© ERIC VIDAL Още по темата Китайско чудо за два

...
© ERIC VIDAL Още по темата Китайско чудо за два
Коментари Харесай

Колко дълго София може да жонглира между Запада и Москва

© ERIC VIDAL Още по тематиката
Китайско знамение за два дни

Срещата Китай - Източна Европа в София ще донесе следващите обещания за доста вложения. Не стискайте доста мощно палци
6 юли 2018
Медийният закон на Пеевски и Движение за права и свободи бе подсилен от ГЕРБ и патриотите

Текстът бе признат на първо четене, а против него гласоподаваха едвам 12 депутати от левицата, 28 от Българска социалистическа партия и " Воля " се въздържаха
4 юли 2018
Правителството публично размрази АЕЦ " Белене "

Енергийният министър Теменужка Петкова потегля на лов за вложители
27 юни 2018 Първият мандат на България като роционен ръководител на Съвета на Европейски Съюз от януари до юни 2018 година не беше нито злополуката, предсказана от някои наблюдаващи, нито PR триумфът, на който София се надяваше. Но и мъчно може да се каже, че българското председателство беше забележителна крачка напред за Европейски Съюз.

Никола Тонзе е шеф на основания в Париж Център за проучване на политическите решения, редактор на списание Le Banquet, създател на 21 книги.

Фотограф: Капитал Докато България беше определила интеграцията на Западните Балкани като приоритет, опозицията в лицето на Франция и Холандия си подсигурява, че договарянията с Македония и Албания за присъединение ще се отсрочат с още една година.Не би било заслужено да се държи България виновна за това, че съумя да сложи разширението със Западните Балкани отпред на геополитическя дневен ред на ЕС; шестмесечната дълготрайност на ротационното председателство лимитира способността на страните да наложат дадени тематики. С Брекзит и миграцията в " менюто " си е естествено Европейски Съюз да се плаши от по-нататъшно разширение на блока. Това, за което България може да бъде държана виновна, е нейната непоследователна външна политика и затрудненито да съблюдава главните правила на Европейски Съюз. Тактиката й е да показва прогрес, тъй че да избегне глобите и обвиняванията, които търпят други проблематични членове на Европейски Съюз като Полша или Унгария. Но България към момента е под специфичен контрол от Брюксел. Механизмът за съдействие и инспекция (МСП), предопределен да помогне за превъзмогване на разликите й с останалата част от европейския блок, остава в действие 11 години след присъединението на страната към Европейски Съюз - по основателна причина.
Корупция и банкови сривове България механически дава отговор на формалните критерии за присъединение към еврозоната и банковия съюз - с ниска инфлация и уравновесени обществени финанси. Нейният нежен банков бранш обаче (четвъртата по величина банка в България се срина през 2014 г.), неналичието на бистрота и необузданата корупция вършат интеграцията й в еврозоната недопустимо висок риск.Икономиката на България продължава да е изпълнена с проблеми: макар десетилетието на поощряване на растежа - Брутният вътрешен продукт на България набъбна с 3,4% през 2016 година и 3,6% през 2017 година - Световната банка означи: " Производителността ще би трябвало да нарасне минимум с 4% идващите 25 години, с цел да може България да доближи междинните равнища на приходите в Европейски Съюз и по този метод да даде подтик на споделеното благополучие. " България е най-бедната страна в Европейски Съюз във връзка с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, само че също и най-корумпираната. Съдебната й власт надалеч не е самостоятелна и неефективно преследва корумпираните чиновници и политици. Корупцията е проникнала надълбоко в българското общество: над един от всеки пет възрастни българи споделя, че имат персонален опит с рушвет. Мащабното нелегално замогване и неефективната правосъдна система попречват растежа на страната и плашат задграничните вложители.Но в случай че не се беше включила към Европейски Съюз, щеше да съставлява по-голяма опасност за сигурността на Европа. София може да изгуби благоразположението на западните демокрации, пробвайки се да играе в две разнообразни направления - да желае по-тясна интеграция в Европа, до момента в който угажда на Москва и Пекин, като твърди че работи за реализиране на задачите на Европейски Съюз. Българският енергиен бранш е добър образец за тази двойна игра. София е поела ангажимент да либерализира енергийната си промишленост и да съблюдава задачите на Европейски Съюз за чиста сила и все пак продължава да субсидира централите, захранвани с въглища, които са главната спънка да извърши критериите на Европейски Съюз. Тя се пробва да развие мощно спорни енергийни планове с Русия и Китай и търси помощта на Москва за рестартиране на този за атомна централа в Белене, заплашвайки европейската енергийна сигурност в миг, когато други страни членки късат зависимостта си от Москва.
Неотдавнашните й опити да оспори споразуменията за закупуване на електрическа енергия от западните компании AES и ContourGlobal - произвеждащи 20% от електрическата енергия на България, против дребна част от това, което би коствало " Белене " - е още един обезпокоителен знак, че погледът на София се пренасочва към Москва и Пекин. Чуждестранните вложители показват този неприятелски бизнес климат, когато напущат българския енергиен пазар, като последният образец е чешката CEZ. Липсата на транспарантен регулатор на енергийния пазар в България, сходен на тези в други страни от Европейски Съюз, хвърля още една сянка върху способността й да поддържа свободен и почтен енергиен пазар. Сиви медии Енергетиката не е единственият отрасъл в България, разкриващ корупционни проблеми. Парламентът наскоро разиска законопроект, направен от противоречивия медиен магнат и политик Делян Пеевски. Целта му официално е да направи медийната благосъстоятелност по-прозрачна, само че планът не планува даване на информация за заеми, доходи от реклама и косвени фондове на Европейски Съюз, макар че таман тези типове финансиране са източник на корупция и въздействие в медийния бранш. Този непрогледен медиен пейзаж е една от аргументите, заради които - за разлика от Румъния, Полша или Унгария - българските жители рядко излизат на улицата, с цел да се опълчват на провалената правосъдна система, непрекъснатата корупция или необятното непознато въздействие върху вътрешната им политика. България несъмнено не е единствената страна от Европейски Съюз, в която алчността на политиците разрешава на непознатите сили да се възползват от стратегически браншове като енергетиката. Но в останалата част от Европа има по-силни възпиращи механизми и институции във връзка с това въздействие, в сравнение с в България. Бойко Борисов се показва като претендент за минимум засегнатия от възходящото въздействие на Русия върху българската политика и деликатно заобикаля отчуждаването от останалите 27 страни членки. В същото време обаче той направи голям брой отстъпки на Москва. Лично се извини на Путин и пое отговорността за неуспеха на плана " Южен поток ", като оказва помощ на Москва да възнамерява негови. Борисов се отдели от европейските си съдружници, отказвайки да отзове съветски дипломати от Москва след отравянето на някогашния разузнавач Сергей Скрипал. Колко дълго Европейски Съюз ще разреши на България това жонгльорство?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР