© Eddie Keogh Бумът в разпространението на новия коронавирус завари

...
© Eddie Keogh Бумът в разпространението на новия коронавирус завари
Коментари Харесай

Коронавирусът - най-важните въпроси и отговори

© Eddie Keogh Бумът в разпространяването на новия ковид завари света (и изключително Европа) неопитен и е на път тотално да промени целия ни метод на живот. Тук ще намерите в сбита форма отговори на най-базовите въпроси, свързани с настоящата пандемия. И защото обстановката е динамична, от време на време ще прибавяме нови въпроси и ще актуализираме отговорите.

Какви са признаците при заразяване?

Ситуацията с ковид Четете хронологията на събитията без непотребна страст в Дневник Най-честите признаци на COVID-19 са грипоподобни: висока температура, отмалялост и суха кашлица.
Някои пациенти могат да имат болки в ставите и мускулите или диария. В множеството случаи хремата отсъства при започване на болестта, което разграничава инфекцията от сезонния грип. Тези признаци нормално са леки и стартират да се демонстрират последователно.

Някои хора се заразяват, само че не развиват никакви признаци и просто не се усещат добре. За момента не е ясно дали те популяризират болестта и до каква степен. Около 80% от хората се възвръщат от заболяването, без да се нуждаят от особено лекуване. Приблизително 1 от всеки 6 души, които имат COVID-19, се разболява съществено, развива едностранна или двустранна пневмония и има тежки усложнения с дишането.

Възрастните, както и хората с хронични болести като високо кръвно налягане, сърдечносъдови проблеми, рак или диабет, са по-склонни да развият съществени затруднения поради ниския си имунитет. Хората с тресчица, кашлица и затруднено дишане би трябвало да потърсят лекарска помощ.

Симптомите, следени при признатите в блоница пациенти с COVID-19, са:
Треска (при 98,6%)
Умора (при 69,6%)
Суха кашлица (59,4%)
При пациентите в Ухан, Китай клиничните характерности са:
Треска (98%)
Кашлица (76%)
Миалгия (мускулна болка) или отмалялост (44%)
Продуктивна кашлица с храчки (28%)
Главоболие (8%)
Хемоптиза (кашлица кръв) (5%)
Диария (3%)

Как протича развиването на заболяването?

Важно е да се знае, че признаците може да не се появят до 14 дни след контакт с вируса. Това е най-дългият прочут заразен интервал за представител на фамилията от коронавируси. Средно инкубационният интервал продължава 7-8 дни за разлика от грипа, където той е единствено към 48 часа.

Обикновено инфекцията първо стартира с тресчица (температура над 37.5 и нагоре), последвана от суха кашлица. След към седмица при някои заболели настава и зной, поради който към 20% от инфектираните би трябвало потърсят болнично лекуване.

COVID-19 рядко предизвиква хрема, кихане или болки в гърлото (тези признаци са следени единствено при към 5% от пациентите). Болки в гърлото, кихане и запушен нос са най-често признаци на сезонния грип, дължащ се на риновируси, респираторно-синцитиални и други вируси.

Средното време от появяването на признаците до клиничното възобновяване е:
- Леки случаи: почти 2 седмици
- Тежко или сериозно заболяване: 3 - 6 седмици
- Време от началото на развиването до тежко заболяване (включително хипоксия): 1 седмица
Сред пациентите, които са умряли, времето от появяването на признаците до съдбовния край варира от 2 до 8 седмици.

Какво да би трябвало да вършим, с цел да се предпазим?

До момента е доказано сигурно, че вирусът навлиза в тялото ви през носа, устата и очите. Така че най-важното нещо е да избягвате да докосвате лицето си с немити ръце.

Ръцете би трябвало да бъдат измити с вода и сапун в продължение на най-малко 20 секунди или да бъдат третирани със алкохол, дезинфекциращ гел или кърпичка.

Препоръчително е да стоите на един метър или повече от хора, които са очевидно инфектирани и демонстрират признаци (най-вече кашляне), с цел да намалите риска от контакт с издишани от тях респираторни капчици.
В общият случай обаче заразните капчици попадат върху близките повърхности или върху ръката на болния, с която той покрива устата и след това отваря порти, допира дръжки в градския превоз, пипа принадлежности в заведения за хранене и така нататък Така че носенето на хирургически ръкавици е надалеч по-ефективна мярка от потреблението на маски.

Маските се предлагат за заболели от ковид и за хора, които има подозрения, че може да са заразни. При кихане или кашляне покрийте устата си не с длан, а с кърпичка за еднократна приложимост или с лакътя си.

Ако имате опция, намалете до най-малко излизането и работете от къщи. Когато сте на открито, спазвайте обществена отдалеченост от най-малко метър, избягвайте скупчвания на хора, изключително в затворени и непроветриви пространства като магазини, молове и градския превоз (особено метрото).

Избягвайте контакт с по-възрастните си родственици и другари, както и с хронично страдащи от други болести, защото те са неведнъж по-уязвими.

Няма доказателства, че домашните любимци като котки и кучета се заразяват или биха могли да разпространят вируса, причиняващ COVID-19. Въпреки това би трябвало да се има поради, че съгласно досегашните проучвания коронавирусът най-вероятно е трансфериран на хората от прилепи, тъй че не трябва останалите скотски типове да се одобряват за застраховани. Така че базовите хигиенични правила би трябвало да се ползват и при контакт с домашни животни.

Как се популяризира и какъв брой дълго вирусът оцелява на разнообразни повърхности?

За момента е потвърдено, че вирусът се популяризира по въздушно-капков път. Основният риск е болният да се изкашля върху близките повърхности и/или дланта си, след което да го съобщи на други посредством допиране.

Дръжки на порти, копчета на асансьори, перила на стълби, места за улавяне в градския превоз са образци за повърхности, които могат да бъдат заразни. Все още не е изцяло ясно какъв брой време може вирусът да живее върху тези повърхности - дали часове или дни, само че най-добре е да се заобикаля докосването им, а ръцете да се мият постоянно и най-много незабавно при влизане в помещение след престояване на открито.

Според проучване на National Institutes of Health, Princeton University и University of California, Los Angeles преживяемостта на ковид баче е следната: Преживяемост във въздух - до 3 часа; Преживяемост върху медни предмети - до 4 часа; Преживяемост върху картонени повърхности - до 24; Преживяемост върху пластмаси и предмети от неръждаема стомана - до 3 дни.
Сериозен риск крие и престоят в затворени непроветриви пространства като молове, хипермаркети и градски превоз (особено метро), където поддържането на обществена отдалеченост от 1 метър е по-трудно постижимо. Ако работите в офис, отваряйте прозорците и проветрявайте помещението оптимално постоянно.

Каква е вероятността да се разболея тежко от ковид?

Ако сте под 40 години - задоволително дребна. Ако използваме като изходна точка статистиката от разпространяването на болестта в Италия, единствено към 5.6% от всички доказани случаи на ковид попадат във възрастовия диапазон 30-39 години, а по-надолу процентът е още по-нисък.

Що се отнася до смъртността, тя стартира да пораства над 0.1% от доказаните случай чак в диапазона над 50 години, като доближава равнища от близо 10% над 70 годишна възраст и към 17% - над 80 годишна.

Така че най-важното нещо, което би трябвало да вършиме, е да изолирате оптимално от външния свят вашите възрастни близки и родственици. Най-добре е да ги снабдявате с всичко належащо без директен физически контакт, като дизинфекцирате продуктите, които им носите.

Дори освен това състояние имайте поради, че при настоящата статистика 9 от 10 от възрастните хора сред 70 и 80 години ще надживеят срещата с ковид, стига да получат съответни медицински грижи.

Затова главната цел сега е посредством карантина, хигиена и обществена изолираност да понижим интензивността на заразяването и надлежно натиска върху здравната система - тъй че всеки да може да бъде съответно лекуван, в случай че се наложи.

Да потърся ли тест при подозрения?

В момента за новия ковид могат да бъдат изследвани жители с проявени признаци като: Висока температура (над 38С); Тежка респираторна зараза с кашлица и компликации в дишането; Начална пневмония. Допълнителни фактори са: пътешестване в региони с епидемиологичен риск през последните 14 дни или са хора, които са били в контакт с човек с диагноза или подозирана зараза COVID-19.

Пробите се вземат само и единствено от лечебни заведения по наставление на лекуващ доктор и се изпращат в Националната референтна лаборатория. Изследването е гратис за жителите и лечебните заведения, защото средствата се обезпечават от Министерството на здравеопазването.

Човек, който се съмнява за зараза с ковид, би трябвало: Да се обади на лекуващия си/личен лекар; Да се изолира от другите хора; Да сложи неотложно маска на лицето си.
Има ли частна опция за тестване? Как работят тестванията?

През идната седмица се чака да бъде освободена пратка от бързи проби за ковид, с които ще работят частни лаборатории.

В момента държавните лаборатории правят по този начин наречените PCR-тестове, при които проучването лишава най-малко 5-6 часа, само че пък резултатът е по-сигурен. Те са безвъзмездни за пациентите и се изследват най-вече пациенти със подозрение за ковид, техните контактни лица и медицинският личен състав, който ги е лекувал. Материалът за тези проби е пълнозвучен, носен секрет или слюнка. За бързите проби ще се взема проба от кръв.

Засега единствено една частна лаборатория в София прави PCR проби за ковид и тя е клонът на лаборатория " Рамус " в кв. " Дружба ". Резултатите са подготвени до два дни, а цената съгласно уеб страницата е 120 лева

Бързите проби ще са на цени сред 7 и 15 лв. и резултатът от тях е подготвен за 10-15 минути. Ако, обаче, се окажат положителни, ще би трябвало в допълнение да бъдат доказани с " бавния " тест.

При PCR-тестовете носителството на ковид се засича по-рано, при бързите проби - един-два дни по-късно, като не е належащо изследваният безусловно да има признаци на заболяване.

От февруари страната е съумяла да подложи на проучване едвам към 1600 души, най-много директно свързани с откритите болни или с ярки признаци. По-масовото тестване, естествено при цялостни защитни ограничения, би могло да даде по-пълна картина на заразяването. Освен това частният вид за платежоспособните консуматори ще разтовари обществената здравна система. Въпросът за тестванията е дали вносът им в действителност ще стане скоро и в какъв размер.

Има ли целесъобразни лекарства за облекчение на симптоматиката, до момента в който сме у дома?

Понастоящем няма характерно лекуване на инфекцията с новия ковид, като предложеното лекуване е единствено симптоматично. Поради тази причина профилактиката е единственият метод да се защитим от разпространяването на болестта, предлагат от Световната здравна организация. Добра концепция е да не се залежавате и да не спирате физическата интензивност.

Тук би трябвало да се посочи, че новината за нездравословното влияние на нурофена, ибупрофена и сходните нестероидни противовъзпалителни, би трябвало да се приема с огромна доза запаси. За момента няма достоверна информация по тематиката, която да удостовери или отхвърли това изказване, тиражирано от френския министър на опазването на здравето.

Придобива ли имунитет оня, който е прекарал заболяването?

За момента не е ясно. Според експерти по имунология обаче е доста малко евентуално да се стигне реинфектиране, защото човешкото тяло основава антитела на вируса, които са дейни най-малко за известно време. Например братовчедът на сегашния ковид - остарелия SARS, генерира антитела за интервал от 3 до 5 години - т.е. човек има имунитет за 3-5 години.

Вероятно ваксина ще бъде създадена до 8-10 месеца - съществува fast track процедура и задоволително огромен интерес от страна на фирмите, като някои от тях към този момент са почнали клинични проби с хора. По принцип това е опасен метод, защото пробните ваксини може да имат отрицателни странични резултати, само че скоростта на разпространяването на болестта евентуално ще оправдае риска.

Първите варианти на ковид са по-смъртоносни, само че защото гостоприемниците им умират по-често, има натурален асортимент на по-малко смъртоносни варианти. Тоест - колкото по-късно се разболеем, толкоз по-неопасен вирус ще ни нападна.

Още един мотив срещу (само)разболяването е, че човек не знае какви имунни дефицити има, без значение в какъв брой добра форма е. С други думи предпазването от ранно заразяване е потребно.

Какви форми на карантина се вкарват?

В изискванията на изключително състояние държавното управление вкарва три равнища на карантина: За хора, завръщащи се от рискови страни - 14 дни при недоказана зараза . При проявление на признаци те би трябвало да се свържат с персоналния доктор, който да ги насочи за тестване. За заболели с леки признаци - най-малко 21 дни домашна изолираност. Средният интервал за изчистване на вируса от човешкото тяло се прави оценка на 20 дни, като в Китай е регистриран случай, когато пациентът е изцяло излекуван на 37-мия ден. Преди свалянето на карантината се прави още един тест. Среднотежки и тежки случаи - карантина в болнични условия. При прекомерно натоварен поток на тежки случаи среднотежките може да се наложи също да бъдат лекувани по домовете.
Карантината ще се управлява по телефона и на място от органите на Министерство на вътрешните работи. Домовете на болните няма да се маркират с записка, с цел да не се всява суматоха измежду съседите, с цел да не се стигне до стигматизиране на инфектираните и с цел да не се издава персонална здравна информация.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР