© Надежда Чипева Още по темата КФН предупреди потребителите за

...
© Надежда Чипева Още по темата КФН предупреди потребителите за
Коментари Харесай

Компании заблуждават клиенти с имена, близки до тези на инвестиционни посредници

© Надежда Чипева Още по тематиката
КФН предизвести потребителите за привиден капиталов медиатор
от Дневник,20 юни 2017
Крадците в никакъв случай не спят

Повишеното внимание остава най-хубавата отбрана против лъжливи от подправени брокери
12 фев 2017
КФН: " Глобал маркетс " има ново име - " Интерактив брокеридж "

Според регулатора сдружението с лишен лиценз продължава да се показва като финансова институция
17 фев 2015 Нелицензирани компании с имена, близки до тези на лицензирани капиталови медиатори, заблуждават евентуални клиенти. За това предизвести Комисията за финансов контрол (КФН) в свое известие. " Капитал " нееднократно е писал и разкривал разнообразни схеми с компании, които мамят, предлагайки скъпи бумаги и обещавайки висока рентабилност. Финансовият регулатор също излиза постоянно с предизвестия, а от време на време и с съответни имена на компании, които злоупотребяват и оферират услуги без лиценз.

В момента явно новата наклонност е това да става посредством имена на фирмите, които могат да заблудят, че става въпрос за лицензиран медиатор. " Наименованията постоянно съдържат името на лицензирания капиталов медиатор, като се прибавят означения " - ФРОНТ ОФИС " или други думи, които могат да основат илюзия у вложителите, че това сдружение е съответно лицензираният от Комисията за финансов контрол капиталов медиатор ", показват от финансовия регулатор.

В момента да вземем за пример има записано сдружение " Позитива фронт офис ". За него КФН предизвести още преди година, че прави активност без лиценз. Основният му капитал е едвам 100 лева, а притежателят му е 24-годишният Валентин Доцов, демонстрира информация в ДАКСИ. Името е явна отпратка с прилика към това на капиталовия медиатор " Позитива ", чийто лиценз обаче КФН лиши по този начин или другояче през юни предходната година. В Търговският указател има още две сдружения с такова уголемение, които са с по 100 лева капитал и същия предмет на активност, само че за тях категорично не е обявено да правят нерегламентирана активност.

" Чести са случаите, в които лицензирани капиталови медиатори подписват контракти с вложителите, в които се показват банкови сметки на записаните сдружения с сходни наименования, като се превеждат парични средства по банкови сметки, по които титуляр не е лицензираният медиатор ", излиза наяве още от известието на КФН.

Затова и от КФН предизвестява вложителите, че адресат на всяко заплащане, което е зародило от договорните връзки сред клиента и капиталовия медиатор, следва да бъде точно капиталовият посредник; банковата сметка, по която се превеждат пари, следва да е посочената в контракта банкова сметка с титуляр капиталовият медиатор.

" Парични средства, преведени по сметка на разположение, друго от капиталовия медиатор, няма да могат да бъдат обект на отбрана от Фонда за компенсиране на вложителите до плануваните в закона размери и да бъдат възобновени при положение на неплатежоспособност на сдружението ", показаха още от КФН.

Обикновено тези компании нямат уеб сайтове - за разлика от лицензираните капиталови медиатори. Затова всеки, който има подозрения, че е потърсен от привиден медиатор, може да си направи най-малкото труда да ревизира в интернет дали има подобен със уебсайт, да се обади в капиталовия медиатор, както и да види дали го има в регистъра на КФН.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР