© Надежда Чипева Британски граждани, които живеят в България, ще

...
© Надежда Чипева Британски граждани, които живеят в България, ще
Коментари Харесай

До края на годината британци ще могат да искат и българско гражданство

© Надежда Чипева Британски жители, които живеят в България, ще имат право до края на годината да аплайват за българско поданство без да се отхвърлят от английския си паспорт. Това планува къс законопроект за допълнение на Закона за българското поданство (ЗБГ), оповестен на 17 февруари в държавния Портал за публични съвещания.

Законопроектът планува, че до края на преходния интервал за овакантяване на Европейски Съюз от Англия (т.е. все още - до края на годината), английските жители могат да аплайват за българско поданство при изискванията, които се поставят за жители на Европейски Съюз. Това значи, че в случай че извършват останалите условия на закона, те ще могат в този интервал да аплайват за българско поданство, без да би трябвало да се откажат от английското си поданство. Законопроектът не слага експлицитна дата, а споделя, че това важи до приключване на преходния интервал, което значи, че тази опция ще остане и след края на 2020 година, в случай че преходният интервал се усили.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Към момента заявките за придобиване на българско поданство от британци са оскъдни на брой, макар немалкото пребиваващи у нас жители на Обединеното кралство. Тепърва придстои да се види дали загубата на статута на жителя Европейски Съюз ще ускори интереса им до края на преходния интервал.

Какво се предлага

" Гражданите на Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия, подали молби за придобиване на българско поданство по реда на този закон преди приключването на преходния интервал, посочен в член 126 на Споразумението за отдръпване на Обединеното Кралство Англия и Северна Ирландия от Европейския съюз и Европейската общественост за атомна сила (OB, L 029 от 31 януари 2020 г.), се употребяват с правата на жители на страна членка на Европейския съюз по член 12, алинея 2, т. 2, " е единственият текст в проектозакона, който се планува да влезе с противоположна мощ от 1 февруари 2020 година

По принцип законът изисква претендентите за българско поданство да се откажат от досегашното си поданство, в случай че не са " жители на страна - членка на Европейския съюз, на страна - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария ". Предложената смяна е в интерес на английските жители и значи, че до края на 2020 година или до края на преходния интервал, в случай че той бъде продължен, английски жители ще могат да аплайват за българско поданство без да има потребност да се отхвърлят от английското си поданство.

Колко в действителност желаят българско поданство

България е известна дестинация за пенсиониране или за ваканционни къщи на хиляди британци, множеството от които обаче досега избират да обитават в страната като жители на Европейски Съюз, без да търсят двойно поданство. За " Капитал " от английското посолство разясниха, че не разполагат със статистика за пребиваващите у нас британци, само че се позоваха на последните публични данни на Министерството на вътрешните работи (МВР), съгласно които през октомври 2019 година на територията на България са били регистрирани 10 265 английски жители. Отделно от това, по неофициални данни на посолството към 5000 английски жители имат жилища в България и прекарват най-малко част от годината в страната.

" Капитал " направи питане и до Министерството на правораздаването, откъдето ни дадоха отговор, че " от 01.01.2015 година до сегашния миг в дирекция " Българско поданство " са формирани общо 25 бр. преписки за придобиване на българско поданство на английски жители ". За същия интервал единствено 8 английски жители са придобили българско поданство. От министерството не ни предоставиха разбивка на тези данни по години, което би разрешило да се види динамичността. Източници от там обаче настояват, че се чака доста нарастване в броя искащи да получат българско поданство поради Brexit.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР