© Мария Съботинова Няма да се рови в сделките, извършени

...
© Мария Съботинова Няма да се рови в сделките, извършени
Коментари Харесай

Мнения Daily - ДПС е недосегаемо за заменките

© Мария Съботинова Няма да се рови в покупко-продажбите, осъществени преди 2007 година
Над закона

Движение за права и свободи е недосегаемо за заменките

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От коментар на Емилия Милчева за " Дойче веле "

На десетата година от обещанието на Борисов " да стигнем до дъно " при заменките на гори - " най-уродливото нещо, което можеше да роди тройната коалиция ", се появи лист на компаниите и лицата, които ще би трябвало да връщат пари на страната. Но най-важното в този лист се оказват изчезналите.

Както заяви министърката на земеделието и горите Десислава Танева, при 103 от общо 132 покупко-продажби за заменки в интервала 2007-2009 година е открита непозволено получена държавна помощ. Става дума за 478 парцела с обща повърхност от близо 22 000 декара, чиито притежатели ще би трябвало да доплатят към 80 милиона лв.. Което, прочее, е прекомерно скромна сума.

Няма да се рови в покупко-продажбите за другите над 11 хиляди декара, осъществени преди 2007 година, защото тогава България не е била член на Европейски Съюз. Така че и за левче на квадратен метър да са били разменени парцелите, даденото си остава обещано. Тоест, вредите от договорите за всички имоти край морето, получени от доближени на Национална движение „Симеон Втори", Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия през 2005-2007 година против някоя пършива равнища навътре в страната, се пишат на сметката на данъкоплатците. А както знаем, на тая сметка може да се написа всичко.

На вестник " Сега " изискуем разкритията кои са изчезналите в листата за заменките - хора на Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Пак свързани с Движение за права и свободи (и с ГЕРБ) няма да връщат пари и за къщите за посетители, сподели пък следствие на " Биволъ ". Това също ще се написа на сметката на данъкоплатците.

Така човек може да стигне до заключението, че обвързаните с Движение за права и свободи и кръговете му са недосегаеми - без значение дали Движението е във или отвън формалната власт. При това във връзка с заменките Движение за права и свободи е освен контрагент, само че и движеща мощ. Областни шефове, подписвали покупко-продажбите, са били издигнати от Движение за права и свободи. Държавната организация по горите, следена от Движение за права и свободи при кабинета " Станишев ", е осигурявала преференциални оценки на терените плюс актове за благосъстоятелност. След това предназначението на земята се е сменяло, на нея са се вдигали първокласни парцели, била е продавана, ипотекирана или вписвана като апортна вноска на стойност, надхвърляща десетки пъти сумата от контракта за заменка.

Затова да попитаме: какви възгледи за правораздаването може да възпита една страна, позволяваща да се отърват от заслужено отмъщение хора, които са я ощетили, сдобивайки се с обществени активи или имущество в ущърб на всички останали? Правото, наложено от законодателите и изпълнителната власт, против справедливостта, в която и блажените към този момент не имат вяра

---------------
Обвинител номер едно обикаля ще напусне прокуратура без оценка и инспекция на мандата си.

Правосъдна номенклатура

Цацаров съвсем цялостен живот е шеф

От коментар на Иван Брегов за седмичния бюлетин на Института за пазарна стопанска система

През актуалната седмица ГЕРБ и по този начин наречените патриоти предложиха настоящия основен прокурор за ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ). Движение за права и свободи се причисли към номинацията с експресивен глас на поддръжка.

Фотограф: Юлия Лазарова

Изборният развой ще бъде спокоен и без произшествия – страхът основният прокурор да не извади нещо от предишното и сегашното на българските политици ги прави повече от кротки и подвластни. Управляващите не смеят да оставят Цацаров отвън играта. Мнимата съпротива в лицето на Българска социалистическа партия не предлага различна кандидатура. Само Воля на Марешки демонстрира опозиционен активизъм със своя номинация.

Иначе процедурата за избор на ръководител на КПКОНПИ е същата като тази за избор на членове на Висшия правосъден съвет, преписана е от Закона за правосъдната власт с всичките ѝ недостатъци. На процедура действителна инспекция на качествата на претендентите не може да се организира, а даже и в плануваното обществено чуване на претендентите да се откри неправда няма по какъв начин претендентът да бъде отхвърлен. Остава да забележим и в този момент ли Христо Иванов ще е отговорен на ръководещите.

През 2013 година, в общественото пространство изтече диалог сред Бойко Борисов, един от някогашните му министри Мирослав Найденов и прокурорът Николай Кокинов. Тогава Кокинов сподели към Борисов по адрес на Цацаров: " Не ми се подсмихвай! Ти си го избра. " Очевидно в този момент ще следва епизод 2 " Ти си го преизбра ". Българската прокуратура, призвана да бъде самостоятелна по Конституция като част от правосъдната власт 7 години се ръководи от човек, непосредствен до партия ГЕРБ. Сега през идващите 6 години партийният любимец Цацаров ще бори корупцията по високите етажи на властта от различен държавнически пост. Това изяснява за какво липсват годни обвинявания на прокуратурата, които да доведат до неоправдателни присъди против политици в съда. Дори убийството на дете от родителя му – към този момент някогашен министър на превоза, не беше задоволително килърът да бъде упрекнат и съден.

Така Цацаров ще си тръгне от прокуратурата без оценка и инспекция на мандата си, а обществото няма да научи какви са действителните проблеми за разкриваемостта на закононарушенията. Почти сигурният му правоприемник Гешев ще наследи и евентуално ще завещае същата административна машина. А другояче Цацаров е шеф в правосъдната власт от 1996 година, когато оглавява районния съд в Асеновград. Кариерата му като правист стартира незабавно след завършването през 1991 година, значи Цацаров съвсем цялостен живот е шеф, а за това се изискват също умения – най-малкото дарба за доближаване с всеки мощен на деня.

И дотук казаното е проблем, само че още по-същественото е по какъв начин Цацаров обикаля по партийни срещи през вчерашния ден и през днешния ден, уреждайки си следващия висок пост, още в позицията си на основен прокурор. За да резервира от още по-силно сриване поуронения авторитет на правосъдната власт можеше най-малко да излезе в отпуск. Представяте ли си в друга страна основният прокурор да обикаля по срещи с партийни водачи.

-----------

Българският министър председател не може да си разреши да каже " не " във Вашингтон.

Хитър Петър

Сун Дзъ и изкуството да преговаряш с Тръмп

От коментар на политолога Димитър Бечев за " Свободна Европа "

Посещението във Вашингтон и срещата с Доналд Тръмп евентуално ще се запомнят като едно от по-значителните външнополитически достижения на Бойко Борисов.

Фотограф: Simon Dawson

Едва ли има водач в днешна Европа, който да не е наясно с действителностите що се отнася до трансатлантическите връзки. Ангажиментът на актуалната администрация в Съединени американски щати по отношение на презокеанските съдружници не е категоричен. Самият Тръмп наричаше НАТО " отживялост " по време на акцията преди изборите през 2016 година След това неведнъж призоваваше – с корав звук - европейците да спазят уговорката си за военни разноски в размер на 2% от Брутният вътрешен продукт.

На този декор изборът на ред европейски страни е явен – целенасочени старания за задълбочаване на двустранните връзки със Съединени американски щати. Това е в унисон с разбирането на самия Тръмп за американската външна политика – междудържавните връзки са поле на пазарлъци и краткотрайни покупко-продажби, а не на дълготрайни и обвързващи задължения.

" Щом Ципрас съумя да влезе под кожата на Тръмп, за какво и аз да не мога? " Така евентуално разсъждава Борисов, на който не може да се отхвърли гений в връзката с задгранични водачи. Договорът с " Локхийд Мартин " за закупуване на F-16 за българските военновъздушни сили дава на България прочут задатък. С тази покупка отбранителният бюджет на страната надвишава прага от 2% от Брутният вътрешен продукт.

С други думи Тръмп, който обича да се бие в гърдите по какъв начин пази американските стопански ползи на открито, може да уточни България и персонално Борисов като позитивен образец. Одобрението от Вашингтон ще донесе дивиденти за българския министър председател. Предвид славата на България като страна, просмукана от съветско въздействие и обвързана с планове като газопровода " Балкански поток " и АЕЦ " Белене ", Борисов има избран интерес да получи и потупване по рамото от Тръмп.

Американската страна има и съответни стопански претенции по отношение на София. За тях загатна и дипломат Херо Мустафа в речта си пред Американската комерсиална камара в България. Борисов има желание да построи в България разпределителен център (хъб) за природен газ? Тогава би трябвало да се ангажира да закупува по-големи размери американски полутечен газ.

Дотук добре, само че както се споделя дяволът е в детайлите. По всичко проличава, че американската страна упорства за дълготрайни контракти с уговорка за закупуване на избрани размери. Това не е преференциално за България, която има интерес от еластичност при доставките. На второ място, към днешна дата цените на втечнения газ са конкурентни по отношение на съветския газ. Но в бъдеще може да се окаже иначе.

Разбира се, българският министър председател не може да си разреши да каже " не ". Но нищо не пречи да отговори " да, по принцип, само че дано да забележим по какъв начин стои въпросът с А, Б, В. " Тръмп, прочут около всичко и като създател на бестселъра " Изкуството на договорката ", би трябвало да разбере.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР