© Надежда Чипева ПрофилСтефан Бумов е съосновател и главен оперативен

...
© Надежда Чипева ПрофилСтефан Бумов е съосновател и главен оперативен
Коментари Харесай

Да летиш в облака

© Надежда Чипева Профил
Стефан Бумов е съосновател и основен действен шеф на HeleCloud. Завършил е компютърни технологии в Технически университет – София, има следдипломна подготовка по маркетинг. Основател и някогашен изпълнителен шеф на аутсорсинг компанията " Софика груп " (Sofica), която през 2014 година беше купена от американския софтуерен холдинг TeleTech. Заемал е управителни позиции и в " Хюлет - Пакард България ", " Оракъл България ", " S&T България " и други Оглавявал е и Българската аутсорсинг асоциация (БАА). Компанията HeleCloud е съветник в региона на облачните услуги. Партньор е на Amazon Web Services. Компанията е учредена в Лондон преди три години от Добромир Тодоров, Бумов и Александър Колев. В София е главният софтуерен екип, управителен от Бумов. За три години компанията съумя да се развие и да притегли около30клиента от най-различни браншове. В София работят около40
специалисти в региона на облачната инфраструктура.Как се стигна до концепцията за HeleCloud?

- HeleCloud e английска компания. Централата ни е в Лондон където са и част от нашите консултанти и специалисти продажби, в София сме към 40 души консултанти плюс 10 за останалите действия, като в проектите си сме определили България като главното място за разгръщане.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Съосновател на HeleCloud е Добромир Тодоров, с който сме работили и преди и който живее във Англия от доста години. Имал е дългогодишна кариера в Amazon Web Services (ASWS) и е извънреден експерт в региона на облачните услуги. Имаше концепция да стартираме нов бизнес взаимно и ме предложения като човек с сполучлив предприемачески опит и познаващ IT бранша в България. И на мен този план с ясна вероятност за развиване ми хареса доста. Всички знаем, че AWS е безспорният водач на пазара на обществени облачни услуги. От друга страна, търсенето на този вид услуги в целия свят се разраства с бързи темпове. Разпознахме и опцията да бъде зает инженерен капацитет в България, който е на доста високо равнище и търси реализация посредством най-новите и съвременни ИТ технологии.

И събрах две и две - има голям, бързо разрастващ се пазар в международен мащаб, следи се дефицит на този вид фрагменти във всички страни в света, а поради прехода към обществения облак и инфраструктура занапред ще има интерес от от ден на ден бизнеси. От друга страна, поради предходния ми опит съм наясно какъв е инженерният капацитет тук, в България, и опциите за напредък. И стартирахме с HeleCloud преди 3 години.

Какво тъкмо вършиме от София?

- HeleCloud съветва компании от разнородни браншове и с друга величина да пренесат и изградят своята IT инфраструктура в обществената облачна среда на Amazon Web Services.

Ще илюстрирам с образец: до момента всяка млада компания стартираше бизнес с потребността от закупуване и инсталиране на няколко сървъра, системи за е-поща, платформи за ръководство на счетоводство и финанси, може би и система за ръководство на продажбите и други. Всички тези машини - сървъри, дискови пространства и мрежови инфраструктури, би трябвало да бъдат авансово построени и изискват равнище на познание и запаси, което за започващия и младия бизнес е времеемък развой и е доста постоянно ограничаващ фактор.

Самите ние в HeleCloud изградихме цялата си инфраструктура в облака, което ни лиши безусловно няколко дни. Всички съставни елементи са елементарно налични, имаш опцията да закупиш единствено това, което е характерно и належащо единствено твоята компания, и не се нуждаеш от спомагателна експертиза, с цел да управляваш системата.

Същото нещо е използвано и за огромни компании, които да вземем за пример желаят да уголемяват своето пазарно наличие в други страни. Много по-ефективно и бързо е това да стане през облачната среда.

HeleCloud специализира в решения, свързани с киберсигурност, промяна на IT системи, ръководство и оптимизация на системи в облака. Това е консултантски бизнес, само че в него има и един спомагателен съставен елемент – последващото обслужване и ръководство на потребителската инфраструктура в облачна среда. Тук се има поради освен общоприетата поддръжка при пораждане на някакви проблеми, а ръководство на сигурността, продуктивността и не на последно място ръководство и оптимизация на разхода за клиента. От друга страна, за фирмите е основно значимо да знаят по какъв начин се употребяват тези гъвкави запаси, с цел да са ефикасни и да имат опция да усъвършенстват потреблението им. Тези консултантски услуги се дават от нашия офис в България.

Как се развива бизнесът ви?

- Към днешна дата HeleCould работи с към 30 клиента. С множеството от тези клиенти имаме и цикличен бизнес, т.е. след приключването на един план същият клиент ни разпорежда нови и нови планове. Това е доказателство за качеството на услугите ни и равнището на експертизата на консултантите ни. С повече от 75% от клиентите ни сега работим по нови или спомагателни планове.

HeleCould е учредена през 2016 година, а интервенциите стартираха действително през 2017 година Вече сме в третата си година, като през 2018 година постигнахме сериозен растеж на оборота и фрапантно увеличихме броя на консултантите. В цифрово изражение HeleCould е пораснала четири пъти за една година по отношение на 2017 година Целта ни тази година е да удвоим бизнеса, като имаме ясни проекти за развиване и напредък на финансовите резултати. Този ритъм на напредък е предизвикателство да се поддържа, само че в случай че в края на годината достигнем 100 души, считам, че ще сме доста добър образец за сполучлив млад бизнес в България, работещ единствено за задгранични клиенти.

Сто души общо в Лондон и София?

- Да, като съотношението почти е 15 в Лондон и 85 консултанти в България.

Как се стигна до партньорството ви с AWS?

- Моят сътрудник и съосновател на HeleCloud Добромир Тодоров е един от първите чиновници на AWS в Европа и има изключителни знания и насъбрана експертиза във всички техни структури. Поради тази причина и фокуса ни върху AWS технологиите е разбираемо, че те видяха в нас висококвалифициран сътрудник с капацитет за развиване, а AWS има потребност от сътрудници с профила на HeleCloud. Огромно значение има и познанието на Добромир на положителните практики на AWS, които прилагаме в нашата компания.

Моделът на AWS е да работят непосредствено с най-големите си клиенти и да разчитат на сътрудници за всички останали планове. Виждаме, че нуждата от пълномощия пораства по-бързо от пазара, и действително потребността от сътрудници като HeleCloud става все по-голяма и се трансформира в ключ към растежа. Освен софтуерен сътрудник, който внедрява техните услуги и артикули, HeleCloud сме лицензирани да препродаваме тяхната инфраструктура и по този начин да предлагаме цялостна услуга.

Целта ни е HeleCloud да се трансформира във водещ сътрудник на AWS за Европа и Близкия изток, което ще стане в идващите три години.

Вие сте един от пионерите в аутсорсинг бранша в България. Защо избрахте този бизнес след него?

- Ако в BPO бранша е доста значимо по какъв начин си организираш и управляваш процесите, с цел да предлагаш висококачествена интегрирана услуга на клиентите си, при HeleCloud имаме стъпка нагоре в основаването на стойност за клиентите и тук към този момент приказваме за доста повече експертна и даже креативна работа в границите на консултантските услуги. Неслучайно споделих, че наемаме хора с опит и високо софтуерно и експертно равнище. Промяната за мен беше разумна стъпка в моята кариера като експерт и бизнесмен - преди аутсорсинг бранша се занимавах с IT, само че от комерсиална позиция.

Аз обичам смяната, за мен тя е първо нужда и по-късно предизвикателство. Колегите в предходния ми бизнес споделяха, че " всяка година все едно работим в друга компания ". Промяната е движеща и мотивираща.

Разкажете за едно мъчно решение в досегашната си кариера. Как се справихте с проблема?

- Общото и в предходния, и в настоящия ми бизнес е, че работя с хора. А работата с хора значи непрекъснати сложни решения в разнообразни аспекти – от това да дали да се влага в професионалното и личностно развиване на един сътрудник, през това да отговориш на високите упования като шеф и да създадеш предизвикателно място за развиване до това да се разделяш с интелигентни експерти, които обаче на дава отговор на средата в компанията. Да направиш по този начин, че ярки характерности, извънредно интелигентни и амбициозни инженери, да работят в екип, да се допълват един различен, с цел да съветват на високо равнище един клиент, е извънредно мъчно и предизвикателно. В този ред на мисли най-тежките ми решения постоянно са били свързани с хората.

Трудно е и да си бизнесмен - сега, в който действително излезеш на предприемаческата сцена, сложните решения са ежедневие. Управлението на риска е доста по комплицирано и изисква гъвкави и от време на време новаторски решения, когато си бизнесмен - всяко твое решение на процедура носи риск.

Трудно ли беше да се откажете от Sofica?

- Трудно ми беше да си потегли, не толкоз да я продам. Продажбата преглеждах като опция за компанията да се развие на идващото равнище. Всички знаем, BPO бизнесът изисква мащаб - не може, ограничавайки се в София, да направиш една компания международен водач. Сделката с TeleTech беше образец за това по какъв начин въз основата на мащаба на една голямата компания, обединена с бутиковия сполучлив бизнес на Sofica, можеш да създадеш доста сполучлив бизнес в Европа. Въпреки това тръгването ми беше доста мъчно решение, в това число и на прочувствено равнище – като да оставиш детето, което си отгледал от бебе, да продължи единствено по своя път.

Ако можехте да върнете кариерата си обратно, бихте ли трансформирали нещо?

- Моите бизнес умения са образувани в липса на каквато и да било пазарна стопанска система и правила за правене на бизнес, само че в това време извънредно динамична среда и в интервали на плевел напредък. В огромна степен хората от моето потомство са се учили на правене на съвременен бизнес главно от практиката, като това не изключва смисъла и на образованието, което имаме. Ако бях израснал обаче като експерт в по-структурирана среда или по-установена като пазарни взаимоотношения, несъмнено пътят ми щеше да бъде радикално друг. Но аз го одобрявам подобен, какъвто е. Не, не бих трансформирал нещо значително - може би само е трябвало малко по-рано да се откажа от корпоративния свят и да потегли по пътя на предприемачеството.

Според вас нужно ли е бизнес обучение, с цел да е сполучлив един бизнесмен и началник?

- За бизнесмена не е наложително бизнес образованието и образците са видни в международен мащаб. За мениджъра не е по този начин - когато ролята ти е да управляваш хора и да отговаряш за развиването както на бизнеса, по този начин и на чиновниците, несъмнено нуждата от съответното обучение и умения и пълномощия е наложително. Част от моите достижения, и в което, имам вяра, съм съумял, са лидерските умения, които имам и съм развил, а не преставам да развъртвам. Това да увличаш хората, да развиваш професионалиста в тях, да мотивираш да желаят повече и да реализират повече и на които създаваш благоприятни условия е, което ме удовлетворява и зарежда с нова сила. Q&A:
Какви устройства употребявате в всекидневието си? Лаптоп или смарт телефон?

Смартфон и таблет. Все по-малко употребявам преносимия компютър си.

Какви бизнес четива бихте предложили?
Обичам да чета биографиите на сполучливи водачи - главно свързани с технологиите. За мен съставлява интерес методът на мислене на тези хора, какво ги прави разнообразни и съумели.

Имате ли занимания?
Хобитата са ми повече от свободното време за практикуването им. Карам ски от доста години, както и кайт сърф, обичам и мотоциклетите - общо взето, всички спортове, изискващи носенето на каска.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР