© Надежда Чипева Пускането на вода през София изглежда лесно,

...
© Надежда Чипева Пускането на вода през София изглежда лесно,
Коментари Харесай

Пернишки поток

© Надежда Чипева Пускането на вода през София наподобява елементарно, само че поради можество неизяснени въпроси към проекта има риск от неточности.Изпълнението на плана неизбежно ще се забави, като не е ясно дали държавната компания " Монтажи " ще може да се оправи с осъществяването му.Преди да проработи новата ВиК връзка, водата в " Студена " може изцяло да свърши.
Водната рецесия в Перник като че ли стигна своята развръзка в събота, 18 януари, тъкмо два месеца след въвеждането на режима в стохилядния град. Спасителният проект планува вода да се обезпечи от водосборната зона на язовир " Бели Искър " през Рилския тръбопровод и контейнер Мало Бучино, където ще се построи помпена станция и довеждащ тръбопровод до Перник.

Дотук всичко звучи добре. Но няколко дни откакто държавното управление разгласи желанията си, се оказва, че има доста неизяснени въпроси към концепцията и царува безпорядък при подготовката за осъществяването й. Също по този начин към този момент е несъмнено, че реализацията на проекта ще отнеме повече време, в сравнение с беше декларирано. Икономическият министър Емил Караниколов сподели, че до 21 януари строителството ще стартира, само че в сряда то даже не е покрай старт. Не е ясно и дали изпълнителят - държавната компания " Монтажи ", ще може да се оправи със задачата.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Накратко - спешността ще би трябвало да се отсрочи. В същото време равнището на язовир " Студена " продължава да спада и има действителна заплаха до две-три седмици Перник да остане напълно без вода.

На ръба на тинята

Големият въпрос, който вълнува хората в този момент, е ще сработи ли проектът, до момента в който има вода в " Студена ". Краткият отговор е: Не. Мъртвият размер ще се доближи още при започване на февруари, в случай че се резервира сегашният воден режим. Планът за връзката с Мало Бучино, по оценки на държавното управление, които са мощно оптимистични, ще отнеме 45 дни, а по процедурата има още доста да се обяснява. Груби сметки демонстрират, че са нужни най-малко два месеца, с цел да проработи новият тръбопровод. Дотогава градът ще стартира да употребява вода от главния изпускател на " Студена " под равнището на мъртвия размер, където обаче водата е с по-лошо качество най-много поради замътяване.

" Най-големият риск е пречиствателната станция, тъй като тя е остаряла. Ние сега сме на доста дребен размер и при най-малкия приток се получава замътяване, което тя не може да преработи ", изясни още на 6 януари пред " Капитал " кметът на Перник Станислав Владимиров. Именно тази станция трябваше да се ремонтира с част от милионите, които държавното управление отпусна през декември. Плановете са да се изградят нови утаители, с цел да се утаяват в тях примесите, което ще разреши водата от " Студена " да може да се употребява за питейни потребности до месец април.

Не е ясно за какво самото държавно управление си слага неуместно нереалистични периоди, като този на Караниколов за старт на строителството. Процедурата би трябвало да мине през общинските препоръки на София и Перник, по-късно планът и финансирането да се одобрят от Министерския съвет. Проблем е и да се намерят подобаващите тръби, както и да се доставят помпите. Според добре осведомен източник срокът от 45 дни за строителството на 13-те километра тръбопровод може да се съблюдава, в случай че се работи 24 часа в денонощието.

Стара скица

Всъщност в показания като незабавно решение проект на държавното управление да се доставя вода до Перник през София няма нищо ново с изключение на въпросната водопроводна връзка.

Автор: Капитал
Водосборът на язовирите " Белмекен " и " Бели Искър " се е употребявал за София и предходни години, твърди осведомен източник на " Капитал ". В формалните графици на екоминистерството дори публично написа, че водите от въпросните събирателни деривации " Манастирска " и " Грънчарска " се подават към " Бели Искър " от началото на януари с решение от края на декември. Същото е било и през януари 2019 година, като това се постанова поради понижения през зимата приток и съвсем непрекъснатия оток на вода към София - към 3 млн. куб.м на месец при 7-8 млн. куб.м наличен размер в " Бели Искър ". Единствената разлика е, че в този момент ще се употребява новият и добре работещ контейнер на Мало Бучино, с цел да се достави Перник. Вероятно концепцията с " Белмекен " е показана като нова, с цел да не се провокира боязън у софиянци, че ще останат без вода. На доктрина подобен риск няма, само че може да се окаже, че по-голяма част от столицата (особено центърът) ще получава вода от язовир " Искър ". Добрата вест е, че " Софийска вода " разполага с задоволително технологии, с цел да следи пътя на водата и нейната наличност в действително време за разлика от неналичието на измервателни уреди в язовир " Студена " и в самия Перник.

Планът е към Перник да се насочват към 780 хиляди куб.м на месец. Това е с малко под плануваните за водния режим в града 804 хиляди куб.м за януари. С други думи, когато водата потече, би следвало да може да се продължи със същата скица на подаване (по 6 часа на ден), до момента в който " Студена " се изпълни. Все по-честите повреди и загуби по мрежата обаче може да объркат тези сметки.

Разтегливи понятия

Засега не е ясно кой е изготвил идейния план за новия тръбопровод или по какъв начин тъкмо ще се извърши той от държавната компания " Монтажи ", която е без опит във ВиК строителството. Фирмата ще би трябвало да извърши и обектите, за които държавното управление отпусна над 30 млн. лева на община Перник. Вариант е да се употребяват подизпълнители от частния бранш, само че те ще са определени непрозрачно и ще им се заплаща по неразбираем принцип. От принципала на " Монтажи ", Министерството на стопанската система, не дадоха отговор на две следващи запитвания от " Капитал " по тематиката.

Друго незнайно е по какъв начин изобщо се стигна до сумата 25 млн. лева и дали в последна сметка обектът ще коства толкоз, по-малко или повече. Пред организация " Фокус " пък доцент Петър Филков от Университета по архитектура, строителство и геодезия сподели, че цената към 2 млн. лева на километър водопровод го е впечатлила. В цената обаче се включва и помпената станция. Но по този начин или другояче количествено-стойностни сметки не са показани. Иначе се чака парите да бъдат отпуснати от бюджета за 2020 година с разпореждане на Министерски съвет.

Кой тъкмо ще дава отговор за този план също е загадка. Икономическият министър Емил Караниколов управлява щаба за справяне с пернишката рецесия. Той е и принципал на " Монтажи ", само че няма безапелационен отговор дали ще е възложител на строителството на новия тръбопровод и помпената станция. " Предстои след съвещание на Министерския съвет да бъде импортирано в Столичния общински съвет предложение за прилагане на ВиК мрежа на " Софийска вода " при избрани параметри. След като Столичният общински съвет вземе своето решение, ще можем да отговорим на въпросите Ви ", дадоха отговор от Министерския съвет в сряда.

Въобще пък не се приказва по тематиката по какъв начин ще се заплати разликата в цената на водата в София и Перник, откакто и миньорският град ще се зарежда по водопроводи на " Софийска вода ". Правителството съобщи, че цената за перничани няма да се качи. " ВиК Перник " обаче ще би трябвало да заплати на столичния концесионер с изключение на за пречистването и доставката на водата и за ток на помпената станция при Мало Бучино. Вероятно точната цена ще се посочи от Комисията за енергийно и водно контролиране.

Проектите в Перник се бавят

В последните дни на 2019 година страната отпусна над 30 млн. лева с Данък добавена стойност на община Перник за реорганизация на Главен клон 2 от водоснабдителната система, ремонт на пречиствателните станции за питейна вода и реорганизация на част от водопроводната мрежа. От началото на януари до в този момент обаче е предоставено единствено планиране на основния клон и станцията, а периодите за строителство са четири месеца. Междувременно общината чака отговор от Агенцията за публични поръчки (АОП) дали може да се подписа контракт с " Монтажи " без осъществяване на открита процедура. За ремонтите на водопроводи из града още не е изпратено писмо до АОП.

Ако по същия метод се проточи и стартът на осъществяването на избавителния проект с водопровода от Мало Бучино, перничани несъмнено не ги чака нищо хубаво до пролетта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР