© Капитал Когато в редакцията на Капитал обсъждахме корицата на

...
© Капитал Когато в редакцията на Капитал обсъждахме корицата на
Коментари Харесай

"Денят, в който ГЕРБ стана БСП"

© Капитал Когато в редакцията на " Капитал " обсъждахме корицата на този брой и какво заглавие да сложим на тематиката за преференциалното Данък добавена стойност за заведенията за хранене, една от концепциите беше да напишем: " Денят, в който ГЕРБ стана Българска социалистическа партия ". Започна идеологически спор, в който се оформиха два лагера. Предложилите заглавието твърдяха, че това решение на Бойко Борисов е ляво. Да се понижи основен индиректен налог без проект по какъв начин да се усъвършенстват разноските, значи единствено едно - напълно скоро ще би трябвало да се взимат заеми и/или да се усилват директните налози. Това най-вероятно ще докара до смяна на данъчната система -> завършек на плоския налог -> прогресивна канара и прочие Накратко, ГЕРБ=БСП.

Другата група в редакцията смяташе, че (1) да намаляваш налог не е лява политика, а също така и (2) ГЕРБ в никакъв случай не са били същинска дясна партия. Въвеждането на преференциално Данък добавена стойност по метода, по който се прави сега - внезапно, без разискване и по средата на годината, е класическо деяние на популисти. А те не са нито леви, нито десни. ГЕРБ не е станал Българска социалистическа партия, а случилото се е демонстрация на недостатък, за който знаем от дълго време. Освен това плоският налог да вземем за пример, в случай че и да наподобява като дясна мярка, беше въведен от министър председател на Българска социалистическа партия, тъй че тези клишета, най-малко в България, са много условни.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Това, за което и двете групи нямаха никакви несъгласия, е, че случилото се с намаляването на Данък добавена стойност е нелепост. Обяснението за нея не би трябвало да се търси толкоз идеологически, колкото битово - по тази причина и от всичките хрумвания за илюстрация на корицата избрахме точно покривката вид " кръчма " и салфетката със сметки на коленце.

За това деяние няма никакви стопански причини - в случай че Борисов искаше да помогне на заведенията и хотелите, можеше напълно умерено да им даде под формата на дотации 250-те милиона, колкото ще е евентуалната загуба за бюджета от пониженото Данък добавена стойност. Можеше, в случай че реши, да прати Горанов персонално да им хвърля парите от хеликоптер по морето. Но нямаше да слага под риск цялата данъчна система. Тя, несъмнено, не може да стои в настоящия си тип вечно. Ясно е, че в някакъв миг ще се наложи смяна, само че е значимо това да става следено и най-много предвидимо. Действия като сегашните нанасят рани върху бизнес средата, които зарастват дълго време (вижте всичко по тематиката тук).

За премиера намаляването на Данък добавена стойност за заведенията евентуално наподобява като антикризисна мярка, само че по-особените времена раждат и не толкоз неприятни хрумвания. Това, че хората се пазят да не се заразят, понижи мощно искащите да употребяват градския превоз и в доста градове по света напредването с колела става все по-масово. Тази смяна се вижда и в огромните градове в България, където велосипедите стават все по-честа панорама. Разликата с други страни е, че там интензивно се работи за основаването на нови велоалеи, до момента в който тук, най-малко в София, общината към този момент изостава зад ентусиазма на хората.

Тази седмица завръщането към естествения темп на живот продължава с цялостна мощ. За едни това е дори закъсняло, само че други виждат в това заплаха след няколко седмици коронавирусът да се завърне с цялостна мощ. Резултатът от този спор ще е явен след време, само че едно от нещата, които още остават в режим карантина, са детските градини и учебните заведения. Това има отношение освен към децата, само че и към техните родители, които също не могат да тръгнат на работа. Докога? Вижте тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР