© Надежда Чипева Още по темата Вечерни новини: Мъск иска

...
© Надежда Чипева Още по темата Вечерни новини: Мъск иска
Коментари Харесай

Вечерни новини: САЩ с нови санкции за Русия заради "Новичок", без палатки и плажуване на дюни

© Надежда Чипева Още по тематиката
Вечерни вести: Мъск желае да смъкна Tesla от борсата, единствено български компании ще строят тунел " Железница "

И още: Китай и Съединени американски щати взаимно си постановат мита на импорт за 16 милиарда долара; Стачката в Ryanair обхвана и Германия; Двама нови заместник-министри назначи Борисов
8 авг 2018
Вечерни вести: Нови ограничавания за пушене, оптимизъм за автомагистрала " Хемус " от Борисов

И още: Тръмп заплашва фирмите, които вършат бизнес в Иран; Пожари бушуват в Южна Португалия; Защо Китай забрани новия филм за Мечо Пух
7 авг 2018 Настъпи ли този път Илън Мъск Tesla-та, майтапят се в обществените мрежи във връзка почналото следствие на борсовия регулатор в Съединени американски щати. Друга забавна вест от деня още веднъж идва от Съединени американски щати - желанието на страната да наложи нови стопански наказания на Русия поради случая " Новичок ", макар неприкритата благосклонност на Доналд Тръмп към съветския водач.

В България пък и посред лято не липсват " в случай че мине " проблеми. Туристическото министерство прави нов опит да прокуди от дюните плажуващи и палаткуващи, а Агенцията по храните бързешком се контракти директно за доставка на препарати за чумата по овцете с...компютърна компания.

НАЙ-ВАЖНОТО

Нов опит за възбрана за палатки и плажуване на дюни


Да се вкара експлицитна възбрана за слагането на палатки и плажни такъми като чадъри, хавлии и други върху дюни като санкциите за това могат да доближат до 25 хиляди лева за наново нарушаване, планува план на туристическото министерство за смяна в закона за черноморското крайбрежие, който е оповестен за публично разискване. Досега палаткуването върху дюни не беше неразрешено със закон. С промените се не разрешава също и слагането на каравани върху пясъчните дюни.

Въпреки че дюните са предпазени, в България постоянно гръмват кавги със строителство върху дюни. От четири години Министерство на туризма отсрочва вписването и категоригизирането на дюните по Черноморието в така наречен кадастрални карти и това всекидневно служи за опрощение на локалната власт, че не знаят дали градежите на плажа са върху дюни и дали са законни или не. Вместо да поправи този " пропуск " обаче министерството в последно време е доста по-активно в опитите да забрани свободното къмпингуване и палаткуване.

Съединени американски щати постановат стопански наказания на Русия и поради " Новичок "

Съединени американски щати ще наложат нови стопански наказания на Русия поради нападението с бойното нервнопаралитично вещество " Новичок " против някогашен съветски разузнавач във Англия. Преди няколко седмици Съединени американски щати подредиха на 60 дипломати и техните фамилии да изоставен, след което закриха съветското генерално консулство в Сиатъл. Повече от 20 страни одобриха изказванията на Лондон за задоволително достоверни, с цел да изгонят десетки съветски дипломати в символ на взаимност.

Засега публична подробна информация за ограниченията няма. Според източници на NBC първо ще бъде неразрешено издаването на лицензи за експорт за Русия на артикули, засягащи националната сигурност. От страната ще се желаят гаранции, че повече няма да употребява химически оръжия и да позволи инспекции. Ако това не се случи, ще се намали равнището на дипломатически връзки, възбрана на " Аерофлот " да лети до Съединени американски щати и прекъсване на съвсем целия импорт и експорт сред двете страни. Възможно е засегнатата от глобите търговия да доближи стотици милиони долари.

Борсовият регулатор в Съединени американски щати стартира инспекция на Tesla

Американският борсов регулатор стартира инспекция на Tesla, откакто във вторник Илън Мъск заяви в Twitter, че планува да смъкна компанията от борсата, оповестява Wall Street Journal, базирайки се на източници. Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища в Съединени американски щати (SEC) е попитала компанията дали известието се основава на действителни обстоятелства и за какво е било направено посредством онлайн платформата, а не посредством публично подаване на документи. SEC разрешава на фирмите да популяризират вести посредством обществени медии, само че единствено в допълнение към регулаторните заявки.

Посоченото от Мъск изискване за събаряне от борсата е акциите да стигнат цена 420 $ (те надвишиха 380 $ през вчерашния ден след " туита " ), а за договорката ще са нужни 72 милиарда $. Tesla обаче към този момент не е разкрила никакви източници на финансиране на договорката и нито един вложител не е подкрепил обществено проекта. Специализирани във финансовата сфера юристи предизвестиха, че Мъск може да се окаже в съществено усложнение, в случай че част от изказването е " погрешно " и в случай че не е обезпечил финансирането безусловно, което може да се счете за пазарна операция.

СНИМКА НА ДЕНЯ
Еквадор разгласи изключително състояние поради напора на венецуелски мигранти


Еквадор разгласи изключително състояние в три свои провинции поради напора на венецуелски мигранти, влизащи в страната през северната й граница с Колумбия.Министерството показва, че всеки ден в Еквадор влизат до 4200 венецуелски мигранти.Извънредното състояние ще трае до края на август. Целта е да бъдат ситуирани на място лекари и обществени служащи, които да се погрижат за мигрантите.Хиперинфлацията и дефицитът на артикули от първа нужда докара до всеобща миграция на венецуелци, които нормално минават през Колумбия на път за Еквадор, Перу и Чили.

[Associated Press]

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Колко е междинната месечна заплата през второто тримесечие

Утре националната статистика ще разгласява придвижванията по няколко стопански индикатора, измежду които и междинната брутна месечна работна заплата в България на национално и районно равнище. Известни ще станат и сумите на продажбите на български артикули в чужбина през май (в ЕС) и юни (в трети страни).
През първите месеци на годината темпът на нарастване на възнагражденията в страната леко се забави. От друга страна обаче растежът на продуктивността на труда се форсира, което е добра вест за цената на единица създадена продукция и конкурентоспособността на страната. Износът към трети страни пък наподобява ще има неприятна година - продажбите към май са доста под тези през 2017 година

КАКВО ИНТЕРЕСНО
IKEA oткрива първия си магазин в Индия


Шведската мебелна верига Ikea открива през днешния ден първия си магазин в Индия, предлагайки на най-бързо растящата междинна класа в света мебели и храна, въодушевени от Северна Европа. Магазинът се чака да посреща годишно 6 милиона гости в комплекса си от 13 акра в покрайнините на четвъртия по величина индийски град Хайдерабад. Компанията ще предлага 7500 продукта, като 1000 от тях ще продават за под 200 рупии (2.91 долара). Това е първият от 25-те обекта, които " Икеа " възнамерява да отвори Индия до 2025 година. Той става факт след минимум 12 години изследвания на Индия, която е евентуално да изпревари Съединени американски щати и да стане втори по величина в света пазар на междинната класа до 2022 година. Дотогава продажбите на артикули за дома евентуално ще доближат 15.3 милиарда $ по отношение на 12.9 милиарда $ предходната година по данни на компанията за пазарни изследвания Euromonitor International.

Фотограф: Danish Siddiqui

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Wizz Air пуска полети от София до Ейлат в Израел от 10 ноември - два пъти седмично - вторник и събота. Нискотарифният транспортьор към този момент лети до Тел Авив от 2014 година Ейлат, прочут като ваканционната столица на Израел, е най-южният град в страната на брега на Червено море.

Японските концерни Suzuki, Mazda и Yamaha признаха, че са фалшифицирали данни за горивната успеваемост и излъчванията отработени газове, месец откакто това направи Nissan. Установяването на новите нередности идва след серия от кавги, поставили леке този път върху японската автомобилна промишленост.

Аржентинските сенатори отхвърлиха законопроекта за узаконяване на абортите до 14-ата седмица от бременността, признат през юни от долната камара на Народното събрание. Това попари очакванията на феминистките организации в родината на папа Франциск.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО
Оскарите вкарват категория " известни фими ", повдигайки доста въпроси


Фотограф: Brendan Mcdermid
Притеснена от спадащия ефирен рейтинг на церемонията по раздаването на Оскарите, филмовата академия разгласи няколко промени. Основните включват нова категория - за известни филми, а другата - редуциране на телевизионното лъчение до 3 ч. като някои статуетки ще се раздават по време на рекламите, оповестява NYTimes.
С одобряването на измененията, свързани с телевизионното лъчение, академията признава това, което е явно от години, написа изданието. И то е, че оскарите са все по-непопулярни. През тази година феновете на церемонията са били 26.5 млн., което е спад с 20% по отношение на предходното издание. Преди четири години аудиторията на блестящото събитие е била 43.7 млн. души.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ
Kомпютърна компания незабавно ще достави препарати за диагностициране на чума по овцете и козите


Наскоро записана компютърна компания незабавно ще достави на Българската организация по сигурност на храните препарати за потвърждаване на диагнозата за чума по овцете и козите за над 336 хиляди лева без Данък добавена стойност, излиза наяве от регистъра на публичните поръчки. Новината популяризира първо уеб сайтът agronovinite.com.
Процедурата - договаряне без авансово съобщение, е открита на 31 юли 2018 година За присъединяване е поканена единствено " Глобул Вижън 2018 ". Тя е основана на 29 юни – осем дни откакто БАБХ откри първото огнище на заболяването. Компанията се занимава с продажба на компютри, хардуер, софтуерни артикули, ремонт, поддръжка и така нататък Оказа се обаче, че била единствената на територията на страната с оторизация от френския производител " ID VET " да предлага нужните препарати, излиза наяве от претекстовете за избора й. Собственик не 28-годишният Никола Явахчов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР