© Надежда Чипева С известно забавяне, Министерски съвет официално публикува

...
© Надежда Чипева С известно забавяне, Министерски съвет официално публикува
Коментари Харесай

Правителството предложи правила за електрическите тротинетки

© Надежда Чипева С известно закъснение, Министерски съвет публично разгласява препоръчани промени в Закона за автомобилните транспорти (ЗАП), посредством които се уреждат разпоредбите за електрическите тротинетки на пътя. Най-важното е, че те ще бъдат третирани като " самостоятелни електрически транспортни средства ". С някои изключения, те ще бъдат приравнени на колелата – ще би трябвало да имат бяла или жълта светлина начело и алена откъм гърба, за каращите ще бъде нужно да имат каски, както и светлоозтразителни детайли по време на тъмните елементи от денонощието.

Текстовете са пуснати за публично разискване и по тях ще се одобряват рекомендации и оферти в границите на две седмици, откакто преди този момент е имало 30-дневно публично разискване.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какво предлага Министерски съвет

Максималната позволена скорост за електрическите тротинетки по пътищата ще бъде 25 км/ч, като те няма да могат да се движат по улици първи клас, улици втори клас без велоалеи и пътища с оптималната позволена скорост над 50 км/ч. Забранено е и карането по пешеходни площи, както и използването на телефон в придвижване. В идеалния случай тротинетките ще се движат по велоалеите, а там, където няма – във допустимо най-дясно на платното.

Допълнителни забрани са каращите да не могат да карат без да държат кормилото, да се движат наоколо до друго транспортно средство, да карат паралелно един до различен, да транспортира предмети и така нататък

По отношение на възрастта, измененията в ЗАП плануват минималната възраст да е разграничена в две категории: 16 години, когато става дума за велоалеи и улици втори до четвърти клас, както и пътища с оптималната скорост до 50 км/ч, и 14 години, когато става дума единствено за каране по велоалеи. Предложението дава опция и за обособените общини да сложат по-ниски оптимални скорости, спомагателни условия за споделено прилагане и наложителни зони за паркиране.

Как ще се отразят измененията

Промени в ЗАП се чакаха още през лятото, откакто в края на август и началото на септември в София заработиха услугите за споделено прилагане Lime, Bird и Hobo, които подвигнаха неколкократно броя на тротинетките в града. Освен тях в София и другите огромни градове има значителен (но въпреки всичко неясен) брой персонални електрически тротинетки.

Ако бъдат гласувани измененията, те сигурно ще доведат до видоизменение по пътищата за тротинетките, които сега се карат на всички места, в това число и по огромните булевари и пешеходните зони. Компаниите за споделено прилагане в София работят посредством правилник на общината, като да вземем за пример техните тротинетки и сега са с оптималната скорост 25 км/ч. Този правилник обаче не важи за персоналните тротинетки, които ще бъдат контролирани едвам след приемането на закона.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР