© Капитал [© 2019 HBO Europe, Inc. All rights reserved]

...
© Капитал [© 2019 HBO Europe, Inc. All rights reserved]
Коментари Харесай

Сериалът "Чернобил" и смъртоносната система на лъжите

© Капитал [© 2019 HBO Europe, Inc. All rights reserved] Андрей Архангелский в текст за съветското електронно издание " Република "
Докато поредицата " Чернобил " на канала HBO и английската тв мрежа Sky излиза на челно място в рейтингите на телевизионните сериали, проправителствените медии в Русия предстоящо го громят. Без да се задълбочават кой знае какъв брой, те назовават кино лентата " безупречна агитация ", част от скрит план против " Росатом ". Това е самобитен руски инстинкт. За съветската идеология, която се опира главно на малкия екран и киното, този филм в действителност е рисков.

С помощта точно на проправителствените кино и телевизия през последното десетилетие страната се трансформира в съвсем херметически затворен пашкул, тъй че съзнанието на болшинството й жители да се промени. С тяхна помощ беше основан облика на " поднебесния Съюз на съветските социалистически републики ", в който не е имало проблеми със свободата, храната и облеклата, а най-голямото събитие е било загадъчната гибел на групата на Дятлов (герой от сериала).

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Всички тези телевизионни сериали като че ли споделят на някогашния руски човек: в предишното всичко беше обикновено, няма причина да се тревожите и да се чувствате виновни. Така благодарение на малкия екран беше допустимо да се размени груповата памет на няколко генерации. Формулата " имаше репресии, само че също по този начин беше и добре " не пристигна от въздуха, а е резултат от същата серийна агитация. Вместо руската контузия да бъде лекувана, беше превърната в развлечение. Тази победа над разсъдъка се наложи като универсално оръжие. Но внезапно се оказа, че един различен взор върху историята е е кадърен да унищожи този пашкул за един момент.
Поредицата на НВО за руския свят е опит да се разбере какво не е наред с нас през днешния ден.
Сериалът " Чернобил " стартира с думите " Каква е цената на една неистина? ". Всъщност, когато приказваме за руската система, приказваме на първо място за неистина, която от механизъм се трансформира в свръхценност. " Целият свят знае ", споделя с смут руският чиновник Борис Щербин, когато в западната преса се появяват известия за повредата в Чернобил. И това наподобява по-ужасно даже от опасността от радиоактивно замърсяване и гибел на стотици хиляди хора. Светът знае истината - това е най-страшното. Радиацията е всепроникваща, само че държавната неистина е още по-могъща - тя е заразила всичко в близост. Заради лъжата хората са подготвени да жертват и себе си, и другите.

Докато гледаш " Чернобил ", разбираш, че за 10-15 години нашите сериали не са споделили съвсем нищо - съветското кино избира единствено комфортни и безвредни тематики, заобикаляйки да приказва за в действителност основните събития от руската ера, в това число злополуката в Чернобил.

Тайната на триумфа на поредицата HBO не е, че основателите й имат повече пари, а че няма цензура. Авторите не би трябвало да мислят за това какво може и какво не може да се каже, с цел да се угоди на основния началник. Те гледат на руската ера не като на музей, а като на универсална история за борбата сред индивида и страната, за съпротивлението на индивида на събитията - и са разкрили голям екзистенциален материал. Този интерес към руския свят не е подбуден от носталгия, а е опит да се разбере какво не е наред с нас през днешния ден, от кое място идва това групово " увлечение към гибелта ". " Чернобил " е на първо място история за нас, сегашните, и за това на какво морално ниво се намира обществото ни през днешния ден.

Разбира се, е символизмът. Всичко, което е било подготвяно, трупано с десетилетия - с цел да победим Запада, да се противопоставим на Америка, да я настигнем и изпреварим - армадата от коли и танкове, даже луноходи, най-после беше употребявано за потушаване на личния пожар. Така " Чернобил " се трансформира и в роман за това по какъв начин е бил построен Съюз на съветските социалистически републики и за какво се разпадна.

За страдание този сериал не би могъл да бъде сниман у нас - при настоящето ниво на допустимост на истината и креативната независимост появяването на творби с такава степен на сдържаност и съвестност в Русия просто е невъзможна. Затова ще се наложи да се гледаме в непознато огледало.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР