© Капитал Още по темата Идва ли краят на гаражните

...
© Капитал Още по темата Идва ли краят на гаражните
Коментари Харесай

Държавата има три нови идеи да ви взима парите

© Капитал Още по тематиката
Идва ли краят на гаражните сервизи

Предвижда се въвеждането на държавна регистрация за автосервизите. Пред гаражните работилници и огромните сервизи обаче ще бъдат сложени идентични условия
23 фев 2018
София и колите: когато няма мърдане

Столицата към този момент се задъхва от несъразмерното количество коли, а в случай че градът не поеме в нова посока, проблемите с трафика и паркирането ще се задълбочат
23 фев 2018
Когато латвийската пералня гръмна

Тръгнали от Съединени американски щати обвинявания за пране на пари в локалната банка ABVL провокираха затварянето й, кавги за подкупи и арест на банкер №1 в балтийската страна
23 фев 2018
Подарък от Национална агенция за приходите: 120 млн. лева разноски за бизнеса

Над половината от общо 442 хиляди касови апарати скоро ще са за боклука. Останалите би трябвало да се ъпдейтнат. Сметката е 120 млн. лева, а резултатът - противоречив
22 фев 2018 Корупция е, гласи все по-популярният израз, единствено в случай че те заловен. Иначе си е бизнес като бизнес. Е, тази седмица шефът на централната банка в Латвия беше " заловен " - арестуван и упрекнат във взимане на подкупи, с цел да си затваря очите за проблематични прехвърляния през най-малко една локална банка.

Историята - поучителна за някои и плашеща за други, е значима и за България (вижте я тук). Тя най-малко малко ще попречи на проектите за влизане в чакалнята на еврозоната. Ако Латвия има проблем с корупцията, който може да се трансферира върху целия валутен съюз, то какво ли може да се чака от България, където и очакванията някой да бъде заловен са много напразни. Балтийската страна, несъмнено, не е единствената причина еврозоната да наподобява все по-далече макар напъните на премиера и финансовия министър. Качеството на страната тук - на другите институции и политиците, дава доста по-сериозни причини за Запада да охлади българския евроентусиазъм.

Какво е равнището на услугите, предлагани от българската страна, може да се види от три сюжета през последните дни.

Идеята на финансовото министерство, която ще докара до наложителна замяна на ПОЛОВИНАТА касови апарати в страната и пренастройване на ВСИЧКИ останали (вижте тук). Цената за това очевидно безсмислено упражнение е към 120 млн. лева Тези пари вместо за заплати или вложения в самите компании ще би трябвало да отидат за нови елки с хартиена лента.

Вторият сюжет, който демонстрира по какъв начин страната може да влезе в бизнеса като носорог в порцеланов магазин, е замисълът ВСИЧКИ сервизи в България да бъдат лицензирани. И огромните, и дребните ще би трябвало да дават отговор на едни и същи условия, което, разбираемо, ще докара до отпадането на гаражните бизнеси. По-интересното е друго - концепцията е контролът да се реализира от ДАИ - дирекцията, която през последните години е синоним на всеобхватна корупция. Там тя е толкоз нагла, че от време на време даже има задържани. Иначе казано, нелошият план да се вкара някакъв ред при сервизите евентуално ще се сведе до това някакви пари от тях да отидат в проверяващите. (Вижте повече тук.)

Към тези авангардни хрумвания би трябвало да се добави и още една от министъра на туризма Николина Ангелкова, която изиска да се лицензират и жилищата, които се отдават чартърен през платформи като airbnb и booking.com, които надлежно да са длъжни да заплащат туристическа такса.

За неприятното качество на държавните услуги в този брой има още един образец. По брой коли на глава от популацията София към този момент е изпреварила серия европейски столици като Виена и Берлин. Градът се задръства от ден на ден - и като трафик, и като места за паркиране, и това е разследване от неосъзнатата държавна политика да се толерира притежаването и напредването на коли. (Повече – в тематиката на броя тук, тук и тук.)

Ако непознатите проблеми могат да са утешение, от неефективна страна се оплакват и в Италия, където миграцията на млади и дейни хора от ден на ден се ускорява (прочетете повече тук). Разбира се, там евентуално проблемите се понасят с една концепция по-леко, най-малкото тъй като могат да се преглътнат с качествени салами и сирена - вижте гастрономически пътепис за Парма тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР