© Капитал От няколко седмици тя е валидна и в

...
© Капитал От няколко седмици тя е валидна и в
Коментари Харесай

Новият безплатен брокер

© Капитал От няколко седмици тя е годна и в България, откакто Revolut пусна услугата си Trading.Платформите по-скоро ще лишават дял от търговията на дребно, в сравнение с от огромните играчи.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Инвестирането на финансовите пазари постоянно е било непокътната територия за огромните и професионални вложители. Малцина са дребните, които са съумели да се задържат и оправят с провокациите на борсовата търговия – високи минимални суми за инвестиция и такси върху покупко-продажбите, нахлуване на комплицирани финансови принадлежности, неяснота и неразбираеми правила при някои интернационалните брокери и платформи, които просто изхвърлят дребните от играта. Като се прибавят и генетичната трудност на пазарите и потребността от непрекъснати разбори и следене на процесите, нещата стават още по-сложни. Затова и през последните години започнаха да се развиват от ден на ден бизнес модели, които да заобиколят най-малко една част от горните бариери. В Съединени американски щати съоснованата от българина Владимир Тенев Robinhood направи същинска гражданска война в търговията с акции без комисиона, в Англия на този принцип работи и Freetrade. Те обаче не са налични отсам.

Revolut-ция и в България

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От края на юли в този сегмент навлезе и компанията за парични прехвърляния с банков лиценз Revolut. Към момента тя предлага достъп до 300 от най-търгуваните акции на водещите американски тържища NYSE и NASDAQ. Търговията с тях става през самото приложение, като първоначално право на това ще имат само потребителите на най-скъпия проект - Metal, а след няколко седмици се чака достъп до него да получат Premium клиентите и тези на най-ниския безвъзмезден проект, само че с по-ограничен брой безвъзмездни транзакции (още в таблицата). Услугата е годна и от България. По последни данни от Rеvolut, предоставени на " Капитал ", клиентите на платформата в страната са 60 хиляди От тях 6800 имат най-високия проект Metal, което значи, че към този момент имат пряк достъп до търговията без такси. В световен мащаб клиентите ѝ са 6.4 млн.

За безплатната услуга на Revolut има няколко пояснения. По-философското е, че компанията за разплащания, която от няколко месеца има и банков лиценз за Европейски Съюз от Литва, желае да направи достъпа до фондовите тържища за елементарните хора и тези без огромни благоприятни условия по-лесен. В този дух беше и изявлението на Ник Сторонски, създател и основен изпълнителен шеф на Revolut, при оповестяването на услугата. " Инвестирането във фондовата борса прекомерно дълго към този момент е оттатък достъпа на елементарния консуматор, което води до очевидно неодобрение от страна на хората, защото те търсят ефикасни способи да извлекат оптималната изгода от спестяванията си. За нас беше значимо да се уверим, че вложението посредством Revolut е на ниска цена, елементарно за прилагане и налично за всички, даже в случай че те желаят да опитат с доста дребни суми. "

В по-практичен проект с този си ход финтекът от Лондон хвърля непосредствено ръкавицата към компании като Robinhood и Freetrade, които към този момент скапаха съня на обичайните брокери. От друга страна, Revolut от дълго време не е единствено компания за разплащания, а нещо като повсеместен финансов хъб. В нея с изключение на заплащания (в взаимозависимост от абонамента) може да се кандидатства за заеми, вършат се медицински и пътни застроховки, има достъп до лондж на 1000 летища по света, валутен продан, търговия с криптовалути. А банковият й лиценз е единствено поръчка, че услугите, които предлага, ще са още повече. Затова и въвеждането на Revolut Trading наподобява като естествено допълнение към портфолиото й от услуги, също така най-вероятно ще подтиква и клиентите да употребяват повече приложението.

Навлизане в непокътнати територии

Главният канал за изход на непознатите пазари са платформите за търговия, които се оферират от множеството лицензирани капиталови медиатори в България. При множеството от тях се изисква сключване на контракт, инсталиране на мобилна или десктоп версия на платформата.

По принцип те са приоритет за професионалните вложители, само че през тях са започвали и незапознати играчи, искащи да си обезпечат различна рентабилност. Често последното е било причина за доста загуби, защото един от главните принадлежности за търговия на непознатите пазари са " договорите за разлика " (CFD), при които няма действителна благосъстоятелност на актива, а единствено се следи 1 към 1 неговата стойност. И тъй като условията в чужбина са доста високи като суми, брокерите оферират маржин, или заем, при който вложителят купува CFD за доста по-голям размер, в сравнение с може да си разреши.

Проблемът е, че в случай че акцията тръгне внезапно надолу, загубите от нея бързо изяждат сумата за гаранция и по този начин позицията му може да бъде закрита и да загуби напълно вложеното. Заради неумелост и непознаване на пазара сред 60 и 80% от начинаещите вложители в CFD са изгубили парите си, което пък още през предходната година стана мотив Европейската комисия да промени разпоредбите за търговия с тях. Другият проблем е, че без контракт за разлика искащият вложител би трябвало да задели доста огромна сума, която да е непостижима.

Една от задачите на новите компании е точно тази – да дадат опция на хора с по-малки благоприятни условия да излязат на пазара на акции. Revolut работи с брокера DriveWealth, като разрешава да се купуват така наречен частични акции (fractional shares) за по 1 $. Това е едно от най-големите преимущества на приложението и разрешава да се влага в компании, чиято стойност на акция е доста висока и постоянно е бариeра за тези, които не разполагат с огромни суми – да вземем за пример една акция на Alphabet е към 1200 $. При покупко-продажби в Revolut се имат действителните акции, които са в подсметката на брокера сътрудник.

Към момента услугата за търговия с акции без комисиона на Revolut e налична за притежателите на железна карта, чийто абонамент е 25.99 лева На месец те ще имат право на 100 безвъзмездни покупко-продажби на месец, до момента в който клиентите на Premium ще бъдат лимитирани до осем, а на безплатния Standard до три. В България покупко-продажби без такси, само че единствено със CFD, предлага и Trader.bg посредством платформата Trading 212, която е основана в София и откакто получи регулаторно утвърждение в Лондон, се записва там. През есента на предходната година пред FT един от основателите й Иван Ашимов декларира: " Реалната стойност на търговията с акции е доста ниска, няколко пенита. Рано или късно всеки ще стартира да предлага евтини способи за търговия. "

Сравнението с класическите брокери

В момента в България през обичаен брокер таксата за търговия е сред 0.01 и 0.02 $ на акция, или %, само че постоянно има и най-малко на договорка – сред 2 и 15 $ за акции в Съединени американски щати, до 8-18 паунда на договорка за акции в Англия, към 12 евро на договорка за тържища от еврозоната. При договорите за разлика при по-големите медиатори минималната такса е 2-4 евро на договорка, само че има и олихвяване на обезпечените средства на маржин, което постоянно е лихвата на Фед/ЕЦБ или Libor + 3% годишно. Обикновено когато има комисиона под формата на % от договорката и минимална сума, медиаторът начислява по-високата сума.

Таксите във Англия също са супервисоки - най-големият локален онлайн брокер Hargreaves Lansdown взима сред 11.95 и 5.95 паунда на договорка според от броя и честотата на транзакциите.

Което пък автоматизирано прави горните цени на Revolut очевидно атрактивни - даже и да приемем, че за 312 лева на година (абонаментът за Metal) се вършат единствено 1200 покупко-продажби, което е много интензивно ръководство на портфейл, това прави приблизително по 0.26 лева на договорка. А в този пакет се включват и много други разплащателни и банкови услуги. Освен това медиаторите начисляват и такса при изтегляне на пари от сметките, до момента в който при Revolut такава няма до избрана сума - при Metal пакетът е без такса до 1350 лева на месец, по-късно е 2% от сумата.

Сделки, направени оттатък тези предели, ще имат такса от 1 паунд, до момента в който годишната такса за предпазване на парични средства (annual custody fee) ще бъде 0.01%, или при инвестиция за 10 000 лева таксата е 1 лева Сделките ще се правят в границите на работното време на съотвените тържища, което е от 16.30 ч. до 11.00 ч. българско време, като цената на портфейла се пресмята на база последната цена на акцията. Инвестиционните медиатори също имат такса за предпазване на активите, а някои от тях имат и такса за неактивност - в случай че не са подписани покупко-продажби в избран интервал - месец и повече, постановат " наказателна " такса. Последната може да е и 100 валутни единици.

И малко минуси

Единият от минусите при Revolut е, че има ограничаване за вложения в единствено 300 от най-големите компании в Съединени американски щати. От компанията настояват, че ще усилят портфолиото от предлагани принадлежности с такива от Европа и Азия. И признават, че създаването на услугата не е лесна работа и е лишила повече време, в сравнение с са предполагали. Освен това финтек компанията не предлага покупка на акции с пари назаем. Тук е противоречиво дали това е плюс или минус, доколкото търговията на маржин е изкусителна, само че и е причина за огромни загуби при дребните вложители. Това, което липсва при новите подривни платформи, е и огромната функционалност на обичайните - интерактивни графики за механически разбор, вести, всевъзможни принадлежности... Което обаче за елементарния вложител може да е и объркващо и мъчно за работа. Трудно е да се отговори до каква степен новите платформи за безвъзмездна търговия ще отхапят значителен пазарен дял от обичайните брокери, само че едно е несъмнено - търговията и достъпът до фондовите тържища към този момент ще са разнообразни. А засиленият интерес може да е от изгода за всички играчи.
Как им излиза сметката

Платформите за търговия без такси залагат най-вече на оптимизация на процеса и разноските си и на платените си абонаменти. Подривните компании работят лпредимно единствено с екипи от инженери, не поддържат скъпи офиси и канали за продажби, съвсем всички се случва онлайн, което им разрешава да понижат разноските си. Robinhood да вземем за пример дава право и на други разработчици да употребяват нейния модел и да оферират търговия без такси. След като компанията пусна и пакета си Gold, това ускори интереса към нея както от клиенти, по този начин и от вложителите. Пакетът дава опция на вложителите да търгуват незабавно, както и със средства назаем. Когато няма комисиона, се печели и от спредовете сред котировките купува и продава, валутните разлики и т.н .
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР