© Francois Lenoir Още по темата Mars ще инвестира 1

...
© Francois Lenoir Още по темата Mars ще инвестира 1
Коментари Харесай

Търсенето на шоколад в Азия се повишава

© Francois Lenoir Още по тематиката
Mars ще влага 1 милиарда $ в зелени политики

Изпълнителният шеф на производителя на шоколадови произведения приканва и други компании към стабилно развиване
12 сеп 2017
Най-големите компании за храни и питиета: Слънчево и вкусно

Най-силна е годината за производителите на масло за експорт, усилват се и продажбите на фирмите за храни и питиета, които работят за локален пазар
9 авг 2017

Търсенето на шоколад в Азия ще се увеличи с 3 до 4% през идната година, написа Financial Times. Този напредък ще бъде двойно по-голям от междинното за света, където растежът ще бъде от към 2%, сочат данните на най-големите производители на какао. " Търсенето в Азия върви нагоре и ще продължи да върви нагоре ", разяснява Харолд Поелма, президент на какаовото и шоколадово звено на Cargill. " Освен в случай че не излезе нещо непредвидено, ще имаме в действителност сериозен напредък през тази година. "

През септември цените на какаото означиха лек спад, само че изцяло от началото на новата маркетингова година те се покачват, до момента в който най-големите производители и търговци на шоколад се събират тази седмица в Сингапур за годишната си среща. В момента един звук от суровината се продава за 1580 паунда. Коментарите на Поелма идват като утешение на пазара, който през последните години се радваше на относително дребен напредък, главно поради слаби реколти.

Поелма добави, че търсенето в Азия на какаов прахуляк, който се прави от какаови зърна и се употребява главно в торти, бисквити и питиета, ще пораства с 5% през сезона 2017-2018 година, който календарно стартира от октомври. Неговата компания Cargill е измежду най-големите търговци на какао наред със сингапурската Olam и швейцарската Barry Callebaut.

Вдигане на цената

Цената на какаото спадна внезапно по-рано през годината, най-вече поради терзания по отношение на слабите реколти в Африка и по-ниско търсене, подбудено от високите цени. Rabobank, един от главните кредитори на земеделските бизнеси, предвижда, че с по-малките ресурси в Съединени американски щати цените ще тръгнат нагоре. Инвестициите от страна на хеджфондове и други спекулативни играчи също ще се вдигнат, предвиждат от банката.

Rabobank чака и относително внезапно повдигане на цените, тъй като идната година се чака да бъде със мощна годишна продукция и по-висок растеж на търсенето. От банката чакат наред с какаото да се вдигне и търсенето на захар, като това ще се случи както в развитите, по този начин и в разрастващите се пазари.

Анализаторите от Commerzbank чакат цената да се вдигне леко през идната година, най-вече поради слабия експорт от Брега на слоновата кост, главен производител на какао. Производството там през сезон 2016-2017 доближи рекордните 2 млн. тона. От Commerzbank разясниха още, че размерът на обработени какаови зърна се е вдигнал с 4% през последната година поради по-високо произвеждане в Африка и Азия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР