© Анелия Николова Посока на сближаване в ЕС трябва да

...
© Анелия Николова Посока на сближаване в ЕС трябва да
Коментари Харесай

Мнения Daily - Ако български фирми фалират, ще дойдат по-добри

© Анелия Николова Посока на доближаване в Европейски Съюз би трябвало да е с най-високия стандарт, не с най-ниския. Още по тематиката
Мнения Daily - Разказът за фантазии, разнообразни от " талончета ", е неразрешен

И още: За мен Бахаров е чао; Защо някои лечебни заведения затъват, а други не?
17 май 2018
Мнения Daily - Путин господства с методите на Чингис хан

И още: Кримският мост дава обещание стопански махмурлук; Деградация на България - морална, ценностна и интелектуална
16 май 2018
Еврорегулациите за превоза

Ако български компании банкрутират, ще дойдат по-добри

От коментар на проф. Ивайло Дичев за " Дойче Веле "

Който следи българските медийни диспути няма да се учуди, че към пакета за подвижност всички бяха на страната на притежателите: всички партии, всички анализатори.

Това било българският интерес, споделиха ни, въпреки че аз персонално не виждам с какво е в мой интерес, че 100 и петдесет хиляди български служащи ще не престават да живеят като номади и ще вървят, с опрощение, по потребност в паркове и градинки. Както прочее не виждам интереса си в това заедно да пазиме хазартния бизнес или пък облагите на тези, които желаят да тровят децата ни с тютюнев пушек в заведенията.

Но да оставим тази вътрешно-българска асиметрия. Всеки спор има две страни, само че аз съвсем не чух умерено, доброжелателно обяснение за какво Западна Европа желае регулации.

Става дума за дъмпинг, който подкопава тамошния пазар на труда. И натискът там идва не - и освен - от предприятията, които желали да изместят нашите, а най-много от жителите, които се боят, че Източна Европа занижава заплащането и обществената отбрана на служащите. Под този напън и в тежка битка с крайнодесните популисти, ръководещите във Франция, Холандия и Германия желаят промяната. По чудноват метод даже Българска социалистическа партия и национал-популисткият фронт у нас освен се вършат, че не схващат това, а даже застават на позиции на неолиберализма: всеки да експлоатира служащите си както знае, всеки да печели колкото може.

Териториалният дъмпинг, в случай че го назовем по този начин, се състои в свободното и безотговорно преместване на труд и стойност от едно място с ниски стандарти към друго с високи. Битката с него се води надалеч преди появяването на Европейски Съюз. Средновековните гилдии са тип трудов монопол, те дефинират цените на продукцията и позволяват външни производители при тежки условия. С появяването на националния пазар тези предпазени пространства биват отворени за конкуренция от горната страна и с насила, което периодичен провокира работен борби – през 18 век в Англия са борят против шотландските евтини служащи, във Франция през 19 век – против италианските.

Колкото по-мобилна и нематериална става стопанската система, толкоз по-остро ще се слага въпросът. Гръцкият капитан върви да направи курс в Холандия, след това отново се връща да си пие узото. Полският доктор лекува в Лондон през уикенда, с цел да се върне в поликлиниката за през седмицата. Само помислете какъв проблем се задава с теле-работата в интернет: седи си нашият човек в някое китно селце и работи за компания в Германия, а парите му се привеждат в някаква далечна банкова сметка. А тук може би даже го водим незает. Как тъкмо ще го контролираме?

Наясно сме, че доближаването не може да стане бързо, само че не е неприятно въпреки всичко да не забравяме за посоката и смисъла на това, което се прави. Посока към доближаване с най-високия стандарт, а не с най-ниския. Ако български компании банкрутират, ще дойдат други, по-добри; в случай че българите се отчаят и изоставен страната си, просто няма да има повече страна.

Ако бяхме умни, щяхме да концентрираме всичките си старания върху това да издействаме уеднаквяване на аграрните дотации, проявявайки подготвеност да отстъпим в пакта за подвижност. Да търсим съдружници за договорката, да приготвяме публичното мнение, да озаптяваме радикалния популизъм. Пък дано тогава държавното управление да вее байряка " Западни Балкани " - за едната чест и популярност.

-------- Единственият коз на Путин са военните.
Широка съветска душа

Вместо да печели благосклонности, Русия реагира с бомби и ракети

От коментар на Арно Видман за " Франкфуртер Рундшау ". Преводът е на " Клуб Z "

[Reuters]
Какво ще изиска Русия за ролята си по нуклеарното съглашение? След анексирането на Крим и нападенията в Източна Украйна би било съдбовно да се анулират глобите. Също толкоз неприятно би било при построяването на нов газопровод да се подценен ползите на Украйна.

Но до каква степен пагубно би било, в случай че и Русия излезе от съглашението с Иран? Излизането на Тръмп от нуклеарното съглашение се хареса на радикалите в шиитската страна. Излизането на Русия от съглашението би довело до събаряне на настоящето умерено държавно управление в Техеран. Европейците са извънредно подвластни от това, Русия да продължи да е страна по съглашението.

В Германия постоянно се приказва за мирния темперамент на съветското население. Във всички случаи съветските държавни управления рядко са се съобразявали с това. Кавказката война завърши през 1864 година И както в този момент узнахме – не и дефинитивно, както и че Русия на Путин не е миролюбива страна. Единственият коз на Путин са военните. Икономическата мощност на най-голямата по територия страна в света със славата на международна мощ, надали е по-голяма от Африка.

Това е резултатът от модела за развиване на Путин. Той следва руската традиция и залага на първични материали, сила и военни, вместо на нови технологии. Това води до все по-голяма взаимозависимост на Путинова Русия - от дълго време освен от Запада, само че и от презрения Китай и даже от Финландия. Би било нещо ново Путин да реагира рационално и благодарение на дълготрайна капиталова стратегия да проправи пътя към промишлеността. Досега непрекъснато се поемаше в противоположната посока. Путин укрепваше мускулната мощ на страната вместо нейната просветеност.

Русия е освен стопански слаба. С всеки ден става все по-слаба, до момента в който други градят мощност. За никого различен по света Русия към този момент не е модел. Днес никой не се стреми да я последва. Руското управление не може да се помири с сходна загуба на значителност. Вместо да печели благосклонности, Русия реагира с бомби и ракети. Това демонстрира, че надценява ресурсите си и дълготрайните си благоприятни условия.

Това не е разтуха, защото Путин става все по-опасен. Както Тръмп е непредвидим, по този начин Путин не е предвидим. Той може да печели точки само с изненадващи светкавични войни. Истинско изкуство би било да се накара Путин да поведе Русия по кротичък път и икономическо развиване.

------------ Броят на заетите младежи спада двойно за 10 години.

Пазар на труда

Активизирането на работната мощ е най-вече при възрастните

От коментар на Петър Ганев за седмичния бюлетин на Института за пазарна стопанска система

Фотограф: Цветелина Белутова
През тази седмица Национален статистически институт разгласява данните от наблюдението на работната мощ през първото тримесечие на 2018 година При прегледа на данните би трябвало да се имат поради две неща. Първо, не трябва да се вършат генерални изводи единствено от първото тримесечие на годината - то по-скоро подава сигнал какво можем да чакаме. Второ, първите три месеца на годината обичайно са интервалът с най-ниска претовареност заради неналичието на сезонните служащи, които повишават заетостта в топлите месеци. С тези две ангажименти, ето някои вести от данните:

Броят на заетите се усилва с близо 63 хиляди души през първото тримесечие на 2018 година по отношение на първото тримесечие на 2017 година При намаляващо население всяко тримесечие с растеж в абсолютния брой на заетите е добра вест – такива бяха на процедура и всички тримесечия през предходната година;

В районен проект добър старт на годината означават необятната област София (30 хиляди нови заети в столицата София и Софийска област), Велико Търново (9 хиляди нови заети) и Бургас (близо 9 хиляди нови заети). Пловдив, който в края на предходната година изпревари всички, в този момент отбелязва по-скромен растеж от 5 хиляди нови заети;

Солиден брой области на север също потеглят добре, което дава отговор на упованията ни за активизация на вторичните стопански центрове – към положителното показване на Велико Търново се причисляват Русе (близо 5 хиляди нови работни места), Плевен (близо 5 хиляди нови работни места), Ловеч (над 4 хиляди нови работни места) и Силистра (над 4 хиляди нови работни места). Североизточният район стартира годината едва, отпред с област Варна, където има спад на заетостта с близо 8 хиляди души. Все отново хубаво е да отбележим, че коефициентът на претовареност на Варна остава малко над този на Бургас;

Интересното е, че близо половината от новите заети са с висше обучение. Заетите висшисти към този момент минаха границата от 1 млн. души, като съответно при тях коефициентът на претовареност е 72% в групата на 15+ години и цели 85% в групата на 15-64 години. През предходната година новите работни места бяха в голяма степен съсредоточени в среднистите, до момента в който висшистите стояха общо взето на едно равнище. Важно ще бъде обаче представянето на среднистите и хората с главно обучение в идващите тримесечия, защото там е огромната група на неработещите и надлежно евентуално новите заети;

Безработицата (15+ години) пада с нови 1,2 процентни пункта по отношение на първото тримесечие на 2017 година и доближава до 5,7% през първото тримесечие на 2018 година Това е спад от близо 36 хиляди души, като 80% от спада е съсредоточен при дамите. Всъщност това е рекордно ниска безработица за първите три месеца на годината. Най-вероятно коефициентът на безработица ще падне до към 5% още в границите на годината, като съответно при дамите ще отбележим връх от под 5% безработица при дамите още към средата на годината;

Притеснения можем да имаме във връзка с демографията и нейното отражение на пазара на труда. Активизирането на работната мощ е най-вече при възрастните – голямата част от повишаването на работната мощ е съсредоточено в групата на 55-64 годишна възраст, като близо половината от новите заети са точно в тази група. Тук явно въздействие оказва и продължаващото повишаване на пенсионната възраст от началото на всяка последваща година;

При младите (15-24 години) коефициентите на претовареност и безработица също имат позитивна динамичност, само че демографията оказва сериозен напън. Тъй като постоянно съпоставяме сегашната обстановка на пазара на труда с тази от 2008 година, задоволително е да кажем, че броят на заетите в групата 15-24 години през първото тримесечие на 2018 година е 127 хиляди души, до момента в който през първото тримесечие на 2008 година е бил 249 хиляди души – спадът на процедура е двоен в границите на тези 10 години. Тук аргументите би трябвало да се търсят във все по-популярното висше обучение зад граница, студентските бригади и емиграция (била тя краткотрайна или постоянна).

В умозаключение можем да кажем, че продължава позитивната динамичност на пазара на труда, като наклонността е безработицата да спадне до близо 5%. В първите месеци на годината се следи оживление във вторичните центрове в страната, изключително в тези на север, което е доста добра вест и можем единствено да се надяваме тази динамичност да се резервира през идващите месеци. Големите провокации в идващите 2-3 тримесечия ще са хората със приблизително и главно обучение и тяхното включване на пазара на труда, както и активизирането на повече младежи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР