© Асен Тонев Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още по

...
© Асен Тонев Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още по
Коментари Харесай

Пенсионна доходност под натиск

© Асен Тонев
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Активите на универсалните пенсионни фондове надминаха 10 милиарда лева

Те ръководят парите на 3.67 млн. души, само че доста от тях не избират сами къде да се обезпечават
26 апр 2018
Над 80% от осигуряващите се не са избрали сами своя пенсионен фонд

Делът на неинформираните новоосигуряващи се лица нараства четвърта поредна година
12 мар 2018 Доходността на пенсионните фондове продължава да се намалява и през второто тримесечие на годината. Според анализите на Комисията за финансов контрол към края на юни междинната рентабилност на наложителни универсални схеми, които ръководят над 10 милиарда лева и спестяванията на повече от 3.6 млн. души, работещи в България, е 4.45%. Това е трето следващо намаляване, откакто към края на март тя бе 4.7%, в края на декември 2017 година - 5.2%, а през септември 2017 година - 6.2%. От друга страна обаче, тези индикатори са над инфлацията към 3% и нулевите лихви по банковите депозити.

Какво демонстрира тази рентабилност

Традиционно регулаторът пресмята представянето на пенсионните сдружения на всяко тримесечие. Посочената рентабилност обгръща резултата от капиталовата активност през последните две години, изчислена на годишна база. Изчисляването става на база на изменението на цената на един пенсионен дял, който потребителите си " купуват " при заплащане на осигурителна вноска. Трябва да се има поради, че преди да стане това, пенсионните фондове първо удържат еднократна " входна " такса от 4% на всяка вноска. Тоест в посочената от КФН рентабилност не е калкулиран разходът, който потребителите имат за въпросната входна такса. По закон пенсионните сдружения могат да избират друг размер на таксата и по този начин да се конкурират. Вместо това обаче те са избрали да постановат оптимално допустимата такса, избрана от КФН – а точно 4%. Изключение прави само " Доверие ", при които таксата е с 0.15 процентни пункта по-ниска за лицата, които са се осигурявали в него най-малко 10 години. Според Кодекса за обществено обезпечаване оптималната входна такса ще бъде понижена на 3.75% при започване на 2019 година

Борсови аргументи з а спада

Понижението в доходността се дължи в огромна степен на мощно волатилните интернационалните финансови пазари, които през февруари означиха забележителна промяна, само че пък по-късно още веднъж поеха нагоре. Това надлежно се отрази и на Българската фондова борса. В края на полугодието главният показател на БФБ - Sofix, който следи представянето на най-ликвидните акции, е с 6.4% намаляване по отношение на цената си в края на 2017 година А пенсионните фондове са измежду най-големите вложители на БФБ.

Що се отнася до представянето на универсалните фондове единствено през тази година – нито един от тях не е съумял да възвърне цената на един пенсионен дял, която са имали в края на 2017 година и даже не престават да усилват понижението по отношение на резултатите от края на първото тримесечие. В края на март най-слаби бяха резултатите на универсалните фондове на " Доверие " и " Алианц България ", които имаха 2% спад на цената на един капиталов дял по отношение на края на 2017 година Днес най-голямото намаляване от началото на годината към този момент е при " ДСК-Родина " (-2.8%) и " Алианц България " (-2.5%). За двегодишния интервал обаче всички фондове са на плюс.
Сходно е представянето и на доброволните фондове, които най-често се употребяват от работодатели като спомагателна обществена облага за чиновниците, както и при професионалните пенсионни фондове, в които се обезпечават лица от втора и трета категория труд като служители на реда и пожарникари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР