея.

Всеки търговец (едноличен, сдружение или кооперация) има собствен профил, в който е оповестена информация по отношение на комерсиалното му название, адреса на ръководство, представителите, притежателите, вероятно клонове, залози (учредени за поръчителство на кредит) или запори (при наложително изпълнение) върху дялове или дружество и така нататък Там се съдържат учредителните актове на сдруженията, както и годишните финансови доклади. Там са и всички документи, въз основа на които е осъществено всяко регистриране на събитие или оповестяване на документ, или е отказано такова.

Публичност на Търговския указател

Търговският указател е преди всичко обществен. Той съществува, с цел да оповестява. Информацията в него е налична за всички освен от позиция на настоящото положение на вписванията, само че също по този начин е проследима исторически (до секунда) от момента на разкриване на профила (вписване на търговеца) досега на осъществяване на справката.

Тази бистрота е нужна за естественото действие на комерсиалния оборот. Благодарение на нея сътрудниците на всеки търговец (клиенти, снабдители, чиновници, съперници, банки, данъчни служби, правосъдни изпълнители) могат да схванат кой го съставлява и по какъв начин (например при няколко представители – всички или някои от тях дружно, всеки поотделно или по различен начин), по какъв начин наподобява подписът на представителя (чрез оповестения пример от подпис), къде е физическият адрес на ръководството на търговеца, кои са неговите притежатели и какви права в ръководството има всеки от тях, какво е финансовото му положение (от оповестените финансови отчети). За достоверността на тази информация отговорност (включително наказателна) носи нормално представителят на търговеца (например шефът на ООД).

Реформата на Търговския указател

До 2008 година българският Търговски указател беше децентрализиран и напълно на книжен притежател. Във всяко от 28-те окръжни съдилища се съхраняваха папки с " фирмените каузи " на търговците от региона на съответния съд. Справки можеше да се вършат само посредством намиране и ревизиране на съответната директория в постройката на съда в работно време (а според практиките на някои съдии – и след подаване на писмена молба и одобряването ѝ от съдията, комуто фирменото дело е разпределено). Често една информация отнемаше часове, а от време на време беше обвързвана и с пътешестване до съответния областен съд.

Читателите на по-зряла възраст и с по-силна памет вероятно ще си спомнят по какъв начин при започване на кметуването си през 2006 година Бойко Борисов беше заплашен от премахване от служба заради несъответственост, тъй като към момента беше вписан като член на бордовете на две сдружения (което е неразрешено за кметове). Оправданието на младия Борисов беше, че бил подал заявление за заличаването си от Търговския указател още през 2001 година, само че съдът към момента не бил вписал това изтриване. Факт е, че въпросът кой какво по кое време е подал и дали, по кое време и по какъв начин това е било вписано в Търговския указател не откри отговор седмици наред. В работещия допреди седмица тТрговски указател такава информация би лишила секунди.

Въпреки все по-очевидната потребност от промяна на българския Търговски указател гласовете в нейна поддръжка бяха плахи и неуверени, а отпорът против смяната – неотстъпчив и пикантен. Към 2006 година комбинацията от няколко удобни (за жал външни) фактора даде подтик на промяната на българския Търговски указател. Един от тях беше належащата хармонизация на дружественото ни право с директивите на Европейския съюз (и по-специално условието базата данни на Търговския указател да стане електронна и да бъде налична посредством централна платформа). Наред с това Международният валутен фонд (МВФ) сложи като изискване за финансова поддръжка на България построяването на централизиран електронен търговски указател (и тройната коалиция се ангажира политически да реализира реформата). Не на последно място, Американската организация за интернационално развиване (USAID) съумя да провежда дребен екип от запалянковци и одобрени експерти, които обезпечиха експертно промяната, като приготвиха нормативните актове и подкрепиха построяването на осведомителната система.

" Ако настъпи срив в системата "

Пътят към построяването, а както стана ясно на всички – и поддържането – на централизирания електронен търговски указател в България се оказа стръмен и бодлив.

Първоначално отпор дадоха съдиите и някои научни служащи по право. Те се опълчиха на изваждането на регистъра от съда и обвързваните с това стандартизация и бистрота на регистърното произвеждане. Законът за комерсиалния указател даже стана първият закон, признат от болшинството на тройната коалиция, върху който президентът Първанов наложи несъгласие. На този стадий съперниците на промяната насочиха най-яростната си рецензия против електронния темперамент на регистъра. Според тях щеше да се затрудни достъпът до регистъра, тъй като " баба Дора не ползува системата " Интернет ".

Парадоксално с оглед днешната обстановка, чест мотив беше и заплахата да " настъпи срив в системата " и да изчезне информация от Търговския указател. Съответно този риск откри отговор в разпоредбите за предпазване на Търговския указател, изискващи по едно и също време запазване въз основата данни на най-малко два сървъра с друго географско местонахождение, както и постоянно архивиране в сходство с общоприетите стандарти. Спазването на тези правила на процедура прави невъзможна загубата на информация от регистъра.

Да проработиш напук

Законът за Търговския указател влезе в действие близо две години от приемането си след неколкократно отсрочване заради отвращение за създаване и внедряване на осведомителната система, както и цялостна организационна уязвимост и неумение за обмисляне от страна на администрацията.

Първоначално обслужван от едвам няколко чиновници, в първите месеци на работата си регистърът беше покрит от заявки, които едвам смогваше да обработи със закъснение от няколко месеца. Притисната от надигащото се неодобрение, Агенцията по вписванията назначи в допълнение чиновници и работата на регистъра потръгна. Известно време регистърното произвеждане отнемаше приблизително към ден. Служителите посъбраха опит и практиката им по вписванията ненапълно се хармонизира и даже стана предвидима.

С попълването въз основата данни на напред във времето изпъкна и най-голямото преимущество на новия указател – публичността на вписванията и прозрачността на производството. Изкушените от материята читатели вероятно са следили (в действително време) и помнят " войната " сред притежателите на " Петрол ", разиграла се пред очите ни в профила на сдружението в Търговския указател. Разследващата публицистика също откри един благонадежден източник на информация.

За жал виновните за поддръжката и развиването на Търговския указател нерядко не съумяваха да доближат висотата на дълга си. Понякога заради умствена уязвимост, различен път поради слаб ангел. Запомнящ се образец е заместник-министърът на правораздаването Жанета Петрова (от екипа на министър Маргарита Попова, 2009-2011 година - бел. ред.), отговаряща за Търговския указател, която смело споделяше обществено (включително в изявление за " Капитал " ) съмнителната концепция да се поддържа книжен бекъп въз основата данни чрез от време на време изпринтване. Самата концепция, несъмнено, теоретично не е невъзможна, само че практическото ѝ реализиране би изисквало непостижим учредителен и финансов запас. Това е като да поддържаш книжен бекъп на фейсбук да вземем за пример.

Първа сериозна интервенция върху функционалността на осведомителната система и в същото време удар върху главната функционалност на тТрговския указател нанесе ограничението на достъпа до базата данни през 2011 година Под лозунга " да спрем кражбата на компании " законодателят затрудни достъпа до документите, въз основа на които са осъществени изявленията. Законодателният план беше справките в тази част от базата данни да се вършат с електронен автограф и да оставят диря, по която " крадецът на компания " (който преди този момент я е разгледал подробно) да бъде хванат. Авторите на тази хрумка не дадоха отговор дали вместо това не би било по-смислено да се проверява заявителят, който е подал (предполагаемо подправени документи) за вписването си като нов притежател на компанията.

Поредица законодателни промени и неспособно кадруване доведоха до непоследователна и постоянно незаконосъобразна регистърна процедура. Времето за регистриране все по-често надхвърляше рационалното, изключително в пикови интервали като годишното подаване на годишни финансови доклади. Така и никой не предприе организационни или нормативни ограничения за справяне с рецесията.

Шокираща небрежност или предумисъл

При липса на съответна информация от виновните за Търговския указател можем единствено да спекулираме за аргументите за сегашния провал. Предвид условията за съхраняването му най-логично е да предположим, че той е резултат от тенденциозен бойкот. Ползите от това биха били вероятно да се заличат следите от манипулирано регистриране (например, в случай че документите, въз основа на които то е осъществено, се окажат окончателно изгубени). Не е изключено обаче рухването на Търговския указател да се дължи на редовно занемаряване на разпоредбите, съчетано с елементарна мърлявщина, слаба правна, техническа и организационна просвета, както и управническо късогледство.

Вредите на този стадий са мъчно измерими – както от прекомерно дългото нефункциониране на регистъра, блокиращо комерсиалния оборот, по този начин и от възможна загуба на (част от) базата данни. Твърде евентуална вероятност при частична загуба въз основата данни (например висящите заявления) е да се наложи повторното им подаване до Търговския указател.

Навремето Търговският указател се построи с техническата и финансова поддръжка на донорски организации. А в този момент кой ще ни даде пари?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР