© Капитал Още по темата Еврокомисията предлага преработката на пластмаса

...
© Капитал Още по темата Еврокомисията предлага преработката на пластмаса
Коментари Харесай

Кармелиу Вела: Пластмасовият отпадък всъщност е ценен ресурс

© Капитал Още по тематиката
Еврокомисията предлага преработката на пластмаса да стане стопански преференциална
от Дневник,16 яну 2018
Западът е в стрес от възбраната за импорт в Китай на пластмасови боклуци

Европейски Съюз незабавно ще би трябвало да промени модела на преработващата си промишленост
15 яну 2018
В България се рециклира повече пластмаса от битови боклуци от междинното за Европейски Съюз, разгласи министърът на екологията
от Дневник,12 яну 2018
Икономика на кръговете

Кръговата стопанска система е нов тренд, който сплотява стопански напредък и запазване на околната среда, само че с цел да се наложи, е нужно съдействието на потребителите и бизнеса
5 яну 2018 Вероятно постоянно сте си казвали " да бе, да ", когато някоя ВиК-компания ви предложи да пиете вода от чешмата, тъй като тя била задоволително добра, а и по този начин е по-евтино и по-екологично. В Европейската комисия обаче са минали оттатък " да бе, да " стадия. Комисарят по околната среда, морските въпроси и риболова Кармелиу Вела споделя, че това ще става процедура. С което очевидно Европейска комисия желае да даде образец за едно от предложенията си в новата тактика за пластмасите. Тя цели да ограничи еднократното потребление на пластмасите и да понижи пластмасовите боклуци, които замърсяват околната среда. Един от методите това да се случи е потребителите сами да понижат използването на пластмаси.

Проблемът с отпадъците от пластмаси не е нов, а надали някой към този момент не е гледал документален филм за плаващите в океаните пластмасови острови. И Вела, който е малтиец по рождение, непрекъснато дава образци точно със замърсяването на морета.

Сегашният курс на Европейска комисия против пластмасата евентуално е частично провокиран от влязлата мощ при започване на тази година възбрана за импорт на пластмасови боклуци в Китай – най-големият пазар за подобен отпадък. Това към този момент води до струпване на боклуци в страните от Европейски Съюз, които сега рециклират едвам 25% от създаваните в тях пластмаси.

Защо тъкмо в този момент?
Според Вела, китайското решение (забраната за импорт на пластмасови отпадъци), не е главният мотор зад предлагането на Европейска комисия. Необходимостта от тактика тъкмо в този момент се дължи на няколко фактора. " Сега, както политиците, по този начин и обществото като цяло са наясно, че имаме сериозен проблем ", изяснява Вела.

Според фондация Ellen MacArthur в случай че замърсяването на моретата продължи със съшия ритъм, през 2050 в международния океан ще има повече пластмаса в сравнение с риба.

Дори този образец да е преувеличен, пластмасите водят до доста повече невидими закани. Например микорпластмасите (т.е. частици по-малки от 5 мм в диаметър) все по-често намират път в хранителната верига. Макар че точните резултати към момента не са задоволително изучени, пластмасите могат да доведат до дълготрайни здравни закани,

Друг мотор за тактиката, съгласно Вела, е навлизането на понятието за кръговата стопанска система, т.е. че ресурсите би трябвало да се употребяват оптимално. " Тя е най-хубавото дълготрайно решение на казуса с пластмасите ", споделя комисарят и показва, че в случай че бъде въдено условие те да бъдат създавани по този начин, че да могат елементарно да се рециклират, това ще спести големи запаси на европейските стопански системи. От Европейска комисия онагледяват казуса по следния метод: в случай че една хранителна опаковка бъде изхвърлена и изпратена за преработване отвън Европа, то потребителите и бизнеса в Европа действително са се възползвали едвам от 5% от себестойността на вложените в нея запаси.

" Трябва да гледаме на пластмасовите боклуци не като на отпадък, а като запас, показва Вела, в този момент ние го изнасяме за страни, които в действителност са ни съперници ".

Как ще стане това?
Една от главните причина за ниското равнище на преработване на пластмасите е, че при производството им не е помислено за това. Често в тях се влагат рискови съставни елементи, което прави преработката рискова. Друга причина е, че към момента липсват стандарти са подбиране – постоянно биоразградими пластмаси се смесват с елементарни, което прави тяхното преобразяване в компост невероятно.

В тактиката (която не е законодателен акт, а намерение) се планува да вземем за пример до 2030 година пластмасата, употребена за опаковки, наложително да бъде рециклируема. От Европейска комисия дават много дълъг период, с цел да могат производители и рециклиращи компании сами да изработят нужните стандарти. Вела показва, че Европейски Съюз ще поддържа проучванията в региона до 2020 година с 200 млн. евро, тъй че да бъде открито стопански преференциално решение.

За други артикули се планува възбрана – да вземем за пример за потреблението на микропластмасите в козметиката и боите. В случая Европейски Съюз, който постоянно е упрекван, че свръхрегулира всички – изостава. Такава възбрана беше въведена в Съединени американски щати през 2015 година (и остана неотменена от сегашния президент Доналд Тръмп), а в Европа това направи неотдавна и Англия.

Ще бъде ли претрупан потребителя?

Един от резултатите на множеството тактики на Европейски Съюз е, че целят позитивни резултати, само че в кратковременен проект постоянно натоварват потребителите с спомагателни разноски.

Вела споделя, че в тази ситуация това може да бъде избегнато. Една от аргументите е, че сега преработването в страните от Европейски Съюз е ниско заради неналичието за стандарти за пластмасите – в случай че стъклото би трябвало да се сортира по няколко цвята, с цел да се преработи и употребява още веднъж, при пластмасите има десетки, в случай че не и стотици разновидности. Именно и по тази причина отпадъкът се изнася към страни, където той се сортира ръчно.

Комисарят признава, че в случай че фирмите бъдат натоварени с нови задължения, те в последна сметка ги трансферират на потребителите, в случай че последните получат повече информация, те могат да спестят тези разноски, като трансформират държанието си. Един от образците, който постоянно се дава е точно с бутилираната вода. Франс Тимерманс, вице-председателят на на Европейска комисия, пък дава образец с пластмасовите сламки, чието прилагане елементарно може да бъде избегнато в случай че на децата се изясни, че разграждането им лишава към 300 година, в които те ще замърсяват природата.
Вела е песимистичен и по връзки на налозите върху пластмасите, които постоянно се оферират, с цел да се ограничи тяхното потребление. " Трябва да се замислим дали би трябвало да таксуваме нещо, което е нездравословно, вместо да го забраним ", споделя той. Само преди седмица комисарят по бюджета Гюнтер Йотингер предложи въвеждането на общоевропейски налог, с който да се финансира част от отворилата се дупка в бюджета на Европейски Съюз след предстоящото овакантяване на Англия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР