© Надежда Чипева Още по темата Бизнесът очаква нови далавери

...
© Надежда Чипева Още по темата Бизнесът очаква нови далавери
Коментари Харесай

ЕСО прогнозира, че през 2027 г. ще има достатъчно ток и без АЕЦ "Белене"

© Надежда Чипева Още по тематиката
Бизнесът чака " нови далавери " в енергетиката

Опасенията са, че ще се усили студеният запас, което ще увеличи и цената на тока
13 мар 2018
Всички ВЕИ централи ще продават силата си на борсата от 1 юли

Производителите ще получат от страната твърдо закрепено заплащане над междинната пазарна цена
6 мар 2018
Енергийният регулатор утвърди новите шефове на ЕСО

Промените са подадени за регистриране в Търговския указател
11 фев 2018
Слънчевият януари подвигна производството на ток от фотоволтаици с 60%

Потреблението на електрическа енергия при започване на годината е намаляло с близо 13%
5 фев 2018
Тъмно разбъркване на властта в държавната ЕСО

Притеснителни са неналичието на причина за рокадата и биографиите на новите назначения
28 яну 2018 Поради съществуването на задоволително индустриални мощности, до 2027 година не се чакат усложнения в електроснабдяването на страната при естествени метеорологични условия и при естествена аварийност. Това е главният извод в Плана за развиване на преносната електрическа мрежа на България за интервала 2018-2027 година, направен от Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО) - предприятието, което ръководи електропреносната мрежа в България. Важно е да се означи, че в прогнозите не са включени АЕЦ " Белене " и Топлоелектрическа централа " Варна ", въпреки че последния се кани да проработи още веднъж още това лято.

Все отново, с цел да се подсигурява сигурността на доставките ще са нужни вложения за развиване на електропреносната мрежа, които се правят оценка на 1.291 млрд.лева. От тях 148.9 млн.лв. ще са привлечени европейски средства, а останалото - лични средства на ЕСО.

В отчета е открито още, че поради прираста на ВЕИ в страната ще има остатъчна разполагаемост за произвеждане на електричество от 6 500 000 до 7 900 000 MВч годишно или към 15% от разполагаемите мощности. Проблем обаче е балансирането на тези производители, защото активността им е доста непостоянна - вятърните централи работят главно през нощта, когато потреблението е едва, а слънчевите не оказват помощ през зимата, когато нуждата от ток е най-голяма.

Сценарии за бъдещето

От ЕСО обобщават, че през последните години не се следят ясно избрани трендове в брутното електропотребление у нас, а политиките за енергийна успеваемост (саниране, енергоспестяващи електроуреди и цели производства и т.н.) и навлизането на нови технологии вършат прогнозите за бъдещето много условни.

Разработени са обаче два сюжета. При оптималния брутното електропотребление съответствува със заложения тренд от Европейската комисия за интервала 2015-2025 година Предвижда се умерено увеличение на потреблението на ток и закъснение в използването на ограничения за енергийна успеваемост. Като цяло към 2027 година се чака брутното ползване да доближи 40 510 ГВч при малко под 39 000 ГВч за 2017-а.

Минималният сюжет обрисува задържане на равнището на електропотреблението за целия интервал по отношение на 2018 година, заради по-интензивно използване на ограничения за енергийна успеваемост. Така през 2027 година се чака електропотреблението да бъде 37 960 ГВч.

Нови мощности, без АЕЦ

От изследването на ЕСО излиза наяве, че в идващото десетилетие у нас ще проработят 647 мегавата нови енергийни мощности. Основната част от тях - 401 мегавата ще бъдат от възобновими енергийни източници. Останалото ще бъде обезпечено от модернизацията и удължаването на употребата на пети и шести блок на АЕЦ " Козлодуй ", декларирани когенериращи мощности (например на площадката на " Топлофикация София " ) и други.

" Поради заледяване на плана " Горна Арда " от страна на вложителите, същият не е прегледан в сегашния проект, само че при смяна на решението на вложителите ще бъде включен в идващите проекти за развиване на електропреносната мрежа ", написа в разбора на систематичния оператор. Същото е и мнението за Топлоелектрическа централа " Варна ", която от края на предходната година е благосъстоятелност на някогашния транспортен министър и апетитен за непосредствен до Делян Пеевски - Данаил Папазов. Плановете са централата да пусне в употреба най-малко три от шестте си блока (всеки с мощ 210 мегавата), като смени горивото от въглища на природен газ. " При съществуване на ясни стратегически проекти за развиване на централата, тя ще бъде включена в последващи обновявания на проекта за развиване на електропреносната мрежа ", изясняват от ЕСО.

Категорично е записано обаче, че нова нуклеарна мощно (АЕЦ " Белене " ) не може да бъде взета поради при правенето на разбора, защото възможното й стартиране не би могло да се случи с небосвод 2027 година Въпреки това трендовете ясно демонстрират, че и след този интервал нужда от 2000 мегавата базова мощ няма да има.

Когато търсенето и предлагането се разминават

Масовото нахлуване на ВЕИ води до фрапантна диспропорционалност при опциите на балансиращите мощности за покриване на вътрешното ползване и възможен експорт на електрическа енергия. Последното, съгласно ЕСО, освен е невероятно при екстремални зимни условия, само че допуска активиране на студения запас или даже импорт на електрическа енергия. " Още по-утежнена се явява обстановката при съчетаването на продължителни екстремални зимни условия, привършен примитивен енергиен запас и повишена аварийност при електропроизводствените мощности, каквато бе обстановката през януари 2017 година ", показва националния електроенергиен диспечър.

В такива случаи, съгласно разбора, е належащо да се потърсят благоприятни условия при промишлените консуматори, които могат да променят профила на натоварването си и да лимитират част от потреблението в пиковите часове. С други думи, вместо да задейства леден запас, ЕСО може да понижи краткотрайно потреблението на огромни потребители, за което, несъмнено, те ще бъдат обезщетени. Това е системата в доста други страни с по-развит пазар.

От отчета излиза наяве още, че в последно време се е налагало ограничение на мощността на АЕЦ " Козлодуй ", с цел да се балансира системата. Това става най-често напролет, заради огромното прииждане в комплексните язовири и принудената работа на Водноелектрическа централа. " С ускореното нахлуване на ВЕИ и липса на индустриален товар в страната, нуждата от наложително ограничение работната мощ на АЕЦ през избрани интервали в годината ще се усилва ", установяват от ЕСО.

Сега главния компенсатор на свръхпроизвотсто на електрическа енергия е ПАВЕЦ " Чаира ". Тя обаче може да работи в помпен режим единствено до 6 часа - до напълване на долния изравнител. Решение на този проблем би било увеличението на размера на долния изравнител, посредством свързването му с бъдещия язовир " Яденица ". Така съгласно систематичния оператор би се облекчил казуса с балансиране на ВЕИ и няма да се постанова ограничение на базовите мощности. Само че построяването на язовир " Яденица " е блокирано, откакто през януари решение на 5-членен състав на Върховния административен съд удостовери, че предварителното осъществяване на Оценката за влияние на околната среда на плана е нелегално.

Изненада от юг

За първи път при създаването на подобен планиран проекта от ЕСО се взима поради и въздействието на Турция върху електроразпределението в района. Прогнозите на турския оператор са за огромен растеж на нови генериращи източници (над 140 гигавата до 2040г.), с ниска цена на електрическата енергия и опция за целогодишен износ. В същото време в българската система не се плануват вложения за нови огромни електрически централи (засега няма решение за АЕЦ " Белене " ). " Това ще докара до повишение на преноса през нашата преносна мрежа в направление изток-запад и прави българо-турската и българо-сръбската граница тесни места, които биха ограничавали свободната търговия. Транзитът на електрическа енергия през нашата страна би станал още по-голям при вероятно закриване на генериращи мощности в комплекса " Марица изток " ", се споделя в разбора на Електроенергийния систематичен оператор.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР