© Надежда Чипева Компаниите за недвижимо имущество не са от

...
© Надежда Чипева Компаниите за недвижимо имущество не са от
Коментари Харесай

Колко бързо расте споделеното

© Надежда Чипева Компаниите за недвижимо имущество не са от тези, при които над повторен скок в оценката за една година наподобява постижима цел. Вкарайте малко технология в микса обаче и немислимото става действителност – или най-малко подобен е казусът на WeWork, стартъпа, който отдава чартърен пространства за споделени работни места. Когато Жеко Колев, шеф стратегическо развиване в компанията, гостува за пръв път на конференцията DigitalK през предходната година, WeWork имаше оценка от 20 милиарда $. Днес, по-малко от година по-късно, стартъпът към този момент се прави оценка на 47 милиарда $.

Информацията за оценката на WeWork е посочена в публични документи, изпратени на вложителите в компанията. Те демонстрират още значими данни – разноските също порастват с големи темпове, значително поради желанието на сдружението да се разрасне на допустимо най-вече пазари за допустимо най-кратко време. Разходите на WeWork за " напредък и развиване на нови пазари " са се нараснали повече от три пъти по отношение на предходната година и доближават 477 млн. $ през 2018 година В същото време разноските за реклама са били 379 млн. $. Това е със 164% повече от 2017 година

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Тези цифри може да са стряскащи за множеството обичайни компании за недвижимо имущество, само че в тази ситуация на WeWork са по-скоро поръчител, че стартъпът ще успее да се разрасне относително бързо, тъй че да стартира да приказва за излизане на облага. Към края на 2018 година WeWork оперира в 100 града и разполага с общо 425 пространства за споделено работно място.

Какво търси пазарът – и младите

"
От една страна, тактиката ни за напредък продължава да бъде привличането на сполучливи започващи компании и дребни и междинни бизнеси посредством даването на все по-добър артикул и все по-широк набор от услуги ", разяснява преди година Жеко Колев пред " Капитал ". " От друга, е сполучливото привличане на компании в два относително нови за WeWork сегмента – компании сред 100 и 1000 чиновници и такива с над 1000 чиновници. "

Неговата работа като шеф стратегическо развиване включва и наблюдаване какви ще бъдат потребностите на пазара в бъдеще. " През 2020 година над 50% от работната мощ ще бъде формирана от хората, родени сред 1980 и 2000 година, или поколението, известно като милениал ", споделя Колев. Според него спрямо предходните генерации условията на милениалите към работодателите са разнообразни, а доста от обичайните компании закъсняват да видят тази смяна в полезностите на хората, които са напът скоро да преобладават пазара на фрагменти.

Работното място да вземем за пример е от доста по-голяма значимост за младите през днешния ден, в сравнение с за предходните генерации. WeWork работи точно в тази тенденция, като разрешава на фирмите да наемат пространства, поддържани от стартъпа, в духа на по-младите. " Не е елементарно за една компания с над 100 хиляди чиновници да реши, че от на следващия ден офисите й по света ще наподобяват на централата на Гугъл, споделя Колев. Взимането и реализирането на сходно решение може да отнеме повече от десетилетие, а никоя компания не може да задържи продукта си на международно равнище, в случай че не съумява да притегля топ фрагменти в продължение на толкоз дълъг интервал от време. "

Връзката сред дребни и огромни

Другият огромен плюс на модела на работа на WeWork съгласно Колев е опцията за връзка сред огромните корпорации и стартъп екосистемите в другите страни и градове. Колев споделя, че водещите фирмите виждат контакта със започващи компании и специалисти на свободна процедура като опция за достъп до нововъведения, които могат да им дадат една нова и необременена вероятност.

" Един капиталов фонд, банка или огромна софтуерна компания не могат да си разрешат преждевременно да решат, че публично ще навлязат в областта на блокчейн технологиите да вземем за пример. Едно такова решение изисква сериозен прелиминарен разбор, споделя той. Една осъществима първа стъпка би била взаимен план или различен вид съдействие с хора и дребни екипи, които към този момент работят в тази сфера, а WeWork е дом на множеството сполучливи новаторски започващи компании и на множеството водещи специалисти на свободна процедура в градовете, в които оперира. "

Бъдещето на работното място и споделените пространства ще бъде една от тематиките на тазгодишното издание на конференцията DigitalK, проведена от " Капитал " и фондовете NEVEQ и LAUNCHub.

Повече за програмата и лекторите на DigitalK 2019 можете да научите на www.digitalk.bg и www.facebook.com/digitalkcon/.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР