© Alessandro Garofalo Още по темата S&P остави рейтинга на

...
© Alessandro Garofalo Още по темата S&P остави рейтинга на
Коментари Харесай

Две международни рейтингови агенции повишиха оценката си за България

© Alessandro Garofalo Още по тематиката
S&P остави рейтинга на България на подинвестиционно равнище

Повод за покачването му може да е по-голям напредък от упования и по-добро ръководство
5 юни 2016
Standard&Poor`s остави рейтинга на България на равнище " отпадък "

Анализаторите удвояват прогнозата си за стопанската система до 3% растеж на Брутният вътрешен продукт през 2015 година
13 дек 2015 Две интернационалните рейтингови организации - Standard & Poor`s и Fitch покачиха кредитния рейтинг на България, оповестиха от Министерство на финансите. S&P усилва своята оценка от ВВ+ (подинвестиционно ниво) на BBB- (най-ниската капиталова степен). Агенцията смъкна рейтинга ни до това ниво в края на 2014 година поради банкрута на КТБ. Сега анализаторите правят оценка като позитивен фактор положителното показване на българския експорт, както и нaрастването на спестяванията в страната.
По-малката организация - Fitch, също усъвършенства оценката си за България в задгранична и локална валута с една степен до BBB със постоянна вероятност.
По-високият рейтинг на България носи по-ниски лихви по държавния дълг и по заемите на семействата и бизнеса. През юли същите две рейтингови организации покачиха оценките си за вероятността пред българската стопанска система от постоянна на позитивна.

Подобрени вероятности, само че краткосрочно

И двете рейтингови организации означават положителното икономичетско развиване на страната през последната година. От S&P чакат през следваата година Брутният вътрешен продукт на България да нарасне с 3.5%, до момента в който Fitch предвиждат междинен растеж от 3.6% за интервала 2017-19 година
Според S&P един от задържащите фактори за растежа в дълготраен проект е намаляващият дял на популацията в трудоспособна възраст, в това число поради емиграцията на млади образовани българи. От организацията обръщат внимание, че са нужни промени в правосъдната система, ограничения за подсилване на обществената администрация, по-добро ръководство на държавните предприятия и възстановяване на качество на публичните услуги. Ако не бъдат подхванати ограничения в тази посока, от организацията предизвестяват, че България ще продължи още дълго да е страната с най-ниски приходи в Европейски Съюз.

Какво е нужно за по-висок рейтинг

Сред факторите, които биха довели до повишение на кредитния рейтинг на България в идващите 24 месеца, от S&P включват ускорение на икономическия напредък, продължаващо понижаване на необслужваните заеми, повишение на фискалните буфери, както и при присъединение на лв. към валутния механизъм ERM II. S&P би подхванала отрицателни дейности по рейтинга при съществуване на напън върху платежния баланс на страната, по-ниски упования за икономическия напредък и утежняване на обществените финанси. От организацията допълват, че релативно ниските равнища на приходите в България, слабите институции и неподходящият демографски профил лимитират опцията за растеж на рейтинга на страната.

От Fitch показват като съществени фактори за повишение на рейтинга на страната повишаването на капацитета за напредък на стопанската система в средносрочен небосвод и по-бързото настигане на по-богатите стопански системи. Факторите, които биха повлияли в отрицателна посока, са съществуването на външни несъответствия, като да вземем за пример задълбочаване на недостига по настоящата сметка и утежняване на конкурентоспособността. Според анализаторите риск в региона на обществените финанси е висок бюджетен недостиг, който ще утежни упованията за развиването на дълга, както и съществуването на основни отговорности по линия предприятията, които са държавна благосъстоятелност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР