© Juan Carlos Ulate Още по темата Как не бива

...
© Juan Carlos Ulate Още по темата Как не бива
Коментари Харесай

Защо администрацията на Доналд Тръмп реши да се прицели в Amazon

© Juan Carlos Ulate Още по тематиката
Как не трябва да се ръководи компания

Колапсът на веригата за играчки Toys `R` Us е образец за клопките на краткосрочното бизнес обмисляне и неприятния мениджмънт
30 мар 2018
Слухове смъкнаха пазарната оценка на Amazon с 53 милиарда $ за часове

В основата на срутва е информация, че американският президент Тръмп упорства за промени в данъчния режим на компанията
29 мар 2018 Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп удостовери към този момент изтеклата информация, че държавното управление на Съединени американски щати ще се насочи към дейности против интернет колоса Amazon, написа CNBC. В четвъртък Тръмп написа в Twitter, че Amazon заплаща доста по-малко налози като % по отношение на други компании в бранша. Още преди този момент акциите на Amazon потънаха с съвсем 5%, откакто медията Axios заяви, че компанията ще бъде една от бъдещите цели на държавното управление.

Тръмп най-вероятно има поради една съответна процедура на Amazon, при която компанията не заплаща налози върху продажбите, включващи трети страни (когато продава като медиатор към други уеб сайтове търговци). По думите на президента на Съединени американски щати Amazon се възползва от политическата система в страната, както и от националните пощенски услуги, като това дава на компанията непочтено преимущество пред останалите. Това съмнение бе доказано от заместник-прессекретаря на Белия дом Линдзи Уолтърс.

Къде е казусът

Накратко, Amazon заплаща налози на равнище щат единствено когато става дума за продажби от страна на самата компания. Когато уеб сайтът на компанията се употребява като платформа за продажба сред трети лица, Amazon не заплаща налози. Доналд Тръмп надалеч не е единственият, който има нещо срещу тази процедура, като редица компании в бранша на електронната търговия също считат, че Amazon се възползва от системата.

Финансовият министър в сегашната администрация Стивън Мнучин разяснява още през юли предходната година, че се чакат дейности по отношение на интернет фирмите, които намират дупки в данъчната система. " Това е проблем, който преглеждаме обширно и чакаме скоро да имаме позиция ", разяснява тогава Мнучин пред Сената. " В момента Amazon заплаща налози върху личните си продажби, само че не и върху тези от пазарната платформа, която дава. Не съм сигурен, че разбирам правилото в този метод на работа. "

Възможното решение

Досега Amazon оставяше на третите лица данъчната работа след приключването на договорката. В момента има и два щата, които прибавят въпросния налог върху продажбите от трети лица – Пенсилвания и Вашингтон. Целият проблем обаче може да бъде решен в съда, като по-рано през годината Върховният съд в Съединени американски щати се съгласи да прегледа причините към търговията в интернет. Съдът към този момент реши през 1992 година, че щатите не могат да събират налози от покупко-продажби, направени посредством азбучник за пощенски поръчки, само че редица щати показват, че не могат да се ползват такива правила в ерата на Amazon. Върховният съд ще чуе двете страни през април и ще разгласи решението си през юни. За момента към момента няма коментар от Amazon по отношение на данъчните въпроси.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР