© Надежда Чипева Още по темата Мнения Daily - Да

...
© Надежда Чипева Още по темата Мнения Daily - Да
Коментари Харесай

Мнения Daily: Как европейският данъкоплатец дава власт на Пеевски

© Надежда Чипева Още по тематиката
Мнения Daily - Да си вземем Отечеството назад от усвоителите на порции

И още: Западните медии могат да станат разобличители на властта ни; Службите изгубиха професионалните си инстинкти
4 яну 2018
Мнения Daily - Безпределната лакомия движи застрояването на Пирин

И още: През тази година ще имаме най-малко една нова партия; Лондонските банкери може да са по-мобилни, в сравнение с си мислим
3 яну 2018
Мнения Daily - Чака ни московски вид тирания

И още: Иран: изпуснатият дух от бутилката; Напред към Дивия Изток на Европа
2 яну 2018 Медии в окови
Как европейският поданик дава власт на Пеевски


От текст на румънския публицист Мария Удреску за белгийския вестник " Либр Белжик "

Политически напън, неустановеност за работата, набези, закани... Вече години наред свободата на печата линее в България, най-лошата ученичка в Eвропейския съюз по този индикатор. В миг, когато страната поема ротационното председателство на Съвета на Европейски Съюз на 1 януари, редица публицисти и цивилен организации, пренебрегнати или заглушавани от българската страна, се обръщат към Брюксел, с цел да бият паника в лицето на все по-влошаващата се обстановка.

В годишната си ранглиста " Репортери без граници " подрежда София паралелно с огромен брой разрастващи се страни и даже зад тях. " Корупцията и тайният сговор сред медии, политици и олигарси са доста постоянно събитие ", акцентира организацията.
И това деформиране има своето лице: Делян Пеевски. Депутат от Движението за права и свободи, партията на турското малцинство, този човек доминира най-много над медиите - и де факто над българската политика.

Законът и анонимността на медиите

Влиянието на медийния магнат е, наподобява, доста по-значително от това, което се вижда публично. " Защото законът разрешава известна степен на анонимност във връзка с същинските притежатели на медиите ", споделя Стефан Тафров, български посланик и публицист.

В резултат олигархът, ухажван от политици от всички цветове, се е трансформирал във валяк, мачкащ всеки опозиционен глас и публицистиката, почтена да се назовава с това име. " Остатъчният плурализъм на българските медии е съществено застрашен. Качествените самостоятелни медии стават цел на всевъзможни преследвания. В това време медиите на господин Пеевски се занимават с безогледна политическа агитация и практикуват долнопробна публицистика ", предизвестява Стефан Тафров.

Проблемите и икономическата рецесия

През 2004 година, три години преди страната да се причисли към клуба на страните членки, България заемаше 36-о място в класацията на " Репортери без граници ". " Но проблемите започнаха да се появяват след икономическата рецесия. Засегнат бе целият международен щемпел, рекламният пазар се срина. В този подтекст като относително дребна страна България към този момент не е предпочитана за задграничните вложители. Те бяха заместени от тези български, които имат собствен политически и стопански дневен ред ", си спомня Стояна Георгиева, основен редактор на " Медиапул ", дребна, само че все по този начин авторитетна медия.

През 2010 година немската пресгрупа ВАЦ се отдръпна от България, сочейки с пръст " необятно публикуваните злоупотреби с власт " и " пазар, токсичен от взаимното преплитане на олигарси и политическата власт ". По този метод Делян Пеевски съумя несмущаван да изтъче мрежата на своите медии и да укрепи властта си.

Който е против държавното управление, е заливан с тиня

От март 2017 година Бойко Борисов е отпред на съдружно държавно управление сред ГЕРБ и " Обединени патриоти ", крайнодясна партия. " А Делян Пеевски, който официално е част от опoзицията, не стопира да хвали сегашната власт ", изяснява Теодор Захов, ръководител на Съюза на издателите в България.

Тези, които се осмеляват да провокират държавното управление, са заливани с тиня. Прoпaгандната машина е добре смазана. През 2013 година Делян Пеевски я употребява, с цел да дискредитира протестното придвижване против държавното управление. " Това отключи медийна война ", спомня си Ирина Недева, председателка на Асоциацията на европейските публицисти в България и журналистка в публичното радио БНР.

Днес медийната група " Икономедиа ", чиито издания са изключително сериозни към държавното управление, са цел на медиите на господин Пеевски, а към този момент и на правораздаването – което съгласно някои наблюдаващи е доказателство за неналичието на разделяне управляващите в страната.
Комисията за лишаване на нелегално добитото имущество (КОНПИ) наскоро стартира процедура за конфискуване парцелите на Иво Прокопиев, един от създателите на " Икономедиа ". Според " Юроактив " опозиционни партии стачкуват против обстоятелството, че " режимът на Борисов, на (главния прокурор) Цацаров и на Пеевски трансфораха КОНПИ в оръдие за репресии против свободата на печата и свободата на изложение ".

Остават публичните медии – Българска национална телевизия и БНР. " Същите тези медии, които при комунизма бяха възприемани от хората като рупори на властта, станаха по-независими и по-неутрални от частните медии с помощта на разпоредбите за плурализъм, на които са подчинени ", изяснява Недева. Но тази самостоятелност не се харесва. Промените в управителния екип на Българска национална телевизия основават опасения, че въздействието в нея на господин Пеевски прониква и там.

Един въпрос поражда в лицето на тази обстановка: по какъв начин е допустимо свободата на медиите да бъде нарушавана в самото сърце на Европейския съюз? " Заради икономическата рецесия и проблемите в еврозоната, както и поради мигрантската рецесия Европейски Съюз беше прекомерно ангажиран и не можеше да взема решение проблемите с Централна и Източна Европа. Европейски Съюз избира стабилността и затваря очи за протичащото се в тези страни. Има заплаха, когато се разсъни, да е късно ", предизвестява господин Захов.

Европари за евроскептични медии

Разпределянето на европейски средства от страна на държавното управление на някои медии " става по допустимо най-непрозрачния метод ", настояват от " Репортери без граници ". На процедура - да вземем за пример откупуването на рекламно място – по-голямата част от средствата отиват при медиите, позитивно настроени към властта, т.е. медиите на господин Пеевски. Има приключване на информация, че европейски средства отиват при... евроскептични медии. " Парите на европейския поданик дават власт на Пеевски и на олигарсите ", заключава госпожа Стояна Георгиева.

Затова Ирина Недева счита, че Европейският съюз " има право да вземе ограничения ". " Това даже е негов дълг ", споделя господин Тафров. " Мнозина желаят Европейски Съюз да свърши работата вместо българите. Но това, от което в действителност най-вече се нуждаем, е искреност. Положението може да се промени, в случай че Европа и Европейската комисия в частност още веднъж стартират да извършват задачата си да пазят свободата на печата и главните полезности на Европейския съюз. "

Като предходната година
Непрозрачното декемврийско размразяване на остатъка


От текст на Десислава Николова за седмичния бюлетин на ИПИ

Министерство на финансите ни зарадва с новината, че 2017 година е завършила с остатък по консолидираната стратегия в размер на към 800 млн. лв.. Така 2017 година доста прилича миналата година. Тогава също имаше струпване на сериозен остатък през годината, част от който се резервира и в края ѝ. Особеното на 2016 година беше, че в последна сметка остатъкът в края на годината се дължеше напълно на европейските средства, а в този момент евентуално на националния бюджет.

И тази година програмата за саниране на блокове " усвои " следващия си милиард от остатъка, който до ноември по консолидираната стратегия беше към 2.4 милиарда лв.. Министерски съвет на съвещанията си през декември утвърди редица по-малки спомагателни разноски по разнообразни бюджети, само че сумата на тези не нахвърля 200 млн. лв. от остатъка (по наши сметки).

Накратко, за поредна година станахме очевидци на безусловно непрозрачно харчене на остатъка от страна на Министерски съвет, без гласоподаване на смяна в закона за бюджета от Народното събрание и без явен план от кое място се взимат спомагателните разноски. Всяка по-сериозна смяна на бюджетните параметри без глобата на Народното събрание е жестоко тъпчене на Закона за обществените финанси, което стана процедура още с приемането на този закон.

Сред в допълнение гласуваните заплащания през декември по-големите единични суми са следните:

23.2 млн. лв. за лицензи на " Майкрософт " за администрацията
20.6 млн. лв. към общини за общински пътища, ВиК мрежи и така нататък
19 млн. лв. на МОН за обезпечаване на транспортни средства за възпитаници и безплатния им транспорт
14.2 млн. лв. на Българска национална телевизия " за разпространяване на стратегии посредством електронна съобщителна мрежа за наземно цифрово радиоразпръскване "
12.1 млн. лв. за покриване на дефицит в бюджета на правосъдната власт.
Прегледът на спомагателните бюджетни разходи навежда на мисълта, че е обещано на който е изискал. Въпреки това държавно управление или не изиска, или не съумя (в дребното оставащо време до края на годината) да похарчи целия остатък.

Така разноските през 2017 година общо за годината (по консолидирания бюджет) скочиха с близо 2 милиарда лв. по отношение на 2016 година до 33.6 милиарда лв. в унисон със заложения им растеж с бюджета за 2017 година При това този растеж на разноските се регистрира макар сериозните спестявания при плануваните финансови разноски поради към момента бавното асимилиране на средства по оперативните стратегии.

Като цяло в макроикономически проект 2017 година може да се окачестви като sans changement за фиска на страната – за поредна година има безпланов сериозен масраф в края на годината, общите разноски набъбнаха сензитивно по отношение на 2016 година, а годината завърши с остатък. Слабостите и порочните практики в бюджетното осъществяване от предходните години също се резервираха – законът за обществените финанси продължи да се нарушава от Министерски съвет, спомагателните разходи от остатъка се разпределяха непрозрачно и на правилото " който изиска, ще му се даде ", а спестявания от финансовите разноски още веднъж се прехвърляха към настоящи разноски и заплати без срам или опит за аргументиране.

Мнение Саудитска Арабия: курс към рискована смяна

Коментар на Лоай Мъдхун за Deutsche Welle

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман, който де факто ръководи страната, бързо си завоюва благосклонностите на международната общност. Защото желае в бързи темпове главно да реформира изтощената и идеологически закостеняла монархия. Амбициозният престолонаследник предприе първите стъпки за отваряне на саудитското общество, като мощно оряза пълномощията на всяващата боязън религиозна полиция. Тази религиозно легитимирана контролна инстанция ограничаваше персоналните свободи на хората десетилетия наред.

Международната общественост приветства и застъпничеството на Мохамед бин Салман за правата на добре образованите дами и по-специално за присъединяване им в икономическия живот на страната.
Същевременно в ултраконсервативната страна се прави и култулно-политически поврат. Скоро ще бъдат отворени публичните кина, които бяха неразрешени преди 35 години. Междувременно в Саудитска Арабия към този момент могат да се организират музикални концерти и театрални спектакли.

И въпреки всичко тези безспорно обилни и от дълго време нужни стъпки за либерализиране не могат да прикрият обстоятелството, че Мохамед бин Салман организира опасен и автократичен модернизаторски курс, който би могъл да разклати основите на монархията и да заплаши нейното битие в средносрочна вероятност.

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман

Фотограф: Handout

Жадният за власт Мохамед бин Салман не се стопира пред безскрупулни и радикални ограничения, когато става дума за укрепването на личната му власт, и това изключително отчетливо маркира разкъсване с досегашната политика на уравновесяване и разстройване на откритите битки за власт в кралското семейство.

Под предлог, че води битка против корупцията, Мохамед бин Салман подреди при започване на ноември да бъдат задържани доста богати предприемачи и министри, само че и някои принцове и високопоставени служители и ги затвори в първокласен хотел в Рияд. С тази вълна от арести Мохамед бин Салман целеше преди всичко да се отърве от съперници като принц Митеб бин Абдула - шеф на всемогъщата Национална армия и един от синовете на умрелия през 2015 година крал Абдула.

Арестите на предприемачи и медийни магнати пък трябваше да послужат за набирането на по този начин нужните финансови средства за реализирането на обхватната реформаторска стратегия на бин Салман - " Визия 2030 ". Присвоените държавни средства от някои от задържаните принцове и вложители се пресмятат на минимум 100 милиарда $.

Мохамед бин Салман и в този момент има голяма власт. Той е освен престолонаследник, а и началник на държавното управление, министър на защитата и министър на вътрешните работи. Тази централизация на власт в ръцете на един човек носи обаче доста опасности за бъдещето на най-силната стопанска система в Средния изток. Защото Мохамед бин Салман е емоционален дилетант в политиката. Неговата рискована районна политика е съотговорна за най-тежката филантропична рецесия в света - тази в Йемен. А последните му интервенции в ливанската и палестинската вътрешна политика са значително безуспешни.

Няма подозрение, че мощният човек на Саудитска Арабия има волята да реформира страната съгласно личните си показа. Неговата " Визия 2030 " още занапред буди огромни упования изключително измежду младежите в Саудитска Арабия. Само че властническо наложеното либерализиране си остава проблематично, тъй като няма демократична легитимация. Дълбоките стопански промени ще провокират обществени напрежения и опозиция измежду елементи от популацията, които през последните десетилетия бяха привикнали да не поставят персонално старания за благополучието на страната.

Комбинацията от автократичната централизация на власт, репресиите по отношение на опозиционните сили, неналичието на политическо и гражданско присъединяване в публичния живот и мъчителните стопански промени могат да доведат до безредици измежду популацията. А в най-лошия случай и да разклатят фундаментите на неустойчивата монархия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР