© Анелия Николова Още по темата Няма причина за реформата

...
© Анелия Николова Още по темата Няма причина за реформата
Коментари Харесай

Санкции и ограничения за работодатели, които бавят заплати

© Анелия Николова Още по тематиката
Няма причина за промяната " персонален банкрут "

Твърде малко хора могат да имат потребност от сходна отбрана, споделя икономистът Красен Станчев
10 ное 2017
Средната заплата доближава 1064 лева през септември

Възнагражденията нарастват с 11.5% по отношение на година по-рано, а броят на наетите остава постоянен
10 ное 2017
Омбудсманът предлага законови промени против неточни работодатели

Повечето оферти са със противоречив резултат
2 апр 2017
Ефекти и недостатъци от криминализирането на укриването на осигуровки

Или какви са причините " за " и " срещу " въвеждането на новата мярка
19 яну 2014 Едно комерсиално дружество може да бъде трансферирано със договорка на нов притежател единствено откакто преди този момент бъдат изплатени всички дължими трудови хонорари, компенсации и наложителни осигуровки на служащите и чиновниците, в това число и на тези, които са напуснали до три години преди прехвърлянето на предприятието. Принципно изплащането би трябвало да бъде направено от предходния шеф, само че по съглашение забавените отговорности могат да се изплатят и от купувача на сдружението.

Същото условие ще важи и при прекачване на дружествени дялове на нов съучастник – това ще може да става единствено в случай че няма неизплатени отговорности за заплати, компенсации и осигуровки към служащи и чиновници, в това число и към тези, напуснали през последните три години.

Това са част от промени в Търговския закон, които Народното събрание в сряда гласоподава дефинитивно на второ четене в пакет от законодателни промени в няколко нормативни акта, обединени от общата цел да се даде спомагателна отбрана на служащите и чиновниците против забавено погашение на хонорари от работодателите. Използвайки познатата противоречива законодателна техника, с план за промени в Кодекса на труда се прокарват промени в други четири огромни и комплицирани закона като Гражданския процесуален кодекс, Търговския закон, Закона за обезпечените вземания на служащите и чиновниците при неплатежоспособност на работодателя и Закона за публичните поръчки.

За отбрана на служащите и чиновниците

Според философията на вносителите, обогатена с голям брой спомагателни текстове преди второ четене, отбраната на служащите и чиновниците се подсигурява в няколко насоки.
На първо място, това са увеличени пълномощия на Изпълнителната организация " Главна ревизия по труда " – освен да прави инспекции за изплащането на заплати и хонорари, в това число и след преустановяване на трудовите правни отношения, само че и да желае разкриване на произвеждане по неплатежоспособност с молба до съда " при изискуеми и неизпълнени за повече от два месеца отговорности за трудови хонорари към минимум една трета от служащите и чиновниците " в обещано дружество.

Нещо повече - с промени в прословутия член 417 от Граждански процесуален кодекс се основава опция за служащите и чиновниците да желаят издаване на заповед за неотложно осъществяване единствено въз основа на влезнали в действие наложителни наставления на органи на " Главна ревизия по труда " до шеф за погашение на забавени повече от два месеца заплати и компенсации. Предвижда се, че възражението против заповедта в този случай не стопира насилственото осъществяване с изключение на при даване на съответно поръчителство.

Ограничени благоприятни условия за продажба

На второ място, с промени в Търговския закон (ТЗ) се лимитират опциите за продажба на сдружение, което държи заплати и компенсации. Както нагледно обясняваха някои депутати по време на разискванията в комисиите, по този начин компанията дебитор няма да може фиктивно " да се продава на клошар ", с цел да се освободи притежателят от отговорностите си.

Според различен нов текст в Търговски закон, в случай че едно ООД няма вписан шеф в продължение на повече от един месец, съдружниците/едноличният притежател се смятат за овластени да одобряват волеизявления, отправени към сдружението, както и да подават искане за оповестяване на сдружението в неплатежоспособност. Според вносителите този текст пази правната сигурност в случаите, когато шефът на едно сдружение бъде освободен, само че нов не се назначава в нескончаем период, като в същото време против сдружението не може да стартира гражданско или административно произвеждане, заради невъзможността да му бъдат връчвани известия или други актове.

Вземане на служащ или чиновник ще се вписва служебно от синдика в листата на признатите вземания даже когато трудовото му правно отношение с този шеф е било прекъснато до 6 месеца преди регистриране на правосъдното решение за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност в Търговския указател. Към момента вземания на служащи се вписват в този лист служебно единствено в случай че те са били в трудови провоотношения все още на разкриване на производството.

Ограничения за присъединяване в търгове

На последващо място, в Закона публичните поръчки се вкарва ограничаване за присъединяване на работодатели в процедура по публични поръчки като реализатори или подизпълнители, в случай че дължат хонорари и компенсации на служащи и чиновници, което е открито със наложителни наставления от инспекцията по труда или правосъдно решение.

Кой има право на обезпечени вземания

Право на обезпечени вземания по специфичния закон имат служащите и чиновниците, които са или са били в трудово правно отношение с работодателя, по отношение на който може да се открие произвеждане по неплатежоспособност, без значение дали трудовият им контракт е преустановен преди решението за разкриване на произвеждане по неплатежоспособност. Гарантираните вземания на служащите и чиновниците са в размер на последните шест начислени, само че неизплатени месечни заплати и компенсации през последните три календарни години (а не 1 година, както сега) преди вписването на решението.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР