© Георги Кожухаров Още по темата Всички те, включително соченият

...
© Георги Кожухаров Още по темата Всички те, включително соченият
Коментари Харесай

"Агромах" започва да строи отсечката на "Струма" след Благоевград

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Всички те, в това число посоченият за притежател Методи Бачев, постъпили в " Софиямед " едновременно
30 май 2017
Прокурорските инспекции в пътната организация от преди седмица бяха ориентирани и към предприемача Георги Гергов и още повече към " Агромах "
5 май 2017
Става дума за строителство за над 600 млн. лева преди и след Кресна и тунела " Железница "
4 май 2017
Строителството на " Струма " изостава съществено от графика
4 мар 2017

Какво ще се строи
Участъкът сред Благоевград и Крупник е с дължина от към 13 км. Проектът включва строителството на 8 моста с обща дължина от към 850 м, 3 надлеза, 3 подлеза, 4 селскостопански подлеза и 3 пътни възела.
След 20 блокаж по строителството на правата от автомагистрала " Струма " сред Благоевград и Крупник, то тази седмица най-сетне има оживление. Министерството на районното развиване и благоустройството издаде позволение за градеж за първите шест километра от сектора. А първата копка ще бъде от консорциума на " Агромах " направена на 31 август. Тоест след седмица продължението на " Струма " най-сетне ще стартира да се строи.

Освен това през идната седмица ще бъде възобновена поръчката за тунел " Железница ", който е на сектора на " Агромах " на " Струма ". В момента напредва строителството и на правата до Сандански, която се построява от консорциум на ГБС. Според близки до плана, тя ще бъде приключена предварително - идващия септември, вместо контрактувания край напролет на 2019 година

Едно доста дълго закъснение

Изпълнител на поръчката е обединяването ДЗЗД " Автомагистрала Струма 3.1 ", в което мажоритарен участник е благоевградската строителна компания " Агромах ". В консорциума влизат и дъщерните им сдружения " Пътища Пловдив " и " Пътища Пловдив Груп ". Малки дялове имат " Хидрострой " на Велико Желев, " АБ " Хасково (която през последните месеци се свързва в сектора с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски) и проектантската " Алве Консулт ".

Договорът с обединяването на " Агромах " беше подписан още на 30 декември 2015 година Дълго време обаче цареше тишина, изключително след неприлична имитация на акционер в компанията във връзка с премиера, и нямаше придвижване по търга. Строителството не стартира над година и половина, а би трябвало да бъде приключено за 42 месеца или три години и половина. Това значи, че е допустимо сектора да е подготвен през май 2019 година (но с ангажимента, че тунел " Железница ", който се намира на него, също стартира да се строи навреме).

Търгът е на стойност 186 млн. лева с Данък добавена стойност, a средствата за строителството са обезпечени от Оперативна стратегия " Транспорт ". Точно по тази причина строителството би трябвало да завърши най-късно до 2023 година Забавянето създаваше терзания дали " Струма " ще е подготвена в точния момент или ще се наложи България да връща всички европейски средства, вложени в нея.

През февруари към този момент се отчиташе закъснение от няколко седмици (поръчката е и за проектиране). Тогава служебният министър Спас Попниколов сподели, че отлагането е поради потребността от ремонти в предадения план.
В края на февруари от " Агромах " обясниха пред " Капитал ", че техническият план е бил импортиран в АПИ и се чака да се нанесат тези минимални корекции. След утвърждението на техническия план трябваше да бъде направен и окончателният работен план и да се издаде позволение за градеж. И ето, че този миг най-сетне е пристигнал. Но единствено за половината права.

Така и не стана ясно каква е съответната причина проектирането да се бави толкоз време. От АПИ обясниха пред " Капитал " през май месец, че на трасето на автомагистралата се правят избавителни археологически проучвани и отчуждителни процедури, които се обжалвали от притежатели на наранени парцели. Пътната организация добави и че обединението-изпълнител не е спазило периода от 365 дни за показване и утвърждение на цялостен механически план, по тази причина е било санкционирано със 70 хиляди лева

Тунелът по средата

Друга допустима причина процедурата да " се спъва " е тунел " Железница ". Той се намира на самия лот сред Благоевград и Крупник и е една от най-големите пътни поръчки с планирана стойност 250 млн. лева Тунелът е дълъг 2 км., като в поръчката се включва и строителството на 2.46 км. път.

Търгът беше разгласен през лятото на 2016 година, само че преглеждането на офертите вървеше постепенно. По поръчки от зимата реализатор трябваше да бъде определен в края на март. Изненадващо, АПИ приключи търга на 4 април, а по-късно стана ясно, че повода е сериозна: бяха изчезнали елементи от офертите на двама от участниците.
Заявките бяха поръчката да бъде възобновена скоро по-късно, само че към този момент пет месеца тя не е оповестена. Срокът за построяването на тунела е 1400 дни или съвсем четири години, а възлагането и всички процедури по обжалването ще лишават към година, в случай че се съди по сходни търгове.

Тъй като тунелът се намира на въпросния сектор и не е планиран към момента, е мъчно целият лот 3.1. да бъде приключен преди да има план за " Железница ". " Прекратената поръчка за построяването на тунел " Железница " няма отношение към процеса на работа по лот 3.1. За строителството на оборудването има направен абстрактен план ", обясниха от АПИ през май месец.

В четвъртък районният министър разгласи, че търгът за " Железница " ще бъде разгласен през идната седмица, само че ще е разграничен на три прави.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР