© Надежда Чипева Още по темата От Дневник: Поправка в

...
© Надежда Чипева Още по темата От Дневник: Поправка в
Коментари Харесай

Бюджетната комисия намали субсидията за партиите, но само за тези извън парламента

© Надежда Чипева Още по тематиката
От " Дневник ": Поправка в Изборния кодекс ще облагодетелства огромните партии

Бюлетините с маркирано " Не поддържам никого " ще се смятат за действителни и ще вдигнат прага за влизане в Народното събрание
от Дневник,20 апр 2016
Осиновени от страната

Бюджетното финансиране на партиите нямаше да е проблем, в случай че политическата система не беше изгубила публично доверие
29 ное 2013 Годишната държавна дотация за партиите, които са получили един % от гласовете на последните парламентарни избори, ще бъде фрапантно понижена. Сега тя се дефинира по същия метод, както за обединенията, прескочили четирипроцентната преграда за влизане в Народното събрание - по 11 лева за всеки извоюван от партията глас на последните парламентарни избори. Цената на електоралния глас се дефинира всяка година със Закона за държавния бюджет, оптималният й размер е стигал и до 12 лв..
В четвъртък, при гласуването на текстовете в закона за бюджета за 2018 година в парламентарната комисия по бюджет и финанси, депутатите утвърдиха предлагането на " Воля " извънпарламентарните партии да получават по 1 лева за извоюван глас на вота през март. Същевременно оставиха същия размер на дотацията за парламентарните партии - по 11 лв. на глас.
В момента единствената извънпарламентарна партия, която взима държавна дотация, е партия " Възраждане " на Костадин Костадинов, само че водачът й твърди, че я подарява. Той е някогашен член на " Атака ", някогашен шеф на историческия музей в Добрич и някогашен консултант в общината във Варна. Известен като индивидът, който водачът на " Воля " Веселин Марешки блъснал, като по отношение на този скандал има формирано наказателно дело против зам.-председателя на Народното събрание за лека телесна щета и рекет, и това е един от случаите, по които Маршеки е със свален имунитет. При гласуването в бюджетната комисия в четвъртък по този начин се препускало по текстовете, че никой от присъствалите на съвещанието депутати, с които " Капитал " беседва, не беше сигурен кои тъкмо са подкрепили предлаганата от " Воля " смяна в размера на дотацията. Разбрало се, че няма срещу и въздържали се. Социалистите споделят, че не са знаели авансово за текстовете, тъй като им били раздадени малко преди комисията да се събере. Очакват в зала да има към този момент политическа позиция.

През юни т.г. посредством промени в Изборния кодекс " Воля " предложи промени в Закона за бюджета за 2017 година, с което за всички партии - парламентарни, както и извънпарламентарните, получили над един % на последните избори, дотацията да стане един лев за глас годишно. Сега очевидно са прецизирали концепцията си - единствено за извнпарламентарните партии с над 1 % извоювани гласове. Въпросът с държавното финансиране на политическите обединения беше част от референдума, иницииран от Слави Трифонов. Въпреки че резултатите от него не са наложителни, въпреки всичко в допитването най-висока поддръжка получи предлагането дотацията за партиите да стане 1 лева за глас. Веднага след референдума ГЕРБ разгласи, че ще изпълнят неговите позиции, без значение, че той не можа да събере задоволително участващи, с цел да стане наложителен. Бойко Борисов дори се ангажира да " занули " държавната дотация за партиите. После въпросът затихна. При внасянето на тазгодишния закон за бюджета, от ГЕРБ дадоха обещание да предложат полемика за понижаване на дотацията за 2018 година, само че до този миг не са подхванали нищо.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР