© Надежда Чипева Още по темата OneCoin и спиралата на

...
© Надежда Чипева Още по темата OneCoin и спиралата на
Коментари Харесай

Американски адвокат е арестуван за пране на 400 млн. долара от OneCoin

© Надежда Чипева Още по тематиката
OneCoin и спиралата на собствеността

Българските компании, свързани с " криптовалутата " на Ружа Игнатова, се оказаха без краен притежател
29 апр 2018
Доктор Ружа и ударът на прокурорите

По искане на немските проверяващи и с обвинявания за " пирамидална машинация " и " пране на пари " офиси на OneCoin бяха претърсени
26 яну 2018
Доктор Ружа и немската суровост на надзора

Финансовият регулатор BaFin спря активността на OneCoin поради предложение на парични прехвърляния без лиценз и блокира 29 млн. евро по сметките й
28 апр 2017
Доктор Ружа и мистър Хърсев

Създателката на OneCoin трансферира централата на компанията и другите си парцели на сдружение на финансиста
24 фев 2017
Лондонската полиция проверява OneCoin
27 сеп 2016
Германският финансов контрол BaFin ревизира OneCoin
6 юни 2016
Доктор Ружа и извършването на покупки на парцели от нищо

Обвиняваната, че е финансова машинация, OneCoin и нейната създателка не престават с покупките на парцели, като за година инвестицията към този момент е над 35 млн. лева
13 май 2016
Нашата концепция беше OneCoin да стане като Фейсбук

Основателят на OneCoin Ружа Игнатова пред " Капитал "
4 сеп 2015
Доктор Ружа и правенето на пари от нищо

Чрез комбинацията от криптовалута и мрежови маркетинг OneCoin притегли хиляди клиенти от целия свят и доста обвинявания, че е машинация
4 сеп 2015 Историята потегля от дребен локален вестник в американския щат Масачузетс. Преди две седмици Cape Cod Times оповестява на база правосъдни документи, че няколко дни по-рано са задържани мъж и жена от градчето Барнстейбъл. Домът на Марк Скот и брачната половинка му е претърсен от ФБР, данъчните и локалната полиция поради повдигнати обвинявания в скрит план за пране на пари.

Никъде в историята не се загатва България и макар че дни по-късно в друга публикация на изданието излиза наяве, че става въпрос за солидна сума - към 400 млн. $, тематиката няма никакви индикации да е от интерес за огромните американски медии. Още по-малко за интернационалните. Има обаче една детайлност - съгласно обвинителния акт американските управляващи подозират Скот, че дружно с други известни и незнайни лица той е правил финансови транзакции с приходи от пирамидална скица, включваща OneCoin, която претендира, че е криптовалута.

Така месеци откакто българската прокуратура (по искане на немски разследващи) взаимно с ГДБОП и ДАНС и дружно с представители на Eurojust и Europol претърси софийските офиси, свързани със основаната от Ружа Игнатова OneCoin и публично я назова пирамида, това вършат и американските управляващи. От компанията обявиха пред " Капитал ", че тя " не е имала и все още няма връзки с господин Марк Скот. "

Криминалният случай на господин Скот

Според обявата на Cape Cod Times Марк Скот, който има дееспособност за юрист във Флорида, е бил арестуван на път за дома си на 133 Сънстет лейн. Същевременно на адреса при идването на федералните сътрудници със заповед за обиск е била брачната половинка му Лидия Колесникова.

Докато бил в дома на фамилията, служител на реда от Барнстейбъл видял на пода в хола дете, както и необезопасено оръжие на края маса наоколо до детето. Според публикацията в полицейския отчет заради множеството ремонти в него не можело да се прочете ясно типът на оръжието, само че в други елементи от текста се говорело за " пълнител " и че " не е заредено ", както и че Колесникова нямала позволение. 42-годишната жена е упрекната в застрашаване на живота на детето и е пледирала непорочност. Освободена е под изискване, че ще съобщи всевъзможни огнестрелни оръжия и няма да държи такива у дома в наличие на деца, като чуването й е планувано за 9 октомври.

Марк Скот е арестуван и отведен в Ню Йорк, където е упрекнат във федерално закононарушение, и също пледира почтен. Според правосъдните документи на 10 септември съдията e решил да го освободи под гаранция от 1 млн. $ поръчителство, обезпечено от две финансово виновни лица и 200 хиляди $ блокиран кеш. Няколко дни по-късно сумите са вдигнати на 2.5 млн. и 750 хиляди $.

Освен това съдията е решил да остави Скот под домакински арест, като му е разрешил да обитава единствено в Южния и Източния район на Ню Йорк, Масачузетс и Южния район на Флорида. Той би трябвало да съобщи паспорта си и да даде проба за тест за опиати, след който, в случай че се окаже позитивен, да се подложи на лекуване. Освен това му е наложено електронно следене (най-често гривна на крака) и възбрана да има оръжие. Той ще остане арестуван, до момента в който всички тези условия не са изпълнени.

Според данни на Cape Cod Times домът на фамилията дружно с частния плаж към него е добит през октомври 2016 година от ръководената от Скот 133 Sunset Lane Acquisition Limited за 2.85 млн. $. През септември 2017 година друга компания, записана на същия адрес във Флорида и също ръководена от Скот - MSSI 31 Dale Avenue Property Group LLC, е купила имение с шест спални за 3.765 млн. $. То е в в Хаянис порт, Кейп Код, Масачузетс, като към този момент не се знае дали са добити парцели и в други щати.

В публикация от 2017 година в рекламното списание Prosperity на локалната имотна организация Kinlin Grover Скот и Колесникова са снимани в своята нова къща с панорама към пристанището на Барнстейбъл. Според материала той е роден в Германия и е практикувал право 22 години преди да стартира кариера като основен изпълнителен шеф в MSS International Consultants Ltd. - фонд, регистриран на Британските Вирджински острови. Това е и купата посочена в LinkedIn профила му.

Пране или не

Обвинителният акт по отношение на Марк Скот е единствено четири страници и в него не се съдържат елементи по какъв начин тъкмо е направил твърдяното закононарушение, нито са упоменати други лица. Оттам излиза наяве единствено, че той дружно с други, съзнавайки, че оперира с приходи от противозаконна активност, е правил финансови транзакции с тях за да прикрие естеството, местоположението, произхода и собствеността на средствата. А това са точно упоменатите към 400 млн. $, които съгласно обвиняването идват от OneCoin. За задачата той е пренасял парични принадлежности във и отвън Съединени американски щати. Според прокурорското искане той би трябвало да съобщи на страната всички средства, свързани с тези интервенции, а в случай че те не могат да бъдат възобновени, страната има желание да желае лишаване и на друго имущество на обвинения до тази сума.
Помолени за коментар на обвиняванията, от OneCoin обявиха: " Относно упоменатия опит за прикриване на източника на транзакциите бихме желали да напомним, че компанията ползва строга политика на KYC, както и строги политики против пране на пари и против финансиране на тероризма, което прави сходни порочни практики неприложими. "

Пирамида или не

От това по какъв начин ще се развие делото в Съединени американски щати и какви доказателства и свидетелства ще бъдат показани може да се хвърли доста светлина върху това по какъв начин оперира OneCoin. Криптовалутата от самото си пускане през 2014 година генерира сериозни отзиви от анализатори и медии, както и предизвестия от регулатори, а в последните години и следствия и арести в разнообразни точки на света. Последните дейности и на българските, и на американските управляващи, слагащи й етикета " пирамида ", в допълнение нагнетяват напрежение. Самата Ружа Игнатова няма обществени изяви от над година, а фирмите й с парцели са официално благосъстоятелност на финансиста Емил Хърсев. Българските сдружения, обслужващи OneCoin, които бяха благосъстоятелност на майка й, са трансферирани на младежи с всички характерности на " сламени " хора.

От компанията за следващ път отхвърлят обвиняванията: " OneCoin е софтуерна компания, която не прави каквато и да било комерсиална активност, обвързвана с така наречен понзи схеми, които споменавате във вашето питане. " В отговорите си на въпросите на " Капитал " те цитират формулировка от решение на European Court of Justice за " пирамидална промоционална скица " и акцентират: " Постъпленията на Onecoin не са генерирани от мултилевъл маркетинг активност. В този ред на мисли непрекъснатото сравняване на OneCoin със схеми " Понзи " от законова позиция не е правилно и не дава отговор на действителността. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР