© Капитал Ако преди два месеца някой беше предположил, че

...
© Капитал Ако преди два месеца някой беше предположил, че
Коментари Харесай

Гишето е отворено денонощно

© Капитал Ако преди два месеца някой беше предположил, че всички български учебни заведения - държавни и частни, ще могат в границите на няколко дни да се провеждат и да стартират напълно онлайн образование, евентуално щеше да бъде помислен за вманиачен. За електронно обучение в България се приказва от най-малко 10 години и с това опрощение до момента са попилени десетки милиони най-вече с цел да се купуват остарели, само че скъпи компютри. Сега се видя, че това може да стане бързо, елементарно и на ниска цена.

Разбира се, щеше да бъде хубаво, в случай че мотивът за тази ударна рационализация беше по-хубав. Но рецесията с ковид с изключение на проблеми провокира и бурна вълна от промени, от време на време към положително. Бързият преход на българските учебни заведения не е единственият бърз скок към XXI век. Макар и с по-бавна скорост, в сходна посока върви и електронното опазване на здравето. В продължение на дълги години то беше затънало в огромни публични поръчки, само че до някакъв ефикасен резултат по този начин и не се стигна. Прогресът там не е въпрос единствено на някакъв блян към модерност или повече улеснение. Успехът на добре направеното електронно опазване на здравето се мери безусловно в човешки животи. Достъпната и събрана на едно място здравна история на един човек прави диагностицирането на неговите заболявания доста по-лесно. По-добрата статистика на болесттите пък дава опция за бърза реакция, тъй че цялата здравна система да се нагажда по-добре към трендовете при хората. (Вижте повече за напредъка на електронното ръководство в България тук.)

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Държавната администрация и учебните заведения, несъмнено, не са единствените, които минаха онлайн. Там от дълго време ги чакат множеството компании и хора, които могат да правят работата си отдалечено. Преместването на офиса у дома си има своите провокации, само че когато епидемията не ти е оставила съвсем никакъв избор, те намират разрешенията си. В момента се организира най-големият международен опит по отдалечена работа, който обаче може да промени организацията в доста компании даже и откакто заплахата от болест изчезне (вижте повече тук).

За тези компании, които не могат да изнесат всичко у дома - има много производства, които могат и работят в този момент, проблемите са малко по-различни. Те би трябвало да трансформират доста в организацията на работните си места, да се погрижат за маски и да помислят дали да не вършат постоянни проби на чиновниците си. В идеалния случай това трябваше да бъде свършено от страната, само че защото тя няма потенциал, нейното място заемат частни лаборатории. И това в действителност е доста добра вест. Фактът, че лабораториите имат потенциал да тестват повече хора, значи, че преходът към идващия стадий от битката с ковид ще е по-скоро.

Сегашният интервал - на по-строги карантинни ограничения, надали ще продължи повече от още месец. Те няма да изчезнат напълно, само че с цел да бъдат отслабени, ще би трябвало да има доста по-голям потенциал всеки болен бързо да бъде проучен и в случай че е инфектиран с новия ковид - да бъде изолиран и лекуван.

Колко ще продължи вторият стадий към момента не се знае - краят му (а и на цялата здравна криза) ще пристигна, когато или има лекарство против COVID-19, или ваксина. И в двете направления се работи извънредно интензивно и първите вести се чакат в края на лятото (повече - тук). Дотогава ще би трябвало да се внимава повече и в случай че не друго, най-малко ще има задоволително време, с цел да се довърши започнатото по електронното ръководство - гишето ще би трябвало да е отворено най-малко онлайн.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР