© Надежда Чипева Още по темата Кои са победителите в

...
© Надежда Чипева Още по темата Кои са победителите в
Коментари Харесай

Wizz Air обяви ръст на печалбата си с 22%

© Надежда Чипева Още по тематиката
Кои са спечелилите в бизнес надпреварата за студенти на Wizz Air

Голямата премия е безкрайно пътешестване с самолетната компания за една година
16 май 2018
Wizz Air стартира огромно уголемение с нови самолети, полети и направления

Авиокомпанията прибавя 21 нови самолета и 700 спомагателни полета на седмица
13 мар 2018
Нискотарифните самолетни компании държат съвсем половината от пазара в България

Националният транспортьор " България ер " остава на трето място с 14.6%
11 яну 2018 Ръст на облагата от 22% и връх в безспорна стойност от 275 млн. евро разгласи нискотарифната самолетна компания Wizz Air за последната фискална година, приключила на 31 март 2018 година Превозвачът има доходи от 1.948 милиарда евро, което е покачване с 24%. Броят на самолетите към края на март тази година е 93. Пътниците са се нараснали с 24.7%, достигайки 30 млн., а междинната запълняемост на седалките е била 91.3%.

Въпреки растящите цени на горивата за актуалната година упованията са още веднъж позитивни. Прогнозите за облагата са тя да нарасне с 13% и да доближи 310–340 млн. евро, а пасажерите да се усилят до 36 млн. души.

Най-голямата лоукост компания за Централна и Източна Европа продължава да пораства на всичките си пазари. През 2017 година превозвачът откри база на лондонското летище Лутън, като към края на март 2018 година мрежата там се състои от 46 линии до 20 страни. Заради Brexit Wizz Air сътвори локална самолетна компания на острова Wizz Air UK, която до края на юни 2018 година ще оперира с 8 самолета. Втората база в Западна Европа на Wizz Air във Виена ще стартира работа през юни 2018 година

В България за тази година потенциалът й ще се усили с 20% общо на трите летища, на които оперира - София, Варна и Бургас, като за 2017 година компанията е превозила 2.5 млн. пасажери от и до страната.

Повече за бизнес тактиката за тази и идващите години споделя Оуен Джонс, корпоративен шеф на Wizz Air.
Оуен Джонс, корпоративен шеф на Wizz Air

[Wizz Air]
Откъде идва растежът на компанията за миналата фискална година? Има ли пазари, които набъбнаха по-силно от другите?

- Едно от позитивните неща е, че имаме усилване на цялата мрежа. Две трети от растежа идват от разширение на потенциала на към този момент съществуващи линии. Една четвърт е от нови линии от летища, на които към този момент оперираме. Други 9% са от нови летища или нови страни. Ще има дребна смяна във връзка с самолетите, които желаеме да разположим през тази година, и ще се възползваме от благоприятни условия в Западна Европа. Изграждане на локално основана самолетна компания във Англия, където ще разполагаме самолети до края на годината. Развиваме базите в Австрия, Румъния, Унгария, Полша, Грузия (бел. ред. - това са част от базите, на които ще бъдат позиционирани оповестените нови 21 самолета през март).

Поръчахте 146 самолета в Дубай предишния ноември. Как ще се развие експанзията през идващите години?

- Поръчахме 110 самолета А321 neo последна технология в Париж през 2015 година и те ще бъдат доставяни до 2024 година Поръчаните 146 самолета А320 neo на авиошоуто в Дубай ще бъдат доставени до 2026 година Продължаваме да прибавяме потенциал на нашите най-силни пазари. Разполагаме потенциал тази година във Виена и Лондон и ще ускоряваме някои от основните си пазари като Унгария и Румъния. Основата на нашия бизнес остава в Централна и Източна Европа. Все още виждаме доста мощен стопански растеж в района и търсенето на авиационната услуга пораства.

Преди няколко дни Ryanair разгласи, че чакат компликации за авиационния пазар поради растежа на цената на петрола. Какви са вашите упования за пазара?

- Не можем да пренебрегваме обстоятелството, че цената на петрола се усилва, само че виждаме в това и благоприятни условия. Летенето в Европа е стока и най-ниската цена печели. Ние към момента сме способни да предлагаме ниски цени, даже при растежа на цените на петрола. Натиск ще има върху самолетни компании в района, които изпитват дефицит на кеш, който ще се ускори с продължаването на растежа на цените на горивото.

Как ще решите казуса със чиновниците при експанзията?

- Много щастливи сме, че виждаме доста младежи, които желаят да работят в интернационална компания като Wizz Air. Имаме стратегия за образование на кадети, при която оказваме поддръжка за покриването на подготвителните разноски.

На българския пазар да чакаме ли оповестяването на нови направления?

- За 2018 година към този момент обявихме 5 нови маршрута – 4 от София, а от новата ни база във Виена обявихме полет до Варна. Капацитетът ни на пазара се усилва с 20%, тъй че към този момент растем в България за тази година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР