© Капитал Правителството не решава проблемите, то ги субсидира, гласи

...
© Капитал Правителството не решава проблемите, то ги субсидира, гласи
Коментари Харесай

Три синджира неграмотни

© Капитал " Правителството не взема решение проблемите, то ги субсидира ", гласи една от известните пропазарни реплики на тогавашния американски президент Роналд Рейгън. Поне два текста в този брой на " Капитал " потвърждават това изказване.

Първият е за резултатите от просветителните проби Pisa.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Какъв е казусът: децата от България се класират на последно място в целия Европейски съюз, и то по всички измервани дисциплини - четене, математика и науки.

Защо това е значимо. Ниските резултати на децата в България ще доведат до неприятни последици в няколко направления:Тъй като тестванията мерят така наречен функционална просветеност (доколко знанията на децата им оказват помощ да се оправят в живота), неприятното показване на огромна част от учениците значи, че когато те излязат от учебно заведение, ще се сблъскат със съществени проблеми.Ниските резултати са директно свързани с това какъв брой ще пораства или по-скоро с какъв брой няма да пораства стопанската система през идващите години, както ще разберете в един от текстовете от тематиката.На огромна част от българските деца от това потомство ще им е извънредно мъчно да се конкурират сполучливо с връстниците си от други европейски страни. Има ли какво да се направи? Разбира се. Ситуацията е неприятна, само че може да бъде усъвършенствана:Правителството би трябвало да направи същинска и сериозна промяна в образованието.Тя включва разнообразни способи на преподаване, разнообразни системи и разнообразни способи на изпитване.Промяната обаче в никакъв случай няма да пристигна наготово напълно от държавното управление (вижте началото на текста).За да се промени образованието, са нужни непрекъснат напън от хората и съществени старания от страна на учителите.В интерес на истината старания се поставят и сега - даже и от обособени хора от държавната администрация, само че те явно не са задоволителни.(Подробни данни и забавни разбори по тази тематика може да видите тук.)

Другата тематика от броя, която демонстрира, че държавното управление не взема решение проблемите, а най-вече ги субсидира, отново е обвързвана с децата. През последните седмици след един драматичен случай на умряло дете сред държавното управление и българските педиатри се образува голямо напрежение. Покрай тази история се разбра, че системата на здравната помощ за деца е неприятно проведена и финансирана. Лекари има, с цел да се работи обикновено, не трябват чак толкоз доста пари, казусът е главно в организацията. Топката още веднъж е в държавното управление, само че отново - да се чака то единствено да направи нещо, ще коства още доста изгубени години. Без мощен напън и старания от разнообразни групи ситуацията ще става единствено по-лошо. (Вижте по какъв начин могат да се решат проблемите в педиатрията на тук.)

Общото сред образованието и опазването на здравето е, че и двете са солидарни системи. Роналд Рейгън беше извънредно десен политик и евентуално би оставил пазарът да реши проблемите с тях. Тук и през днешния ден обаче промените в двата бранша не могат да се създадат единствено от търсенето и предлагането. Пазарът и сега взема решение отчасти проблемите в опазването на здравето и образованието - хората с пари и/или обществен капитал получават по-качествени обслужване в лечебните заведения и достъп до по-добри учебни заведения. Това обаче единствено задълбочава така и така доста сериозните разделения в българското общество, което от своя страна допуска още по-големи драми след години.

Качественото обучение и положителното опазване на здравето в България може да се случат след смислени промени, прокарани от ефикасни и почтени политици. За голямата част от настоящето партийно потомство обаче това не са предпочитани тематики. Фокусът на актуалното ръководство е най-вече в усвояването на еврофондове и бюджетни средства. То употребява стойност, а не я основава, а в това време единствено субсидира проблемите в лечебните заведения и учебните заведения. И в случай че учебните заведения не престават да изплюват несъответстващи на времето хора, натискът за промени ще става все по-малък.

В броя ще видите още:

Бъдещият жк " Галакси "
Кои са най-хубавите безжични слушалки на пазара
Няколко рекомендации за вкусна улична храна в София
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР