© Надежда Чипева Още по темата Трети пол и други

...
© Надежда Чипева Още по темата Трети пол и други
Коментари Харесай

Корупцията в България е навсякъде в управлението според доклад на САЩ

© Надежда Чипева Още по тематиката
" Трети пол " и други операции

Как незнанието се трансформира в национална идея
12 яну 2018
Правата на индивида през 2016 г: под ботуша на омразата и безнаказаността на корупцията

Годишният отчет на Българския Хелзинкски комитет съдържа плашещи заключения за фрапантния скок на подбуждането към ненавист и принуждение и абсолютния провал на свободата на изложение
20 апр 2017 Най-значимите проблеми, свързани с правата на индивида в България, включват тежките условия в пандизите и арестите, липса на съдийска самостоятелност, корупцията във всички клонове на ръководството, трафика на хора и принуждение от страна на обществото върху етническите малцинства. Това установи годишният отчет на Държавния департамент на Съединени американски щати за положението на човешките права по света през 2017 година

В документа за нашата страна се отбелязва, че управляващите са подхванали стъпки за санкции на чиновници в службите за сигурност да вземем за пример, които правят нарушавания на правата на индивида, само че дейностите на държавното управление са незадоволителни и безнаказаността остава проблем.

Докладът отбелязва и влошеното положение на свободата на словото, като преглежда и някои съответни случаи на напън върху медиите.

Повсеместна корупция

В отчета за поредна година необятно отразяване получават проблемите с корупцията и независимостта на правосъдната система. Според Държавния департамент на Съединени американски щати корупционни практики, свързани с чувството за безотговорност се виждат във всички сфери на ръководството - подкупи, спор на ползи, създаване на схеми за заграбване, злоупотреби, нарушавания при публични поръчки, търговия с въздействие и така нататък

Докладът цитира неправителствени организации, съгласно които корупцията е най-належащият политически, стопански и обществен проблем в страната. Отбелязва се и докладът на прокуратурата за 2016 година, съгласно който за ефикасна битка с корупцията са нужни основни промени в Наказателния и в Наказателно-процесуалния кодекс. Припомня се казусът с депутата Живко Мартинов, прочут като " Суджук гейт ", а също и делото против Кирчо Киров за злоупотреби.

Случаите на корупция включват и правосъдната система, и правоприлагането, написа в отчета. Отбелязват се няколко случая на корупция по граничните пунктове и повдигнатите обвинявания против митничари на Кулата и Свиленград.

Докладът цитира и данните на Програма достъп до информация, съгласно които през 2016 година единствено 36% от обществените институции са отговаряли на законовото условие за издание на декларациите за спор на ползи на техните чиновници.

Цитират се отзиви на неправителствени организации, че измененията в Наказателно-процесуален кодекс, които влязоха в действие на 4 ноември т. година, доста са снижили стандартите за обективен правосъден развой посредством основаване на благоприятни условия за ограничение на процесуалните права на обвинените. Сочи се също по този начин, че съгласно някои наблюдаващи измененията в юрисдикцията на Специализирания углавен съд го превраща в ексклузивен съд.

В подтекста на справедливост на ненарушим персонален живот и преписка се сочи, че през август м.г. ръководителят на Националното бюро за надзор върху СРС Бойко Рашков е декларирал, че има информация за случаи на нелегално подслушване на политици, магистрати публицисти, направено за заплашване, напън или изнудване.

Лоши условия в пандизите

Подробно внимание в отчета се обръща на неприятните условия в пандизите и арестите у нас. Няма усъвършенстване в материалните условия в местата за отнемане от независимост в София, Бургас и Варна, написа в него. Споменава се за постоянно принуждение и изключителна приложимост на мощ от страна на управляващите. Другите непрекъснати проблеми, включват пренаселеността, неприятни материални условия, неприятни хигиенични и санитарни условия, непълен достъп до отопление, вода и електричество, нищожно обзавеждане, в това число липса на спално долни дрехи, незадоволително количество и качество на храната и питейната вода, липса на личен състав.

Проблемът с ромите

Докладът се задълбочава в пробемите на ромското етническо малцинство, които се появяват в няколко раздела на документа. Първо, се отбелязва, че ромската общественост не е политически показана на централно равнище за разлика от турското малцинство, макар че въпреки всичко имат свои представители на избираеми позиции на локално равнище, означават американските управляващи.

В частта за " малцинствата " Вашингтон подлага на критика София и поради възбраната за езици, разнообразни от българския, по време на провеждането на предизборна акция. В отчета се показва и казусът с кмета на Кюстендил Петър Паунов, който през 2015 година изключи живеещите в ромския квартал " Изток " от референдума дали да се кандидатира за трети мандат.

Като цяло се усилват актовете на расова дискриминация против ромите, написа в отчета, който цитира мнение на Българския хелзинкски комитет. Според американските управляващи медиите в България " постоянно разказват ромите и другите малцинствени групи, употребявайки дискриминиращ, обезценяващ и унизителен език ". Националистически партии като " Атака " и " Патриотичния фронт " базират политическите си акции на мощни антиромски, антитурски и антисемитски послания и изразителност, написа в отчета. В него се напомня и неоправдателната присъда на Бургаския областен съд против вицепремиера Валери Симеонов поради негово антиромско изявление от 2014 година

Докладът обръща внимание на антиромските митинги в Асеновград и други градове на страната през предходната година поради конфликти сред етнически роми и локални общности.
В документа се изброяват и повишените произшествия с тирада на омразата и закононарушения от ненавист против турци, роми, мюсюлмани, евреи и бежанци. В него написа още, че неналичието на обвинявания против закононарушения от ненавист продължава да е проблем, както и ниските и условни присъди, които се дават на наказаните.

Забелязани са и проблемите с етническата сегрегация на цели учебни заведения. " Ромските деца постоянно посещават де факто сегрегирани учебни заведения, където те получават неприятно обучение. Има образци на етнически българи, които напущат десегрегирани учебни заведения и по този метод още веднъж ги сегрегират ", показва отчетът.

Медиите остават в мъчно състояние

За поредна година в отчета се отбелязва и влошеното положение на свободата на словото, въпреки то не е маркирано в групата на най-значимите нередности. Според документа като цяло независимост на изложение и на пресата има и тя се съблюдава публично от държавното управление, само че има корпоративен и политически напън върху медии, непрозрачна централизация на благосъстоятелност и дистрибуция, както и непряка държавна поддръжка за обособени медии посредством обществен запас.

Като съответни проблеми са маркирани санкциите от страна на Комисията за финансов контрол против " Икономедия ", абсурдът " ЦУМгейт ", оголен от издателя на " Сега " Сашо Дончев, а също и натискът върху сатиричния вестник " Прас прес ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР