© Анелия Николова Само за седмица Военномедицинска академия успя да

...
© Анелия Николова Само за седмица Военномедицинска академия успя да
Коментари Харесай

ВМА купува тестове за COVID-19 и предпазни средства за 2 млн. лева

© Анелия Николова Само за седмица Военномедицинска академия съумя да избере компании, които да доставят проби за ковид, както и защитни средства - очила, ръкавици, маски и гащеризони. Консумативите са планувани да се употребяват за филиалите на болничното заведение в София, Плевен, Пловдив, Сливен и Варна.

" Eлта 90М " и " Агарта ЦМ " са фирмите, които ще доставят консумативите. Те са били единствените претенденти в двете елементи на търга, макар че с изключение на тях бяха поканени още няколко компании в договарянето.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Днес военачалник Внцислав Мутарфчийски посочи, че се уголемява кръгът на лабораториите за тестуване и проучвания може да се правят още в Бургас, Пловдив и Плевен. В частните лаборатории обаче бързи проби към този момент няма, както и до аптеките такива въобще не са стигали. Лабораториите сега разполагат с " бавните " проби, сочи инспекция на " Капитал ".

Основното обръщение на Световната здравна организация през последните дни е за интензивно тестване на популацията, тъй че да може да се откри и ограничи болестта. Директорът на организацията Тедрус Гебрейесус сподели преди дни, че не може да се " борим с огъня със завързани очи " и ограниченията за обществено разграничаване и миене на ръце сами няма да унищожат епидемията. Какво ще получи ВМА

" Елта 90М " ще доставя тестванията и консумативи. Предложената цена е равна на прогнозната - 1.038 без Данък добавена стойност, като договаряне не е имало, тъй като не е имало конкуренция. Мажоритарен притежател на компанията е доктор Теодор Замфирмов, като има още четирима съдружници.

Прогнозно ВМА възнамерява да купи 1200 опаковки с по 25 бързи имунохроматографски проби за детекция на вируса, 25 хиляди характерни тампона за пробовземане на назо-фарингеални проби и среда за превозване и пробосъхранение. В поръчката се включват и 200 real-time PCR китове за детекция на вируса с всички нужни реактиви с до 150 реакции - това са бавните проби с висока акуратност.

Предпазните средства пък ще се доставят от " Агарта ЦМ ", благосъстоятелност на Ценка Маринова. Дружеството е предложило цена, по-ниска от прогнозната - общо малко над 739 хиляди лева ВМА е оповестила, че ще закупи общо 11 хиляди разнообразни типове защитни гащеризони, 25 хиляди маски FFP3, 1000 щита и още 20 хиляди маски вид N95 и други защитни консумативи като калцуни, очила и така нататък

В страната въпреки всичко продължава да царува терзание измежду медиците за защитните им дрехи. Държавата предпочитано доставяше с консумативи инфекциозните отделения из страната, които би трябвало да одобряват пациенти, инфектирани с ковид.

Що се отнася до тестванията, към този момент няма процедура за дейното им потребление у нас. Частните лечебни заведения като " Токуда " и " Софиямед " към момента не тестват пациенти за ковид.

По тематиката работи и Десислава Николова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР