© Иван Григоров Още по темата Касата и лекарите ще

...
© Иван Григоров Още по темата Касата и лекарите ще
Коментари Харесай

Кой ще стане зам. председател на Върховния административен съд

© Иван Григоров Още по тематиката
Касата и лекарите ще могат да се съдят по-бързо в административните съдилища
24 фев 2017
Кой по какъв начин се озова в служебния кабинет

Назначението на втория ешелон единствено удостовери усещането за нееднородно и безредно формирано държавно управление
10 фев 2017 Трима към този момент са спряганите за заместител ръководител на Върховния административен съд (ВАС), само че към момента няма изясненост по кое време ръководителят на съда Георги Чолаков ще събере пленума на съда с цел да показа своя любимец. Очаква се това да стане при започване на другата седмица. След като съдиите гласоподават своята поддръжка за претендента, ръководителят може да го внесе във Висшия правосъден съвет.

Върховен административен съд е съд, в който жителите и гражданските организации могат да съдят страната, освен за обособени актове, които директно ги засягат, само че и за съответни политики, за липса на политики и така нататък За управляващите е изключително значим изходът от голямата част от делата във Върховен административен съд (за разлика от делата във ВКС), по тази причина кадруването в този съд е обект на мощно лобиране освен на равнище ръководител.

Във вторник съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет освободи от длъжностите им в правосъдната система зам. председателките на Върховния касационен съд Павлина Панова и на Върховния административен съд Надежда Джелепова, които на 26 октомври бяха определени за конституционни съдии от правосъдната квота. Решението влиза в действие от 13 ноември, за когато е планувана клетвата на новите четирима конституционни съдии. Освен Панова и Джелепова в Конституционния съд ще влязат и Красимир Влахов от парламентарната квота и Атанас Семов – фаворит на президента.

От този миг в двете висши съдилища се овакантяват постовете на двете зам. председателки. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов към този момент разгласи предлагането си за нов зам. ръководител и началник на Наказателната гилдия на съда. Това е арбитър Галина Захарова, която сега е ръководител на Второ наказателно поделение във Върховен касационен съд. Миналия петък пленумът на Върховен касационен съд даде мощна поддръжка на Захарова – от 61 участвали съдии 60 са дали своят вот " за " нейната кандидатура.

Все още няма плануван пленум на Върховен административен съд, който да разиска кой ще замести Надежда Джелепова като зам. ръководител, оповестиха от съда на въпрос на " Капитал ".

Засега за мястото на Надежда Джелепова се спрягат имената на трима съдии – Марио Димитров, Любомир Гайдов и председателката на седмо поделение във Върховен административен съд Ваня Анчева. Любопитната разлика е, че професионалната кариера на първите двама започва през изпълнителната власт и политиката, като се приказва, че зад тях стоят разнообразни лобита - не безусловно политически. За Ваня Анчева такива обстоятелства не са известни.

Марио Димитров

През 2001 година Марио Димитров стана зам. министър на правораздаването в кабинета на Национална движение „Симеон Втори",в екипа на правосъдния министър беше Антон Станков. Назначението му провокира удивление, тъй като той бе при започване на съдийската си кариера - ръководител на Районния съд в Ловеч. Малко по-късно -през лятото на 2002 година - през медиите изтече информация, че ловешката прокуратура е почнала следствие на Димитров поради освобождението на Гриша Ганчев от ареста през 1999 година, което той направил еднолично, а трябвало да се произнесе тричленен състав. Освен това против него имало и сигнал на жител за противозаконен отвод за връщане на парична гаранция. Антон Станков упрекна тогавашния основен прокурор Никола Филчев в офанзива против кабинета поради политиката по правосъдната промяна. Делото против Димитров бе прекъснато през 2003 година от дясната ръка на Филчев - Цеко Йорданов, а инспекция, разпоредена от Борис Велчев през 2005 година, демонстрира, че прекратяването е станало непозволено, писа по-късно " Капитал ".

През септември 2004 година Димитров подаде оставка като зам. министър с претекст персонални аргументи, само че имаше мнения, че това в действителност е предизвикано от сигнали за нередности, свързани с осиновяванията в чужбина, които бяха в неговия сектор. Твърди се, че за оставката му са упорствали тогава някои от западните посолства в писмо персонално до тогавашния министър председател. Димитров се върна като редови арбитър в Ловешкия областен съд, само че за малко. През 2006 година Марио Димитров беше назначен за основен секретар на Върховен административен съд от Константин Пенчев, а малко по-късно стана арбитър в Административен съд - София-град, само че бе командирован във Върховен административен съд. Името му е свързвано с редица решения по проблеми с публични поръчки и проблеми с обжалвания на решения на Комисия за защита на конкуренцията за монополно положения. Заради близостта му с Пенчев се заприказва, че ще бъде препоръчан за ръководител на Административен съд София-град, само че номинацията се размина. После беше спряган като непосредствен до предходния ръководител на Върховен административен съд Георги Колев, името му дори бе споменавано като претендент за идващ ръководител, само че Колев поддържа Георги Чолаков. В юридическите среди с твърди, че е доближен до лобито на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Любомир Гайдов

Вторият спряган претендент също има политическа биография, бил е два пъти зам. министър на опазването на здравето, въпреки и за малко. Първият път престоя на този пост единствено за три месеца - от август 2009 година до ноември 2009 година, в първия кабинет на ГЕРБ, след което подаде оставка по персонални аргументи. Втория път - в служебния кабинет на Огнян Герджиков при започване на 2017г., също за три месеца. Интересното е, че една забележителна част от професионалната му биография е минала в администрацията – в Министерството на търговията, в Министерството на индустрията, а от 1997 година до 2007 година е работил като основен юрист и шеф на дирекция " Правна " в Министерството на здравеопазването.

Кариерата му като административен арбитър стартира през февруари 2007 година в Административен съд – София-област, където остава до октомври 2016 година, с двете спирания като зам. министър. После е нараснал във Върховен административен съд.

През ноември 2017 година Любомир Гайдов бе назначен от съдийската гилдия на Висш съдебен съвет за зам.-председател на Административен съд София-област с едно любопитно гласоподаване, при което новият тогава ръководител на Върховен административен съд Георги Чолаков гласоподава срещу неговото назначение, само че остана в малцинство. Два месеца по-късно на съвещание на Висш съдебен съвет стана известно, че Гайдов не е встъпил в новата си служба и няма да стори това - по персонални аргументи, като продължава да правораздава във Върховен административен съд. В момента е зам.-председател на Асоциацията на българските административни съдии, една по-скоро казионна организация без доста интензивност.

Съдии във Върховен административен съд споделят наблюденията си, че Гайдов е бил компактно до Георги Чолаков при разискването на оспорваните промени в Административнопроцесуален кодекс в правната комисия през последните месеци.

Ваня Анчева

В момента е ръководител на Седмо поделение във Върховен административен съд .

Името й бе спрягано в общественото пространство преди към три години по отношение на неин отказ по дело на екологична организация, прикрит на уеб страницата на съда, който води до връщане на дело за пререшаване. В журналистически следствия се сочеха индикации, че братът на арбитър Анчева, който е юрист, имал ползи от тези каузи, въпреки в никакъв случай да не се е явявал.

През 2016 година след издание на листата с вложителите в КТБ медии означиха, че Ваня Анчева и брачният партньор й юрист Тихомир Анчев са държали там прилични активи. Тихомир Анчев е имал в банката 12 251.89 и 64 667.88 лева.плюс 48 497.73 евро, а самата арбитър Анчева - 52 144.63 лева и 27 695.67 евро, написа Клуб Z.

Съдии разясняват, че в случай че Чолаков имал опция да избира, щял да уточни Анчева, на която има доверие, а тя е потвърдила, че има нужния професионален потенциал да се оправи с работата на зам. ръководител. Въпросът е какви лобита стоят зад другите двама.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР