© Jon Nazca Още по темата Вечерни новини: Големи vs.

...
© Jon Nazca Още по темата Вечерни новини: Големи vs.
Коментари Харесай

Вечерни новини: Без сделка за мигрантите в ЕС, нов шеф на пътната агенция

© Jon Nazca Още по тематиката
Вечерни вести: Големи vs. дребни превозвачи, Ердоган с още повече власт в Турция

И още: Природният газ ще нарастне с съвсем 11%, а парното и топлата вода - с към 7% от 1 юли; Тръмп възнамерява нови търговски удари по Китай; Кое е най-грозното куче в света
25 юни 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Ердоган води безапелационно за президент, само че няма да има болшинство в Народното събрание, основни дни за пътя на България към еврото, ще има ли европейско решение за миграцията, втори избор против кабинета " Борисов 3 "
24 юни 2018 Не изключително удобно се развиват събитията за немския канцлер Меркел, която във вторник призна, че поради тежките разлики измежду страните в Европейски Съюз за бежанците, надали ще бъде излъчена има общоевропейска позиция по тематиката на срещата на водачите в неделя. Меркел имаше ултиматум от съдружните си сътрудници да реализира договорка и неналичието й в допълнение ще утежни така и така към този момент разтърсените й позиции.

В България пък изненадващо бе заменен шефът на пътната организация. Мотиви не се показват, само че големите суми, които ведомството разпределя и множеството ползи, свързани с тях, дават необятен подтекст за тълкования.

Иначе времето в страната остава мокро и студено, а предизвестията са за значителни превалявания и стихии тази нощ в девет области от страната. Най-сериозна се чака да бъде ситуацията в Бургас, Ямбол и Хасково, където прогнозите са за превалявания от 50 до 100 л/кв.м. Има риск река Велека да прелее.

Футболните почитатели пък евентуално ще проследят с интерес една от огромните интриги на Световното шампионата в Русия досега: ще отпадне ли още в груповата фаза Аржентина - финалист от предишния Мондиал и измежду любимците на сегашния. Това ще се реши в мача с Нигерия довечера от 21 ч.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Евролидерите няма да реализират сложна договорка за мигрантите през тази седмица

Срещата на върха на Европейския съюз в края на седмицата няма да докара до подписване на нова договорка за миграцията, оповестява Reuters. Германският канцлер Ангела Меркел разгласи, че в този период няма да има изцяло решение за искащите леговище и ще продължи да работи за двустранни съглашения. Германското държавно управление упорства забележителна част от над единия милион мигранти, които дойдоха в страната след 2015 година, да бъдат върнати назад в така наречен страни на първа линия като България, Гърция или Италия. Те обаче са срещу. Позицията на премиера Борисов е, че назад приемане на мигранти е допустимо, едвам когато границите са сигурни и то би трябвало да важи единствено за новопристигналите.

При това състояние не е ясно какво ще се случи в Германия във вътрешнополитически проект. Меркел получи от баварските си съдружници в кабинета ултиматум да контракти общо европейско решение на мигрантския въпрос под опасност, че ще неодобряват политиката й на " отворени порти ". Спорът заплашва стабилността на мъчно контрактуваната ръководеща коалиция.

Изненадваща рокада на върха на пътната организация

Регионалният министър Николай Нанков смени шефа на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) Дончо Атанасов, който пое поста през 2016 година от подалия оставка Лазар Лазаров. Атанасов въпреки всичко ще остане в управителния съвет на организацията, а председателското място ще заеме Светослав Глосов. Години наред той бе ръководител на Камарата на строителите в Българи, а от година е и член на Управителния съвет на пътната организация.

Макар претекст за промяната да не се показва, повода надали се крие в търсенето на радикална смяна в ръководството на АПИ - Атанасов и Глосов имат непосредствен профил. Ведомството обаче разпределя стотици милиони за строителство и поддръжка на пътищата и автомагистралите всяка година и затова управлението му е сложено на напън от доста страни. В момента в дейна фаза са търгове за значими обекти за над милиард лв. като тунел " Железница ", пътя Ботевград-Мездра и други, а единствено преди броени дни стартираха и търгове за поддръжка на републиканската мрежа за съвсем половин милиард лв. за 5 години.

Ще успее ли Македония да се пребори за старт на процедурата по евроинтеграция

В деня, в който външните министри на Европейски Съюз разискват дали Македония да получи зелена светлина за бъдещо участие в Европейски Съюз, президентът на страната предстоящо отхвърли да подпише контракта за новото име, макар че министър председателят Зоран Заев го заплаши с импийчмънт. Ветото на Георге Иванов обаче евентуално е краткотрайно затруднение - чака се то да бъде преодоляно в Народното събрание. По-важен е идният на есен референдум за преименуването на страната на Северна Македония. Заев сподели във вторник, че ще подаде оставка, в случай че той е несполучлив, въпреки че очкаванията му са за висока поддръжка.

Договорът за името " Северна Македония " постави завършек на 27-годишния спор сред Скопие и Атина за името и би трябвало да отвори вратите за присъединението на балканската страна в Европейски Съюз и НАТО. Във вторник външните министри на Европейски Съюз разискват въпроса, само че вест (или не) от срещата се чака по-късно. Германски държавен източник е оповестил пред Politico, че страната поддържа започването на договарянията. В четвъртък и петък тематиката ще бъде сложена и на срещата на водачите в Европейски Съюз. Решението няма да е елементарно, защото някои страни като Франция, Холандия и частично Дания имат известни задръжки.

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ван нахлу в редакцията на най-големия всекидневник в Холандия

Фотограф: Stringer
Микробус е връхлетял редакцията на холандския в. " Телеграф " в дребните часове на деня. Става въпрос за умишлена офанзива, само че потърпевши няма, прецизират от полицията. По това време постройката е била празна като се изключи нощния охранител. Премиерът Марк Рюте назова офанзивата " пестник за свободната преса и холандската народна власт ". " Телеграф " е най-големият ежедневник в Холандия. Това нахлуване се случва след година на голям напън против медиите в Европа и две убийства - на словака Ян Куцяк и на малтийката Дафне Каруана Галиция.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Започват събитията за закриването на българското председателство

С галерия, концерт и полемика - доклад на тематика " Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 – резултатите ", на следващия ден България ще означи края на първото си председателство на Съвета на Европейски Съюз и ще съобщи щафетата на идващото председателство - австрийското. В идващите дни ще последват и още културни събития, свързани със закриването на председателство.

Ще отпусне ли държавното управление пари за избавяне на закъсалото БДЖ

На съвещанието на Министерския съвет на следващия ден е допустимо да бъде задвижено отсроченото решение за отпущането на държавни средства за покриване на просрочените отговорности на БДЖ към кредитори. Дружеството е със запорирани сметки, а частен правосъден реализатор продава част от централата му в центъра на София. Въпреки това при започване на месеца финансовият министър Горанов съобщи, че финансовата инжекция се отсрочва с " 10 дни ", с цел да опитат да договорят отстъпки от кредиторите, на които железниците дължат още 103 млн. лева Оттогава минаха 20 дни. КАКВО ИНТЕРЕСНО
Страсбург не разрешава пушенето в паркове и градини

Общинският съвет на Страсбург реши да забрани пушенето във всички публични паркове и градини от 1 юли, което се случва за първи път във Франция. Забраната, готова в партньорство с " Лигата против рака ", в началото ще влезе в действие в шестте огромни парка на града, а по-късно и във всички публични зелени пространства, а от 2019 нарушителите ще бъдат глобявани с 68 евро.
През 2017 година пушачите във Франция понижиха " исторически " с един милион - поради на нарастването на цените на цигарите и с навлизането на заместители като електронните цигари.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Унгария е крачка по-близо до задействането на процедурата против нея за отнемане на право на глас в Съвета на Европейски Съюз поради нарушение на съществени полезности на Европейски Съюз, откакто основна комисия в Европарламента във вторник поддържа това. Макар вероятността за наказания да не е доста огромна, защото се изисква поддръжката на всички страни в Европейски Съюз, процесът може да навреди на интернационалните позиции на Унгария.

Над 60 000 души са получили българско поданство от началото на 2012 година до в този момент, като най-често претекстът е български генезис, въпреки и да има усложнения при доказването му. Най-много български паспорти са получени от македонци - над 26 хиляди, демонстрират докладите на Комисията по българско поданство в президентството.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО
Бластерът на Хан Соло бе продаден за половин милион $

Оръжието на Хан Соло от " Завръщането на джедаите " бе продадено за 550 000 $ на търг в музейната верига Ripley`s Believe it or Not!, оповестява Reuters. Бластерът BlasTech DL-44 е употребен от героя на Харисън Форд във кино лентата от 1983 година и е едно от най-известните оръжия от вселената на " Междузвездни войни ". Сувенирите от сагата на Джордж Лукас са извънредно търсени – светлинният меч на Люк Скайуокър бе продаден за 450 000 $ предходната година, а дроидът R2-D2 – за 2.7 млн. $.

[Reuters]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР