© Надежда Чипева След като България загуби част от еврофинансирането

...
© Надежда Чипева След като България загуби част от еврофинансирането
Коментари Харесай

Брюксел иска България да върне 11 млн. лв. за обхода на Габрово

© Надежда Чипева След като България загуби част от еврофинансирането от предишния програмен интервал за обхода на Габрово, в този момент я грози и налагането на финансова промяна от Европейската комисия (ЕК). Обектът, дълъг 23 км, коства над 90 млн. лева и стартира да се строи още през 2013 година, само че по редица аргументи се забави съществено във времето.

Тъй като обходът не е бил приключен до крайния период 31 март 2019 година, през юни 2019 година Европейска комисия е почнала процедура за финансови корекции, излиза наяве от отговор на транспортния министър Росен Желязков до депутати от Българска социалистическа партия. Става въпрос за сумата от 5.66 млн. евро, или малко над 11 млн. лева Последната информация е, че планът ще бъде приключен в края на ноември.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В началото на декември 2019 година България ще показа спомагателна информация за обекта пред Европейска комисия. " Имаме неофициално увещание от европейските служби, че при довеждане докрай на обхода на Габрово в границите на 2019-а финансовата промяна по плана ще бъде оттеглена ", споделя още Желязков.

Какво остава да се построи

Проектът беше разграничен на две етапи, като първата, която стартира през 2013-а и се извършва и сега, включва 20-километров сектор дружно с връзката на обхода с път I-5 Русе - Велико Търново - Свиленград, която е дълга 3.1 км. Втората фаза е тунелът под Шипка, само че за него няма планувано финансиране и ориста му е неразбираема.

Изпълнител на първата фаза е обединяване сред " Хидрострой " на Велико Желев, " Пътни градежи - Велико Търново " и " Пътиженерингстрой – Т ", които са с съвсем равни дялове.

" Над 90% от трасето е асфалтирано, положени са дренажи и водостоци, в този момент следва полагане на износващ слой и банкети ", изясни пред " Капитал " Филип Маринов, шеф на " Пътни градежи - Велико Търново ", които сега довършват обекта. Липсващата част е точно етапната връзка. " Там сме по-назад, на равнище земни работи, като в околните дни ще стартираме да работим по пътната структура ", сподели той. По думите му проблемите с археологията и свличанията досега са решени. " Целта ни въпреки всичко е да спазим периода и до края на годината да приключим плана ", сподели Маринов.

Причините за закъснение на плана са няколко, само че строителите не са имали виновност за форсмажорните условия, отбелязва mediapool.bg. През 2014 година имаше обжалване от екоорганизации поради навлизането на трасето в парк " Българка ", напомня уеб страницата. През 2018 година пък са открити археологически обекти, а и е имало земни маси с капацитет за обрушване и срутване, изясни през юни тази година Златка Петева, шеф на дирекцията, която дава отговор за координацията на плановете по оперативна стратегия " Транспорт ", пред комитета за наблюдението й.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР